הפרעת קשב בעקבות הפרעת אכילה
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 09/09/2008
2 דקות קריאה
שאלה:

האם נזקים של הפרעות אכילה יכולים לגרום להופעת הפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות בגיל מבוגר? סבלתי מהפרעות אכילה קשות במשך כ 4 שנים, בין גיל 17 לגיל 21. כשהייתי במצב קשה יותר, היו לי קשיי ריכוז קשים במיוחד, היו לי הרבה לימודים עיוניים במהלך שירותי הצבאי ותמיד נשארתי בפיגור גדול מאחורי כולם כי לא הייתי מסוגלת להתרכז. כיום אני בריאה ולומדת באוניברסיטה, ואני מרגישה שאינני מסוגלת לשבת וללמוד לבחינות או להתרכז במהלך הבחינה, והפער בין ציוני העבודות שלי לציוני המבחנים גבוה. בדקתי בהרבה אתרים ומקורות מידע אחרים על תסמיני ADHD, ויש לי כמעט את כולם. אין לי שקט בראש, אני מדברת ללא הפסקה וקופצת מנושא לנושא, מתפרצת לשיחות ולא מסוגלת לארגן לעצמי את היום ולשבת ללמוד כראוי. אני מסוגלת להיתפס לדבר אחר ולא דחוף, שישאב אותי לריכוז מוחלט במשך שעות. הרשימה של כל מה שעובר עלי ארוכה, אבל השאלה שלי היא אם תקופה ממושכת של תת-משקל, תת-תזונה וכל הסיבוכים שנגרמים עקב הרעבה עצמית משולבת עם הקאות מרובות ומשקל נמוך, יכולים לגרום לנזק מוחי שהוא הסיבה להפרעות קשב וריכוז.

תשובה:
אמנם אין עדיין ספרות שמוכיחה באופן חד-משמעי את הקשר שבין הפרעות אכילה לבין הפרעות קשב וריכוז, אך ידוע בוודאות שהפרעות אכילה גורמות למחסור בחומרים חיוניים ביותר לתפקוד המוח, ומכך גם לבעיות שקשורות לריכוז וחשיבה. כך או כך, נראה שאת סובלת מהפרעות קשב וריכוז, מה שבהחלט דורש בירור וטיפול. היום המודעות לסוג ההפרעה הזה גבוהה ביותר, וניתן לטפל בה בקלות. הטיפול הוא לרוב תרופתי או משולב בשיחות וטיפול תמיכתי, התוצאות בהחלט משביעות רצון, והשיפור ברמת הריכוז ניכר במהירות. אני ממליצה לך לפנות לנוירולוג על מנת לערוך בירור ולקבל טיפול בהתאם ובהקדם, אין כל סיבה שתמשיכי להיות מתוסכלת ממצבך, שכן הוא בר שיפור! ד"ר מורן שויקה-רבאו - אינפומד