על מה מעידה רמה גבוהה של אוראה בדם?
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 11/02/2006
1 דקות קריאה
שאלה:

בבדיקת כימיה של הדם, נתקבלה תוצאה חריגה של 73.8 באוראה (BUN). ערכים גבוהים כאלה כבר הופיעו אצלי ברציפות מזה 3-4 שנים. עד עתה רופא המשפחה שלי לא ייחס לזה חשיבות. האם אני בסכנה? האם אני צריכה לעשות דיאליזה לניקוי הכליות? האם יש לי נזק בלתי הפיך?

תשובה:
רמת האוראה בדם נבדקת במעבדות שונות בדרכים שונות. הטווח התקין של אוראה הוא 10-50 , הטווח התקין של BUN הוא 10-25 . כך שתלוי האם התוצאה שעליה את מדברת היא אוראה או BUN. בכל אופן רמת האוראה בדמך גבוהה מהנורמלי, אולם אינה נותנת מידע בלעדי על תפקוד הכליות שלך. המדד הטוב יותר לגבי תפקוד הכליות הוא קראטינין. אם הקראטינין שלך בטווח התקין ורק האוריאה מוגברת, אין מדובר באי- ספיקת כליות, ובודאי שאין צורך בדיאליזה. מצב זה (בו הקראטינין תקין והאוראה מוגברת), מתאים בהרבה מקרים להתייבשות. שתייה מרובה מורידה את ערכי האוראה. מאידך, טיפול במשתנים או משלשלים (במקרים שיש בכך צורך) מעלה את רמת האוראה בדם. אם קיימת גם עלייה ברמת הקראטינין יש צורך בהערכה מסודרת לגבי הסיבות האפשריות לפגיעה בתפקוד הכלייתי, החל במחלות הרקע מהן את סובלת וכלה בתרופות שאת מקבלת. חשוב לציין כי העובדה שערכי האוראה והקראטינין שלך אינם משתנים לאורך השנים האחרונות הינה עובדה חיובית שמחזקת את ההנחה שאין פגיעה משמעותית, ובודאי אין התדרדרות של התפקוד הכלייתי. ד"ר אמיר בר-שי - אינפומד