דלג לתוכן

על סרטן גרורתי של הערמונית

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 10/04/2006
2 דקות קריאה

שאלה:

בבדיקת CT בטן נמצאו: ברטרופריטוניאום - גוש בלוטות בקוטר כ-3 ס"מ משמאל לאאורטה מתחת לכלים הרנליים. בהמשך בליטות קטנות יותר עד האיליאקה. מה המשמעות? ה- CT בטן בוצע בעקבות גילוי גידול סרטני אגרסיבי בערמונית, ברמה 8. מטרת ביצוע ה- CT - מיפוי עצמות, צילום ריאות וכו' כדי לודא שאין גרורות. החולה בן 75 עבר ניתוח ערמונית חלקי לפני 8 שנים. מאז בוצעו בדיקות PSA מידי תקופה ולא היו כל חריגות מהנורמה, כולל הבדיקה לפני האחרונה באביב 2005. בבדיקה באפריל השנה ה-PSA קפץ ל-12 ותוך 3 חודשים, במעקב חודשי, הגיע ל-24 . אין קושי בהטלת שתן ו/או כל תופעה אחרת. קיבל סדרת טיפול באנטיביוטיקה ללא כל השפעה אלא להיפך - ה-PSA המשיך לעלות. מאז ה- 9/9 מקבל זריקת הורמונים ועתה 1 כדור 50 מ"ג של CASODEX ליום.

תשובה:

לפי תשובת ה-CT נשמע שהגידול בערמונית התפשט אל בלוטות לימפה בבטן. ההתנהגות של סרטן הערמונית משתנה, והיא נעה בין גידולים המתקדמים לאט מאוד, עם משמעות קלינית מועטה, לגידולים אגרסיביים עם פוטנציאל גרורתי. לצערי, הגידול שאתה מתאר נשמע בעל התנהגות אגרסיבית - גם בגלל ערכי ה- PSA הגבוהים (ערכים מעל 10 נחשבים כגורם סיכון לקיום מחלה גרורתית) וגם בגלל מדד הגליסון שערכו 8, שמעלה גם הוא באופן משמעותי מאוד את הסיכוי לקיום מחלה שאינה מוגבלת לבלוטת הערמונית בלבד. הגדרה מדוייקת של שלב המחלה בעת האבחנה היא קריטית להחלטה על הטיפול, שכן כל הטיפולים הקורטיביים (בעלי פוטנציאל לרפא את המחלה), כמו כריתה של הערמונית או הקרנות לערמונית ולאגן - הם בעלי שיעור סיבוכים גבוה, ולכן מוצדקים רק במקרים בהם יש סיכוי להחלמה. ציינת שהמחלה במקרה שאתה מתאר אינה גורמת לסימפטומים, והעובדה הזאת אינה מפתיעה, שכן סרטן הערמונית בדרך כלל אינו גורם לסימפטומים בעת האבחנה, והוא מאובחן בדרך כלל עקב עליה ברמות ה- PSA. במקרים רבים בדיקת ה-CT אינה רגישה מספיק באבחנה של גרורות בבלוטות לימפה, ולכן לעיתים מוסיפים לה גם ביופסיה מן הבלוטה החשודה, המתבצעת בעזרת מחט. עם זאת, למרות שאינני יודעת אם בוצעה ביופסיה מן הבלוטה במקרה שאתה מתאר, לא נראה כי יש הרבה מקום לספק, שכן מדובר בגוש בלוטות גדול מאוד. הטיפול שנבחר עבורו הוא טיפול הורמונלי - הקו הטיפולי הראשון במקרים של סרטן הערמונית, שכן מדובר בגידול שברוב המקרים רגיש להורמונים גבריים. יש צורך לעקוב אחר ה-PSA ולחזור על ה-CT לאחר מספר חודשי טיפול, כדי לראות אם הגידול מגיב לטיפול הזה, או שיש צורך להחליף את הטיפול. ד"ר ליה עשת - אינפומד
רופאים בתחום
ד"ר דוד שרים ושות'
ד"ר דוד שרים ושות' עורך דין
ד"ר חיים גרינשפן
ד"ר חיים גרינשפן פסיכיאטריה
פרופ' חנן גוזנר-גור
פרופ' חנן גוזנר-גור פנימית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו