שאלה - שחזור שד אחרי כריתה

השאלה:
אני בת 47. בשבועות הקרובים עלי לעבור ניתוח לכריתת שד שמאל. האם מומלץ לעבור ניתוח שחזור באופן מיידי, או להמתין עד להחלמת ניתוח הכריתה? איזו שיטת שחזור היא המומלצת ביותר: שתל עם סיליקון או לקיחת שריר מהגב? מאחר שכנראה אצטרך לעבור כמותרפיה, האם בכלל אפשר להתמודד עם שני דברים אלה בו זמנית?

שאלתך מורכבת ומהווה זה שנים נושא לדיונים רפואיים, אונקולוגיים, כירורגיים ופסיכולוגיים. ניתוח כריתת השד (ובלוטות בית השחי) מתבצע כיום בכחמישים אחוז מכלל ניתוחי סרטן השד, ובשאר המטופלות מתבצע שימור השד. הטראומה הרגשית המלווה את ניתוח הכריתה עקב הפגיעה בדימוי הגוף ובנשיות היא משמעותית ביותר, אולם היא מופיעה גם בנשים שעברו שימור שד.

אפשרות שחזור השד קיימת כבר עשרות שנים, והטכניקה משתכללת ומתעדכנת. ניתן להשיג תוצאות סבירות בשיטות השונות, אם כי תמיד, כאשר הבגד מוסר, נראות הצלקות. כלומר, שחזור מראה השד נועד בעיקר לצורך החזרת דימוי גוף שלם, דבר שפרוטזה חיצונית אינה עושה.

אישית, איני מצדד בשחזור מיידי, ובוודאי לא אצל אשה המועמדת לטיפולים כימיים לא קלים ואולי גם לקרינה בהמשך לניתוח. נראה לי שאת הכוחות הנפשיים צריך לשמור להתמודדות עם המחלה שנחתה במפתיע, ואת הכוחות הגופניים להחלמה הפיזית לאחר הניתוח ולתופעות הלוואי של הכמותרפיה. ההמלצה שלי היא להמתין עד תום כל הטיפולים, וכעבור כשנה מהניתוח להחליט אם את עדיין מעוניינת בשחזור, ואז לעשות בחירה מושכלת וללא לחץ לגבי סוג הניתוח.

אין לי ספק שתשמעי דיעות הפוכות, המוכרות לי היטב, על דימוי גוף ועל התמודדות משופרת עם האתגרים הקשים. אני ממליץ לך לקבל מידע מדויק מהמנתח לכירורגיה פלסטית על סוג הניתוח המשחזר המתאים לך אישית, וזאת לפי מבנה גופך וגודל השדיים. דרשי הסבר מפורט על מספר הפעולות שיידרשו בהמשך לקבלת מראה סופי שישביע את רצונך, מה עושים עם השד השני, ועל שיעור הסיבוכים העלולים לעכב את תחילת הטיפול האונקולוגי ועל טיבם.

בברכה

ד"ר נחום ורבין


תשובה:
מומחה לכירורגיה כללית





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!