ההשפעות של סרוקסאט בהריון
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 22/10/2006
1 דקות קריאה
שאלה:

אני בשבוע 20 להריון, סובלת מהתקפי חרדה. לפני ההריון נגמלתי מהסרוקסאט ועכשו חזרו לי ההתקפים ואני רוצה לקחת שוב את התרופה. יש רופאים שאומרים שלא טוב לקחת אותה בשליש האחרון להריון. מדוע? מהם הסיכונים לעובר? האם מדובר בתופעות גמילה קשות או בסיבוכים יותר רציניים, הפרעות בהתפתחות וכו'?

תשובה:
בניסויים שנעשו בבעלי-חיים לא נגרמו מומים מולדים בשל שימוש בתרופה, אך יש עדויות במחקרים בבני אדם כי השימוש בתרופה גורם למומים מולדים, כשהנפוץ הוא פגם במחיצה בין העליות או החדרים בלב. המחקרים הראו שהשימוש בתרופה זו גורם לשכיחות גבוהה יותר של מומים בהשוואה לתרופות נוגדות דיכאון אחרות. השפעה זו היא בעיקר בעקבות נטילת התרופה בשליש הראשון של ההריון. אולם יש לתרופה גם השפעות מזיקות אחרות על העובר, ובעיקר כשהתרופה נלקחת בשליש השלישי של ההריון. השפעות אלו על העובר כוללות: סיכון לקשיים נשימתיים, כיחלון, הפסקת נשימה, התכווצויות, חוסר יציבות של טמפרטורת הגוף, קשיים בהאכלה, הקאות, היפוגליקמיה (רמת סוכר נמוכה בדם), עצבנות, בכי ממושך, רעד ועוד. תופעות הלוואי עלולות להופיע כתוצאה מהשפעה טוקסית של התרופה או כתוצאה מהפסקת התרופה. יש לסייג נתונים אלה בכך שאין עדיין מספיק מחקרים על השפעות התרופה בעת נטילתה בהריון. לכן יש להפעיל שיקול דעת בעת נטילת התרופה בהריון וליטול אותה רק אם אין ברירה, כלומר, אם התועלת בנטילתה תהיה רבה מהנזק שהיא עלולה לגרום. זאת יש להעריך בהתייעצות עם הפסיכיאטר המטפל בהתחשב במצבך כעת. ניתן גם לשקול שימוש בתרופה אחרת. ד"ר שירה ארד - אינפומד