דלג לתוכן

אבחנת מחלת צליאק והטיפול בה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 05/05/2009
3 דקות קריאה

שאלה:

אני בן 35. זה כ-4 שנים אני סובל בבטן. הסבל מתבטא בזה שבתקופות שונות אני משלשל או סבל עצירויות וגזים. יש תקופות של 3 שבועות בהם אני משלשל כל יומיים-שלושה, ויש תקופות של כמה חודשים, שיחסית הכל שקט בהם. משקלי יורד ב-6-4 ק"ג בתקופות הסבל. עברתי כמה בדיקות, והאחרונה בהן כנראה מעידה על צליאק. להלן תוצאות הבדיקות עם הערכים הלא-תקינים (ערכי הנורמה בסוגריים): CHOLESTEROL 117.00 MG/DL (120.00- 200.00) HDL CHOLEST. 34.37 MG/DL ( 35.00- 85.00) ANTI TTG(IGA) 101.63 AU/ML ( 0.00- 20.00) Positive ASCA (IgG) 49.33 UNITS ( 0.00- 20.00) Positive ASCA (IGA) 43.64 UNITS ( 0.00- 20.00) Positive ANTI DGP 88.55 IU/ML ( 0.00- 20.00) Positive ANA NEGATIVE ANTI DS DNA NEGATIVE ANTIRIBOSOMALP. NEGATIVE ANTI RNP NEGATIVE ANTI RNP A NEGATIVE ANTI SM NEGATIVE ANTI SM/RNP NEGATIVE ANTI SCL 70 NEGATIVE ANTI RNP 68 NEGATIVE ANTI RO (SS-A) NEGATIVE ANTI LA (SS-B) NEGATIVE ANTI SS A 52 NEGATIVE ANTI SS A 60 NEGATIVE ANTI CHROMATIN NEGATIVE ANTI JO 1 NEGATIVE ANTI CENTROM.B NEGATIVE ASCA (IgG IgA) - טרם בוצע

תשובה:

אני בן 35. זה כ-4 שנים אני סובל בבטן. הסבל מתבטא בזה שבתקופות שונות אני משלשל או סבל עצירויות וגזים. יש תקופות של 3 שבועות בהם אני משלשל כל יומיים-שלושה, ויש תקופות של כמה חודשים, שיחסית הכל שקט בהם. משקלי יורד ב-6-4 ק"ג בתקופות הסבל. עברתי כמה בדיקות, והאחרונה בהן כנראה מעידה על צליאק. להלן תוצאות הבדיקות עם הערכים הלא-תקינים (ערכי הנורמה בסוגריים): CHOLESTEROL 117.00 MG/DL (120.00- 200.00) HDL CHOLEST. 34.37 MG/DL ( 35.00- 85.00) ANTI TTG(IGA) 101.63 AU/ML ( 0.00- 20.00) Positive ASCA (IgG) 49.33 UNITS ( 0.00- 20.00) Positive ASCA (IGA) 43.64 UNITS ( 0.00- 20.00) Positive ANTI DGP 88.55 IU/ML ( 0.00- 20.00) Positive ANA NEGATIVE ANTI DS DNA NEGATIVE ANTIRIBOSOMALP. NEGATIVE ANTI RNP NEGATIVE ANTI RNP A NEGATIVE ANTI SM NEGATIVE ANTI SM/RNP NEGATIVE ANTI SCL 70 NEGATIVE ANTI RNP 68 NEGATIVE ANTI RO (SS-A) NEGATIVE ANTI LA (SS-B) NEGATIVE ANTI SS A 52 NEGATIVE ANTI SS A 60 NEGATIVE ANTI CHROMATIN NEGATIVE ANTI JO 1 NEGATIVE ANTI CENTROM.B NEGATIVE ASCA (IgG IgA) - טרם בוצע האם אני חולה בצליאק? האם אני יכול להסתפק בלא לאכול גלוטן ולראות מה המצב ללא בדיקות פולשניות? האם יכול להיות שחיידק גורם לכל הנתונים הבעיתיים? ואם אני חולה בצליאק וזה התגלה רק בגיל 35, האם יכול להיות שנגרם למעי נזק בלתי הפיך? מחלת צליאק היא מחלה אוטואימונית שמופיעה באנשים עם נטייה גנטית לפתח אותה. המנגנונים שלה אינם ברורים לחלוטין. טריגר כלשהו גורם לכך שבחשיפה לגלוטן, מתפתחת דלקת במעי ומתרחש הרס של דופן המעי ויכולת הספיגה שלו. המחלה יכולה להתחיל בכל גיל, והביטוי שלה משתנה מאוד בין חולה לחולה. נוכחות של נוגדנים ספציפיים בדם כמו ANTI TTG מכוונת ב-90% לאבחנה, אך אינה מספקת לאבחנה ודאית של צליאק. אבחנה ודאית מבוצעת בשני שלבים. בשלב הראשון מבצעים ביופסיה מדופן המעי ורואים את הדלקת האופיינית לצליאק. בשלב שני מתחילים דיאטה נטולת גלוטן, ולאחר 6-4 חודשים מבצעים ביופסיה חוזרת ורואים אם המעי חזר למבנה תקין. הטיפול היחיד שישנו כיום למחלת הצליאק הוא דיאטה נטולת גלוטן למשך כל החיים. אין כל טיפול תרופתי למחלה. ההקפדה חייבת להיות מוחלטת, כיוון שגם כמות קטנה של גלוטן במזון עשויה לגרום להתחדשות הסימפטומים ולהופעת סיבוכים של המחלה. במקרה שלך, הנוגדנים האופיניים לצליאק חיוביים, בעוד ששאר הנוגדנים האופיניים למחלות אחרות שליליים, דבר שמגדיל מאוד את הסיכוי שאכן מדובר בצליאק. עם זאת, דיאטה נטולת גלוטן היא דיאטה שלא קל לחיות איתה, וחולי צליאק נאלצים להתמיד בה לכל החיים. רצוי לוודא את האבחנה ולא לכפות על עצמך דיאטה כזו שלא לצורך. אין משמעות למועד גילוי המחלה, כיוון שהמחלה יכולה להופיע בכל גיל. הנזק למעי מתוקן אם מקפידים על דיאטה נטולת גלוטן. ד"ר נועה גולדשר מינרבי - אינפומד [05/05/2009]
רופאים בתחום
ד"ר גד ולן
ד"ר גד ולן אורתופדיה
ד"ר רון ארבל
ד"ר רון ארבל אורתופדיה
פרופ' ארנון כהן
פרופ' ארנון כהן עור ומין
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו