שאלה - על התקף אפילפטי ושימוש בלמיקטל

השאלה:
שאלה בנושא אפילפסיה: לפני כשבועיים התעלפתי בבוקר. אחותי הייתה לידי והיא טוענת שגופי היה קפוץ, ואפילו חרחרתי. לאחר האירוע פונייתי למיון והבדיקות היו תקינות. הופניתי לנוירולוג, ולדעתו סבלתי מהתקף אפילפסיה. עשיתי בדיקות EMG ו- CT והבדיקות תקינות. הרופא רשם לי תרופת למיקטל 50 מ"ג פעמיים ביום.
שאלתי היא, האם אחרי אירוע חד- פעמי אני סובלת מהתקפי אפילפסיה? נ.ב. הייתה לי בריחת שתן בהתעלפות, ויומיים לאחר מכן שוב חולשה ללא התעלפות או פרכוס. אני חולת סוכרת נעורים מאוזנת, לא היה מצב של היפוגליקמיה בהתעלפות, היה לי ערך של 180 סוכר בדם.





תשובה:
התקפים אפילפטיים נובעים מהפרעה ברשת החשמלית של הנוירונים במוח.
שכיחות האפילפסיה באוכלוסיה היא 0.5-1%.
נראה כי הנוירולוג, לאחר ששמע את הסיפור, בדק אותך והפנה אותך לבדיקות נוספות - התרשם כי מדובר היה בהתקף אפילפטי.

קיימות מספר סיבות להתקפים פרכוסיים, שאינם אפילפסיה, כמו הפרעות אלקטרוליטיות, היפוגליקמיה חמורה, היפוקסמיה (ירידה בריוויון החמצן בדם), הפרעות קצב ועוד - אך נראה כי הבדיקות שנערכו שללו גורמים אלה.

העובדה שה- EEG תקין אינה שוללת קיום התקף אפילפטי. מומלץ לבצע את ה- EEG ב-24 השעות שלאחר ההתקף, משום שאז הוא רגיש יותר. אם ממצאי ה- EEG תקינים, מומלץ לעיתים לבצע EEG בתנאים של חוסר שינה.
הסיכוי להתקף אפילפטי נוסף לאחר התקף ראשון הוא בין 23% ל-71% (ע"פ מחקרים שונים) בשנתיים שלאחר ההתקף.
מתן טיפול תרופתי מפחית את הסיכוי להישנות ב-50%.

אירוע אפילפטי ראשון אינו מחייב מתן טיפול תרופתי, וההחלטה על כך היא בהתייעצות משותפת של החולה והרופא. לאור העובדה כי הלמיקטל היא תרופה עם תופעות לוואי מעטות יחסית - נראה שכדאי להמשיך בטיפול הזה, משום שהתועלת שבו גדולה מהנזק.

ד"ר ליה עשת - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס
רופאים בתחום
פרופ' (PhD) בנימין ברטוב פרופ' (PhD) בנימין ברטוב
פרופ' חנן גוזנר-גור פרופ' חנן גוזנר-גור
מומחה בראומטולוגיה וברפואה פנימית קרא עוד

בריאות זה אינפומד – אתר רפואה המקיף בישראל