שאלה - האם התרופה ליויאל גורמת לסרטן רירית הרחם

השאלה:
התרופה ההורמונלית ליויאל (טיבולון) למי שרק כמה חודשים יש שיבוש במחזור בגיל המעבר - לפי מה שכתוב- בארה"ב התרופה הזאת נאסרה לגמרי, וכן במחקר של מיליון נשים הסתבר ש- 80% מהנשים לקו בסרטן רירית הרחם אחרי שלקחו את התרופה הזאת.

איך זה שרופא קופת חולים נתן לי את התרופה הזאת כשהיא כל כך מסוכנת?
אודה על תשובה, רק התחלתי את הטיפול בה ופשוט נכנסתי לאתר לברר מה ההשפעה שלה, אם היא חיובית.

והאם יש הורמונים חלופיים טובים יותר, המכילים כמו שכתוב במחקר אסטרוגן ופרוגסטרון ביחד שמקטינים סיכון לסרטן הרחם?




תשובה:

לא ברור לי איזה מאמר קראת, אולם ברור כי תרופה שגורמת ל 80% מהנוטלות אותה סרטן רירית הרחם, היתה נאסרת לשימוש גם בארץ.

כשרושמים טיפול הורמונלי חלופי, יש להתחשב במספר משתנים: חומרת תסמיני המנופאוזה, BMI האשה, גורמי הסיכון שלה לסרטן רירית הרחם ולסרטן השד, גורמי הסיכון שלה למחלה קרדיו-וסקולרית ודרגת צפיפות העצם שלה.

בשנים האחרונות חל מהפך מבחינת הטיפול ההורמונלי החלופי, ובאופן כללי היום נותנים טיפול זה לתקופה מוגבלת.

בשל כל הגורמים שהזכרתי. אסטרוגן שניתן ללא פרוגסטרון מגביר סיכון לסרטן רירית הרחם, אולם לטיבולון יש גם השפעות פרוגסטטיביות ולכן הוא שונה מטיפול באסטרוגן בלבד. מאמרים שונים סותרים מבחינת השוואת השפעות טיפול משולב ( = אסטרוגן ופרוגסטרון) לטיפול בטיבולון, ואין עמדה אחידה באשר לעדיפות טיפול אחד על פני האחר. יש הטוענים אפילו כי טיבולון בטוח יותר מבחינת רירית הרחם מאשר הטיפול המשולב!

אם את עדיין לא מרגישה בטוחה עם טיפול זה, גשי לרופא הנשים המטפל שלך שירשום לך טיפול משולב.

ד"ר נגה פוקס - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס
רופאים בתחום
פרופ' (PhD) בנימין ברטוב פרופ' (PhD) בנימין ברטוב
פרופ' חנן גוזנר-גור פרופ' חנן גוזנר-גור
מומחה בראומטולוגיה וברפואה פנימית קרא עוד

בריאות זה אינפומד – אתר רפואה המקיף בישראל