שאלה - התקצרות ב- 50% של צוואר הרחם וזריקה להתפתחות ריאות העובר

השאלה:
אני בת 19, בהריון בשבוע 26 , וקרה לי מקרה מאוד מוזר.
לפניי כ-3 שבועות (כשהייתי בשבוע 23 להריון) ניגשתי לטיפת החלב בעיר מגוריי לביקורת שגרתית וסיפרתי לאחות כי יש לי מעין טפטוף של נוזלים שמאוד מזכירים מים מאיזור הנרתיק. האחות אמרה שאני טועה ושאין שום סיכוי שבשבוע כ``כ מוקדם תופיע ירידת מים ושיכול להיות שמה שאני מתארת זוהי תופעה של בריחת שתן או הפרשות רגילות. בנוסף עשיתי בדיקת שתן שירתית שאפילו אני זיהיתי שמשהו בה לא תקין, אבל האחות משום מה לא אמרה שום דבר וכתבה בחוברת מעקב הריון שלי שהכל תקין.

בגלל שהתשובה של האחות והמוזרות בעניין בדיקת השתן ביקשתי לדבר עם האחות האחראית של קופת חולים, וכשנכנסתי אליה וסיפרתי לה על הנוזלים המוזרים ועל הבדיקת שתן האחות אמרה שיכולה להיות ירידת מים בשבוע מוקדם כ``כ, וגם עשתה לי בדיקת שתן נוספת ואמרה שיש שרידים של דם בשתן. היא שלחה אותי דחוף למיון, ששם עלו על זה שהיו לי צירים מוקדמים וצוואר הרחם התקצר ב 50%. הייתי מאושפזת 10 ימים שבמהלכם קיבלתי זריקה שמונעת צירים ועוד שתי זריקות שמפתחות את ריאות העובר (כדיי שאם ייוולד לפניי הזמן הריאות יהיו מפותחות דיין והעובר יוכל לנשום בכוחות עצמו).

1. האם הזריקה שמפתחת את הריאות של העובר יכולה להזיק לו?
2. האם מחיקה של 50% מאורך צוואר הרחם יכולה להיות מסוכנת מאוד?
ומה הסיכוי שתיגרם לי לידה מוקדמת בעקבות זה?
ואם מוקדמת, האם יש דרך לשער עד כמה מוקדמת?
3. רציתי לדעת איך אני יכולה לוודא בעצמי שהכל תקין עם העובר שלי?
והאם הפאניקה שלי לא מלחיצה אותו.?
4. שכנה שלי שילדה לפניי 1/2 שנה אמרה לי שבמידה ומקישים על הבטן העובר כאילו מתעורר ומתחיל לזוז. זה נכון?
זה יכול להזיק לו?
5. האם זריקת אפידורל ניתנת לכולם או שאפשר לבחור?
מה הסיכון בזריקת האפידורל?
6. האם מותר לי לעשות אמבטיות וללכת לבריכה?
7.האם ההריון שלי נחשב להריון בסיכון?
אגב, כל הבדיקות - אולטרסאונד, חלבון עוברי, אקו-לב עוברי- (עשו לי אותן כי בעלי נולד עם חור בין המחיצות של הלב) והעמסת סוכר יצאו תקינות.



תשובה:
הזריקה שמפתחת את ריאות העובר לא יכולה להזיק לו.

מחיקה של 50% מאורך צוואר הרחם מעמידה בסיכון בפני לידה מוקדמת, ודרוש מעקב במסגרת אשפוז יום למדידות חוזרות של אורך צוואר הרחם. והיה ותהיה דינמיקה, כלומר צוואר הרחם ימשיך להתקצר, הסיכון ללידה מוקדמת גובר.

על מנת לוודא התפתחות תקינה של הריון מבצעים מעקב שכולל מוניטור ולפי הצורך אולטרסאונד. לא הייתי מתחילה להקיש על הבטן באופן קבוע, זה לא מזיק אבל גם לא עוזר.

ניתן לבחור את צורת השיכוך במהלך הלידה, ככלל אפידורל מומלץ, כמובן שבכל פעולה קיימים סיכונים. מכלל התופעות, הנפוצה ביותר שיכולה להיגרם בעקבות אפידורל היא כאבי ראש, אולם זה לא מאוד שכיח.

מותר לך לעשות אמבטיות וללכת לבריכה.

בשל קיצור תעלת הצוואר, ההריון נחשב הריון בסיכון.

הריון בגיל צעיר מגדיל סיכוי לבעיות שונות במהלך ההריון, אך זה לא המקום להיכנס אליהן, וגם אין סיבה מיוחדת לדאוג מהן כרגע.

ד"ר נגה פוקס - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!