על הנחיצות והבטיחות של ממוגרפיה
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 30/09/2006
1 דקות קריאה
שאלה:

לפני כחצי שנה הוציאו לי גוש מהשד ונאמר לי לבוא לביקורת לאחר חצי שנה וכמובן לעשות ממוגרפיה. האם יש בדיקה דומה ופחות מזיקה מממוגרפיה לזיהו גושים?

תשובה:
בשאלתך לא תיארת מהו הגוש שהוציאו מהשד שלך, והאם מעבר לניתוח עברת טיפולים נוספים. אולם אין זה רלוונטי. הנזק היחיד מבדיקת הממוגרפיה הינו אי הנוחות לאישה במהלך הבדיקה. כמות הקרינה בבדיקה זו היא מינימלית , והימנעות מביצוע הבדיקה מסיבה זו היא מוטעית. (חשיפה לשמש מספר דקות באמצע היום מסוכנת יותר מבחינת קרינה מאשר בדיקת הממוגרפיה). ממוגרפיה הינה בדיקת סקירה מאוד יעילה שבזכותה נשים רבות אובחנו כסובלות מסרטן שד בשלבים מאוד מוקדמים של המחלה וכתוצאה מכך טופלו בהקדם והחלימו לחלוטין. נשים אלו ממשיכות לבצע ממוגרפיה לביקורת אחת לחצי שנה- שנה במטרה לאבחן גושים נוספים / חדשים ולטפל בהתאם. אי ביצוע ביקורת גובלת לטעמי בחוסר אחריות. בדיקה נוספת לזיהוי גושים בשד הינה אולטרסאונד, שזו בדיקת הבחירה במקרה של נשים מאוד צעירות, הואיל ואצלן ממוגרפיה לא נותנת תמונה איכותית מספיק. אולם אולטרסאונד אינה תחליף לממוגרפיה. ד"ר אמיר בר-שי - אינפומד