שאלה - אלרגיה לנוגדי קרישה מסוג הפארין

השאלה:
נכנסתי להריון בשעה טובה מהפריה. אני כרגע בשבוע ה-5, ממש בהתחלה. עקב הפלות חוזרות ובירור שגילה שיש לי קרישת יתר בדם, אני מקבלת מדללי דם שאותם אצטרך להזריק במשך כל ההריון.

מרגע שהתחלתי להזריק קלקסאן, הופיעה לי פריחה איומה על הבטן, במקומות בהם הזרקתי את החומר, שנראית כמו כוויה מגרדת מאוד. אף רופא לא ראה דבר כזה לפני כן, וגם האחיות במחלקת ה- IVF היו בהלם.

נתנו לי זריקות חלופיות בשם פרגמין שמכילות את אותו החומר, אבל לצערי, אי אפשר להשיג את הזריקות הללו. לכן אני משתמשת בהפארין, שאותו אני צריכה לשאוב מהזכוכית ולהזריק פעמיים ביום.

רופאה המטולוגית אמרה לרופא הנשים שלי שיכול להיות שבקלקסאן שקיבלתי (40 מ"ג), ישנו חומר משמר, ושיכול להיות שאני אלרגית אליו, ושבמינונים האחרים של הקלקסאן (20 מ"ג או 60 מ"ג) לא נמצא החומר הזה. אבל זה לא בטוח. האם הדבר מוכר לכם?

כרגע, אחרי כמה ימים של שימוש בפרגמין (הישגתי כמה מזרקים באופן פרטי), ושימוש בהפארין, אני מתגרדת בכל הגוף, לאו דווקא במקום ההזרקה.

אסור לי לשים משחה שמכילה קורטיזון, חוץ ממשחה בשם בטאקורטן שנתן לי רופא הנשים, ואני משתמשת באלוורה או במשחות צמחיות למיניהן. הגרד לא עובר, ואני צריכה להשתמש בזה במשך כל תשעת חודשי ההריון.

רוקח הומיאופת אמר לי שכל עוד אני מכניסה לגוף את החומר אליו אני אלרגית, אין אפשרות לטפל באלרגיה הזו. מה עושים?


תשובה:


הפארין הוא חומר אנטי קואגולנטי, כלומר נוגד קרישה. קלקסאן נקרא גם Low Molecular Weight Heparin, או הפארין בעל משקל מולקולרי נמוך. זו אותה המולקולה של ההפארין, רק קצרה יותר. אלו שתי תרופות דומות, ומכאן גם הסיכוי לחפיפה בתופעות האלרגיות שלהן.

אסור לתת קלקסאן למי שהגיב תגובה אלרגית להפארין, אך ההיפך לא בהכרח נכון. כלומר, מתן הפארין למי שהגיב לקלקסאן אינו בהכרח בעייתי.

פרגמין, או Dalteparin, גם הוא הפארין עם משקל מולקולרי נמוך, כנראה שונה במשקלו ובמבנהו מהקלקסאן. גם תרופה זו לא נותנים למי שהגיב אלרגית להפארין.

לגבי המינונים של הקלקסאן, לא מצאתי שמינונים שונים מכילים חומר משמר שונה, ולא מצאתי שמי שרגיש למינון אחד יכול לקבל את האחרים.

לגבי הגרד המתמשך שלך, יכול להיות שהוא תופעה שעדיין קשורה לקלקסאן, אך יכול להיות שהוא תגובה להפארין או לפרגמין. לא מצאתי בספרות הרפואית שגרד הוא תופעת לוואי מוכרת של תרופות אלה, אך יש להן כל מיני תגובות של רגישות יתר.

למה אסור לך לשים משחה שמכילה סטרואידים? עד כמה שידוע לי, אין מניעה להשתמש במשחות כאלה בהריון, כולל טיפול בסטרואידים סיסטמיים, מה גם שבטאקורטן היא משחה סטרואידלית בעלת חוזק בינוני.

תיאורטית, נכון שכל עוד שנחשפים לאלרגן, בהינתן שתגובתך אכן אלרגית, יש גירוי תמידי של מערכת החיסון ושפעול התגובה האלרגית. אך אני לא חושבת שאי אפשר לטפל באלרגיה הזו. מובן שהטיפול יהיה פחות פשוט. אך ישנם מצבים שונים, שבהם אין מנוס מחשיפה ממושכת לחומר המגרה (כמו מישהו שעבר השתלת ברך תותבת או קוצב ומפתח רגישות לחומרים אותם השתילו בגופו) ואז מטפלים באלרגיה בזמן שהחשיפה נמשכת. אני חושבת שהטיפול אמור לכלול תרופות הנקראות אנטיהיסטמיניקה (נוגדות אלרגיה), ולפי הצורך, סטרואידים מקומיים או סיסטמיים.

העצה הכי טובה היא ללכת למרפאת אלרגיה, שם יעשו לך טסטים (תבחיני טלאי) להפארין ונגזרותיו ויבדקו אם את רגישה. גם אם כן וגם אם לא, זו הכתובת הטובה ביותר לייעוץ בדבר טיפול אנטי אלרגי במצבך.

שאי ברכה,

ד"ר טלי צ'רנוביצקי - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!