שאלה - לחץ דם גבוה רק אצל הרופא

השאלה:
אני בן 49, עוסק בפעילות גופנית אינטנסיבית בעיקר אירובית (מעל 30 ק"מ ריצה בשבוע). לאחרונה עברתי בדיקת ארגומטריה ומיפוי לב במאמץ, והתגלתה אצלי איסכמיה קלה, ובשל כך קיבלתי טיפול תרופתי של אספירין וטיפול להפחתת רמת הכולסטרול, אך אושר לי להמשיך להתאמן.

בנוסף לכך, לחץ הדם שלי בבדיקות אצל הרופא גבוה (יכול להגיע ל 160/95) אבל בבדיקה ביתית הוא בסביבות 125-130/80-85. להורדת קפיצות לחץ הדם קיבלתי גם טיפול בקרדילוק 2.5. טיפול זה מוריד את הדופק שלי לרמה של עד 40 במנוחה (במקום 55-50 כרגיל), ובמאמץ (ריצות ארוכות) הלחץ מגיע לרמה של 120-110 במקום 145-135.

עם לקיחת הקרדילוק אני גם מרגיש הרגשת כבדות שמפריעה לי בפעילות הגופנית, כאילו מישהו שם לי משקולות על הרגליים. נראה לי שאני מרגיש הרגשת כבדות ועייפות גם בפעילות יומיומית רגילה. למרות זאת אני מבצע את הפעילות הגופנית כרגיל, אך נהנה ממנה פחות. גם כשהפחתתי את מינון הקרדילוק לחצי הרגשתי תופעות דומות. בשני המקרים לחץ הדם שלי מגיע לרמה של כ-115/70. אני כמובן מתפתה להפסיק את נטילת הקרדילוק, וכשאני עושה זאת, אני מרגיש טוב הרבה יותר. מה עושים?


תשובה:


ישנה תופעה בשם white coat hypertension כלומר, יתר לחץ דם המופיע רק בעת בדיקה, בעוד שבבית הכל בסדר. לדעתי, אין צורך ליטול קרדילוק רק על סמך תופעה זו, במיוחד אם התרופה גורמת לך לירידה מסוכנת בדופק. על מנת להעריך אם יש באמת קפיצות בלחץ הדם, רצוי לעקוב אחר לחץ הדם באמצעות מכשיר ביתי. דופק של 40 לדקה הוא נמוך בצורה מסוכנת וזה מחייב שינוי של התרופה.

לדעתי, שוב, יש לברר אם הקפיצות בלחץ הדם הן אמיתיות או מופיעות רק אצל הרופא, מפני שעלייה של לחץ הדם רק אצל הרופא היא תופעה שכיחה. יכול להיות שבכלל אין לך בעיה בלחץ הדם ושאתה סתם סובל מהכדור.

הייתי מפסיקה את הקרדילוק ובודקת את לחץ הדם בבית במשך זמן מה ורואה מה המצב. אבל לא רצוי להפסיק בבת אחת את השימוש בתרופה, השייכת למשפחת חוסמי הבטא (זה תלוי גם במשך הזמן שאתה לוקח אותה), מפני שהדבר יכול ליצור ריבאונד - עליה בלחץ הדם שנובעת מן ההפסקה. רצוי שתתייעץ עם הרופא המטפל. אבל באופן כללי, אני מסכימה איתך שייתכן מאוד שהתרופה בכלל לא מתאימה לך.

ד"ר שירי אורי - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!