אבי בן 72, יש לו איזושהי בעיה עצבית כנראה, כבר לפחות 20 שנה. עושים לו ב
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 28/11/2001
2 דקות קריאה
שאלה:

אבי בן 72, יש לו איזושהי בעיה עצבית כנראה, כבר לפחות 20 שנה. עושים לו בדיקות נוירולוגיות ולא מוצאים בינתיים שום דבר. הוא ביקש לדעת על נוגדנים במחלות עצבים (הבעיה שלו בכלליות היא שיש לו תחושה תמידית של נימול וידוע כבר שזה לא מהגב)

תשובה:
ישנן מספר מחלות נוירולוגיות הגורמות לתחושת נימול, וחלקן אף נגרמות מנוגדנים נגד מערכת העצבים. נימול יכול להיגרם מלחץ עצבים במוצא עמוד השדרה (כמו שעלול לקרות בפריצת דיסק), או בשל מחלה במערכת העצבים ההיקפית. המחלה נקראת נוירופתיה והיא מופיעה בדרגות שונות אצל החולים, וגורמת לסבל, בעיקר עקב הפרעה בתחושה, כאב וחולשת שרירים. היא פוגעת בכעשרה אחוזים מהאוכלוסייה מעל גיל שישים וחמש, ועשויה לקרות גם בצעירים יותר. הסיבות לא תמיד ידועות. הסיבה יכולה להיות מחלה תורשתית, ואז המחלה פורצת בגיל צעיר או עקב סיבוכי מחלות אחרות- סוכרת, מחלת כליות, אי ספיקת כבד ועוד. סיבה אפשרית נוספת היא חסר בויטמין B12, הרעלת מתכות כבדות, אלכוהוליזם. לעתים נדירות, גידולים ממאירים עשויים להשרות תגובה אוטואימונית עם יצירת נוגדנים עצמיים כנגד מעטפת העצב עם אותם תסמיני נימול וכאב. הטיפול במחלה מגוון, ונגזר מהסיבה למחלה. במידה והנוירופתיה הינה סיבוך של מחלה ידועה, כגון סוכרת, מומלץ כמובן לטפל במחלה הראשונית. אם הנוירופתיה נובעת מתגובה של המערכת החיסונית נגד מערכת העצבים, יש כיום אפשרות להחליף את הפלסמה של החולה ולסלק את הנוגדנים שמגיבים נגד מערכת העצבים. כמו כן ישנן תרופות שמדכאות את המערכת החיסונית ואת ייצור הנוגדנים. ניתן גם להזריק לחולה לתוך הווריד הרכב של נוגדנים, שחושבים שהם מעכבים את הפעלת מערכת החיסון נגד האנטיגנים של מערכת העצבים. בכאבים ניתן לטפל במגוון צורות. מלבד משככי כאבים רגילים, ישנן תרופות המיועדות להפחית כאב נוירופתי. לדוגמה- תרופות ממשפחת הטריציקליים. תרופות אלה פותחו במקור נגד דיכאון, אולם מסתבר שיש להן השפעה טובה מאד נגד כאב ממקור נוירופתי. קבוצה נוספת של תרופות היעילות בהקלה על כאב נוירופתי הן תרופות נוגדות כפיון (אפילפסיה). לאחרונה פותחה משחה שמקורה בפלפל חריף והיא למעשה גורמת לריקון הנוירוטרנסמיטרים שמובילים את הכאב, מקצות העצבים.