דלג לתוכן

הסבר מקיף על שימוש בגלולות למניעת הריון

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 18/05/2008
2 דקות קריאה

שאלה:

עברתי על השאלות בעניין אמצעי מניעה, ולא מצאתי תשובה מתאימה לשאלותי. אני בת 21 ויש לי בן זוג זה שלושה חודשים. השתמשנו בהתחלה בקונדומים, אבל אני חוששת שזה לא מונע הריון בצורה היעילה ביותר. פניתי לרופא נשים וקיבלתי מרשם לגלולות למניעת הריון מסוג יסמין, אותן טרם התחלתי לקחת. חשבתי לברר קודם כל מהי יעילותן של גלולות אלו ביחס לגלולות אחרות, ומה קורה במקרה שאני מחליטה להפסיק באיזה שהוא שלב ליטול אותן. איך זה עובד? כמה זמן אחרי קיום יחסי מין אני יכולה להפסיק להשתמש בהן כדי לא להיכנס להריון? ואם אתחיל לקחת אותן באופן קבוע, האם זה מחייב אותי להשתמש בהן למשך תקופה ארוכה מאוד? במה זה כרוך? אני לא רוצה להתחיל עם גלולות אם איאלץ ליטול אותן לתקופה ארוכה. אני רוצה שתהיה לי את האפשרות להחליט באיזה שהוא שלב להפסיק להשתמש בהן. אני גם רוצה לדעת מהן תופעות הלוואי המופיעות כתוצאה מנטילת גלולות אלו? מאחר שאני חדשה בנושא, אשמח אם תוסיפו לי עוד מידע.

תשובה:

אמנם המדריך של אינפומד לאמצעי מניעה הוא מדריך מפורט הנותן מענה למרבית שאלותיך, אנסה לענות לך באופן אישי ומפורט. קודם כל חשוב להבחין בין שני סוגים עיקריים של אמצעי מניעה: אמצעים הורמונליים, ואמצעים שאינם הורמונליים. באופן גס ביותר ניתן לומר שאמצעי המניעה ההורמונליים (גלולות) יעילים יותר במניעת הריון (בהנחה שנוטלים אותם על פי ההוראות ולא מפספסים שום גלולה בדרך), והחיסרון הבולט שלהם הוא שהם אינם מהווים הגנה מפני מחלות מין. מרבית הגלולות הקיימות היום בשוק מכילות שילוב של אסטרוגן ופרוגסטרון במינונים שונים. המגוון הוא עצום, מכיוון שישנן אינספור חברות המייצרות גלולות. גלולות יסמין נחשבות לגלולות מהדור החדש: אלה גלולות המכילות מינון נמוך יחסית של הורמונים, מה שמבטיח יעילות מרבית עם מינימום תופעות לוואי. את יכולה להיות סמוכה ובטוחה בנטילתן. חשוב להדגיש שגלולות למניעת הריון יש להתחיל ליטול מהיום הראשון לדימום הווסתי, במשך 21 ימים (כמספר הגלולות בחפיסה), להפסיק את הנטילה למשך 7 ימים. סביר להניח שבימים אלה יגיע הדימום הווסתי. לאחר ימי ההפסקה יש להתחיל בנטילת החפיסה החדשה, ללא קשר למשך הדימום: אם הדימום נמשך רק 4 ימים, עדיין עלייך להמתין עוד 3 ימים לפני נטילת הגלולת מהחפיסה החדשה; ולהיפך - אם הדימום נמשך מעל 7 ימים, עליך בכל זאת להתחיל בנטילת הגלולות מחדש לאחר שבעת ימי ההפסקה. לגבי הפסקת הנטילה, אינך מחוייבת לתקופה מסויימת בה את צריכה ליטול גלולות רק מכיוון שבחרת להתחיל להשתמש בגלולות. במילים אחרות - ברגע שלא תזדקקי להן תוכלי פשוט להפסיק את הנטילה ללא כל נזק. גם אם את מפסיקה את הנטילה יום לאחר קיום יחסי המין, את עדיין מוגנת, ואין חשש להריון. לגבי תופעות הלוואי, נערות ונשים רבות נוטלות גלולות ואינן סובלות מאף תופעה שלילית, וזאת בעיקר הודות להרכב ההורמונלי הדל המצוי בגלולות מהדור החדש. עם זאת, חשוב להבין שכל אישה מגיבה אחרת, ועל כן סוג של גלולה שנחשב ל"להיט" אצל אישה אחת יכול להיות ה"סיוט" של חברתה. על כן מומלץ פשוט לנסות את הגלולות לפחות למשך חודש-חודשיים, ורק אז, אם תופעות הלוואי לא חולפות או מטרידות, כדאי לפנות לרופא המטפל, ולהחליף את סוג הגלולות. תופעות הלוואי השכיחות של גלולות למניעת הריון כוללות דימומים בין-מחזוריים, גודש בשדיים, בחילות ועוד. תופעות אלו בדרך כלל חולפות לאחר זמן ההסתגלות הראשוני. לעומת זאת, אם את חשה אחת מהתופעות הבאות, יש צורך להפסיק את הנטילה ולגשת לרופא: כאבי ראש קיצוניים, לחץ או כאב בעיניים, כאבים לא מוסברים ברגליים. שיהיה בהצלחה! ד"ר מורן שויקה-רבאו - אינפומד
רופאים בתחום
ד"ר יהודה דג'אווי
ד"ר יהודה דג'אווי יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
פרופ' זיו מזור
פרופ' זיו מזור רפואת שיניים
ד"ר דפנה שלזינגר קשתי
ד"ר דפנה שלזינגר קשתי פסיכיאטריה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו