שאלה - תסמונת גילברט, חיסון נגד צהבת וטיפול ברואקוטן

השאלה:
עשיתי בדיקות דם לפני מספר ימים לפני תחילת טיפול ברואקוטן. הבדיקה הראתה ציון של 2.5 בבילירובין הלא ישיר (כמעט פי 2 מהטווח) ו 0.4 בבילירובין הישיר. בעבר טופלתי ברואקוטן ועברתי בדיקות דם חודשיות ומעולם לא היו לי תוצאות של בילרובין מעל הנורמה. ממה יכולה לנבוע העליה? ייתכן ויש קשר בין התוצאות הללו לחיסון צהבת A וB שעשיתי לפני חצי שנה? והאם הבילירובין הגבוה יכול למנוע ממני להתחיל שוב טיפול ברואקוטן?



תשובה:
אם בבדיקות הדם זהו הערך היחיד שאינו תקין, כלומר שאר תפקודי הכבד תקינים, ייתכן שאת סובלת מתסמונת ע"ש ג'ילברט (Gilberts Syndrome) .

תסמונת זו מאופיינת ברמה מעט גבוהה של בילירובין בלתי ישיר, בד"כ מתחת ל- 3mg/dL .
התסמונת הזו היא תסמונת גנטית תורשתית מאד שכיחה. הדיווחים כיום מדברים על מעל 8% מכלל האוכלוסיה בעלי התסמונת, והיא שכיחה יותר בגברים. בתסמונת זו קיימת מוטציה באנזים המבצע צימוד (קוניוגציה) לבילירובין, והופך אותו מבלתי ישיר לישיר. בשל הפגם בתפקוד האנזים, רמת הבילירובין הבלתי ישיר עולה. מסתבר שישנם גורמים המחמירים את הפגם באנזים ובכך מובילים לעודף הבילירובין הבלתי ישיר. מצבים אלו כוללים צום, לחץ נפשי, שתיית אלכוהול, מחלה חום ועוד.
התסמונת שפירה לחלוטין, ללא כל משמעות קלינית במבוגר ואין צורך בטיפול מיוחד.

ולשאלתך,
1. אם את אכן סובלת מג'ילברט, יכול מאד להיות שבעבר רמות הבילירובין שלך היו תקינות ובבדיקה האחרונה היית בלחץ נפשי / מחלת חום / דיאטה, אשר הובילו לעליית הבילירובין.

2. חיסונים להפטיטיס A או B אינם מובילים לעליית הבילירובין בד"כ. זיהומים בווירוסים הנ"ל אכן מובילים לצהבת ועליית הבילירובין בשל פגיעה כבדית, אולם אז עולה רמת הבילירובין הישיר.

3. רמת בילירובין גבוהה בשל מחלת ג'ילברט אינה מונעת טיפול ברואקוטן, אך כמובן עדין יש צורך במעקב תפקודי כבד כמו לכל מטופל אחר. קיימים דיווחים שנויים במחלוקת בספרות אודות תרופות שעלולות להחמיר את התפקוד הכבדי בחולי ג'ילברט, רואקוטן אינו אחד מהם.

ד"ר אמיר בר-שי - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!