על מה מעידים רמת PSA כללית ו- PSA חופשי
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 29/01/2009
1 דקות קריאה
שאלה:

מגיל 46 יש לי ערמונית מוגדלת. כיום רמת ה- PSA שלי היא 12.8, ורמת ה- PSA החופשי היא 0.23. עד היום עברתי 5 ביופסיות ללא ממצאים סרטניים, כולל ביופסיה של 18 דגימות לפני 3.5 שנים, וזו היתה האחרונה. בוצעה גם ביופסיה כשרמת ה- PSA החופשי היתה 0.13. האם עלי לעבור ביופסיה נוספת כעת? אם הערמונית תהפוך לסרטנית, האם יהיו שינויים בערכים של ה- PSA וה- PSA החופשי?

תשובה:
רמת ההורמון PSA החופשי מראה כמה מתוך סך הכל ההורמון חופשי בדם. ככל שהאחוז נמוך יותר (פחות מ-20%) כך יש יותר סיכוי כי ישנו מצב ממאיר, ולכן מומלצת ביופסיה. רמת ה- PSA הכללי שלך גבוהה מ-10, דבר שיכול להעיד על ממאירות, אך גם על פרוסטטיטיס, דלקת של הערמונית, או על גידול שפיר של הבלוטה. בדיקות אלו נועדו להעריך את הסיכוי לגידול בערמונית, אך תוצאותיהן אינן נותנות תשובה ודאית. יש לשלב עם תוצאות אלו בדיקה רקטלית להערכת גודל הבלוטה, וכן בדיקת אולטרסאונד טרנס-רקטלית. אמליץ לך להתייעץ עם אורולוג לגבי ביצוע ביופסיה נוספת. בהצלחה, ד"ר קרן גלרון - אינפומד