רציתי לברר האם יש טיפול לבעיית זיעה במצח ובפלג גוף עליון כתוצאה מהתרגשות
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 09/12/2001
2 דקות קריאה
שאלה:

רציתי לברר האם יש טיפול לבעיית זיעה במצח ובפלג גוף עליון כתוצאה מהתרגשות או בכלל.

תשובה:
הזעה היא חלק ממנגנון ויסות חום הגוף ושמירה על מאזן מלחים תקין. אידוי הזיעה גורם לקירור הגוף. בלוטות הזיעה מרוכזות בכפות הידיים, הרגליים, פנים, בתי שחי, חזה, גב, פטמות ומפשעות. בלוטות הזיעה מעוצבבות ע"י מערכת העצבים הסימפתטית, והזעת יתר יכולה לנבוע מגירוי יתר של מערכת עצבים זו, כפי שקורה בלחץ או בהתרגשות. בנוסף, הזעה יכולה לנבוע מגורמים רבים אחרים, דוגמת חום, מחלות שונות, תרופות ועוד. על מנת לטפל בבעיית ההזעה, עליך לפנות לרופא שלך. הרופא יעזור לך למקם את ההזעה ולבדוק האם היא מעידה על מחלה מסוימת: הזעה המוגבלת לכפות ידיים ורגליים ובתי שחי עשויה להיות תגובה נורמלית לחום או התרגשות. הזעה מפושטת יותר ורבה יותר יכולה להיות סימן למחלה כמו שחפת, סרטן או פעילות יתר של בלוטת התריס. בנוסף, הזעה עלולה לקרות בנשים בגיל המעבר, בבעיות עצביות כמו גידול מוחי שבץ מוחי, ומחלת פרקינסון, וכן כתוצאה מתרופות, כגון תרופות נוגדות הקאה, אינסולין, אלכוהול וטיפות עיניים מסוימות. ברוב המקרים הסיבה להזעת יתר אינה מחלה קשה, אלא גירוי עצבי מוגזם או תגובת יתר של הבלוטות. למצב זה אין משמעות קלינית והוא אינו מסוכן. לאחר שנשללו סיבות רפואיות אחרות, כטיפול ראשוני להזעת יתר בבתי שחי וידיים ניתן להשתמש בתמיסות שונות שעוזרות בייבוש האזורים המזיעים. במקביל קיים טיפול בזרם חשמלי חלש ובתרופות שמפחיתות הזעה. התרופות יעילות, אך יש להן תופעות לוואי רבות במערכת העצבים המרכזית, והן עשויות לגרום לעצירת שתן ולחץ תוך עיני מוגבר. במקרים קשים מאוד ניתן לבצע ניתוח להסרת בלוטות הזיעה מבתי השחי, או חיתוך העצב הסימפתטי בבית החזה במקרה של הזעה קשה ומפריעה בכפות הידיים. בשנים האחרונות, הזרקת חומר משתק (בוטולינום טוקסין) לעצב הסימפתטי נמצאת גם היא בשימוש להזעת יתר בכפות הידיים ובתי השחי.