שאלה - אלרגיה הקשורה לחשיפה לשמש בעת טיפול עם רואקוטן

השאלה:
טופלתי ב-10 מ"ג רואקוטן בשל אקנה במשך 8 חודשים, פעם ביום. לא הייתי זהירה עם החשיפה לשמש משום שרוב הטיפול היה בחורף, ויצאתי לטיולים, לים ולבריכה ללא שימוש בקרם הגנה. לאחר 8 חודשים, בקיץ, יצאתי לטיול בכרמל ביום של עומס חום ולא שמתי קרם הגנה. ביום זה התנפחו לי הפנים וגרדו ונהיו אדומות, ומרחתי אלוורה על הפנים.

לאחר יומיים המצב לא השתפר והלכתי למיון שם נתנו לי תרופות נגד אלרגיה, וחשבו שהסיבה היא צמח שגדל בכרמל, משום שתופעה זו לא קרתה לי מעולם. לאחר יום עברה לי התופעה האלרגית. לאחר חודש הלכתי לבריכה ובאותו יום מרחתי קרם הגנה על הפנים. למרות זאת, התופעה האלרגית חזרה. לאחר שעה לקחתי כדור לטיפול בתופעות האלרגיה ופניסטיל טיפות, ולאחר יומיים היא שוב חלפה.

כך קרה כמה פעמים. כאשר הלכתי לרופא עור, הוא אמר להפסיק את השימוש ברואקוטן והמליץ על טיפול אצל רופא מומחה לאלרגיות. הרופא הזה אמר שלפי דעתו, זה נגרם כתוצאה מחשיפה לשמש בעת שימוש ברואקוטן, ואמר לי לקחת כדור נגד תופעות האלרגיה במשך חודשיים-שלושה.

האם אני יכולה לצאת לטיול הכולל חשיפה לשמש במשך 3 ימים ולשים קרם הגנה? האם זוהי רשלנות רפואית שלקחתי 8 חודשים רואקוטן, כלומר, האם זמן הטיפול היה ארוך מדי? כמה זמן לוקח לגוף להתנקות מהרואקוטן ולהבריא? האם אני יכולה להמשיך להשתמש ברואקוטן? לאחר הפסקת הטיפול, חלק מהפצעים בפנים חזרו? אם לא - מה אוכל לעשות?


תשובה:


רואקוטן היא נגזרת סינתטית של ויטמין A, המשמשת לטיפול במספר מחלות עור, במיוחד באקנה. יש לתרופה זו מגוון תופעות לוואי, שכיחותן משתנה, אך דווקא תופעות הלוואי שלה על העור והריריות הן מרובות ושכיחות וכוללות יובש שפתיים, עיניים ופה, גרד, רגישות לאור, דרמטיטיס (דלקת של העור) ועוד. באופן כללי, רואקוטן גורמת לרגישות לשמש ולתפרחות פוטוסנסיטיביות (כתוצאה מרגישות לשמש) ומומלץ שימוש שגרתי במקדמי הגנה בעת נטילת התרופה.

התיאור שלך יכול להיות תפרחת פוטואלרגית כתוצאה מנטילת רואקוטן וחשיפה לשמש, ונראה שקיבלת את טיפול נכון.

עם רואקוטן יש להגיע למינון מצטבר של 120 עד 150 מ"ג לק"ג משקל גוף (מינון מצטבר הוא סך כל התרופה שניתנה לאורך זמן, המחולק מחולק במשקל הגוף). בדרך כלל נותנים מינון של 0.5 עד 2 מ"ג לק"ג משקל גוף למשך 15 עד 20 שבועות. יש להפסיק את הטיפול לאחר 20 עד 24 שבועות. בדרך כלל יש השפעה חיובית שממשיכה גם לאחר הפסקת הטיפול. אם כעבור חודשיים מהפסקת הטיפול עדיין יש אקנה משמעותית, שוקלים קורס טיפולי נוסף. בערך שליש מהחולים צריכים קורס טיפולי נוסף.

לפי אחת הגישות, יש לתת טיפול במינון קצת יותר נמוך לאורך זמן ממושך יותר, ולכן לא הייתי מגדירה את הטיפול בך כרשלנות רפואית, מה גם שעשרה מ"ג ליום הם מינון נמוך.

אני מבינה שכעת את כבר לא נוטלת רואקוטן. תיאורטית, רמת הרואקוטן בדם יורדת תוך 10 ימים, כך שלדעתי אין מניעה מלצאת לשמש, אם כי הרגישות והשבירות של העור נמשכים יותר זמן, ולכן מומלץ שתמשיכי לשמן את עורך ושתשתמשי בקרם הגנה עם SPF (מקדם הגנה) גבוה.

לגבי הישנות הפצעים, ישנם מגוון טיפולים לאקנה שאינם רואקוטן. היוועצי ברופא המטפל שלך. אם יומלץ לך להימנע מרואקוטן לאור ההיסטוריה שלך, תוכלי לקבל טיפולים אחרים, סיסטמיים או מקומיים.

בברכה,

ד"ר טלי צ'רנוביצקי - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!