התלבטות לגבי בדיקת מי שפיר
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 26/05/2008
1 דקות קריאה
שאלה:

אני בת 36, בשבוע ה-13 של ההריון. תוצאת בדיקת שקיפות עורפית שעברתי היתה 1:3500. בדיקות הדם תקינות. יש לי שני בנים בריאים. אני חוששת לעשות בדיקת מי שפיר בגלל סכנת ההפלה, כי הפעם זו בת. האם זה רצוי למרות תוצאות הבדיקות, רק בגלל שהגעתי לגיל? אני ממש בדילמה.

תשובה:
הדילמה שאת נמצאת בה מוכרת ואין תשובה חד-משמעית. בין הגינקולוגים עצמם יש הממליצים לעבור את הבדיקה ויש שלא. יש אופציה שנקראת המבחן המשולב. מדובר בשילוב של בדיקות שאינן מסוכנות כלל: בדיקת אולטרסאונד של שקיפות עורפית שנערכת בשבועות 14-11, ובה נמדד עובי העורף של העובר (ככל שהעורף עבה יותר הסיכוי לתסמונת דאון גדול יותר), בדיקות סקר ביוכימי בשליש הראשון ובשליש השני, ובדיקת מדדים שונים בדם האישה אשר מרמזים על הריון עם תסמונת דאון. שילוב כל הבדיקות הללו מצליח לנבא ביותר מ-90% אם מדובר בהריון עם תסמונת דאון. אמנם לא מדובר בתוצאה ודאית כמו בבדיקת מי שפיר, אך היא קרובה לוודאות והיא אינה בדיקה מסוכנת. היות שאת מעל גיל 35, הסיכוי לתינוק עם תסמונת דאון עולה ל-1:400. הבעיה עם בדיקת מי שפיר היא העובדה שבאחד מתוך כ-50 הריונות מתרחשת הפלה עקב הבדיקה. זה קורה כאשר כיומיים לאחר הבדיקה מתחילים לפתע צירים, ירידת מים, דימום, חום או סימנים אחרים המצביעים על זיהום שמוביל להפלה. מידע רב תוכלי לקבל בדף הבא: http://www.gozalim.co.il/Htmlpage/bpregnancya.asp?nam=43