מידע על נטילה נכונה של גלולות למניעת הריון
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 16/06/2007
2 דקות קריאה
שאלה:

הייתי אצל רופאת נשים עקב אי-סדירות של הווסת, והיא נתנה לי גלולות למניעת הריון. היא אמרה לי שאני צריכה לחכות חודש, ואם לא אקבל מחזור, שאקח במשך עשרה ימים כדור בשם Duphaston, אשר יגרום להופעת הווסת, ואז ביום הראשון של הווסת, שאקח את הגלולה הראשונה. היא אמרה שבין החפיסה הראשונה לשניה יש לחכות שבוע. רציתי לשאול אם צריך לעשות כך תמיד, או רק בין החפיסה הראשונה לשניה. בנוסף, רציתי לשאול תוך כמה זמן מן הרגע שלקחתי את הגלולות ניתן לקיים יחסי מין בבטחה. הגלולות שקיבלתי הן Mercilon , ורציתי לדעת אם יש להן תופעות לוואי.

תשובה:
הגלולות למניעת הריון מכילות הורמונים נשיים, ולמעשה משטות בגוף שלנו. הרכיבים הם אסטרוגן ופרוגסטרון. ההבדלים הם במינון של כל אחד מהמרכיבים ובחוסר באחד מהם (אסטרוגן). הגלולה Mercilon מכילה ethinylestradiol desogestrel במינון לא משתנה. היא נלקחת כל יום למשך 21 יום, לאחר מכן יש לעשות הפסקה של 7 ימים בהם רמת ההורמון בגוף יורדת, וכתוצאה מכך יש דימום, הדומה לדימום הווסתי הרגיל. לאחר שבעה ימים ללא גלולה את מתחילה חבילה חדשה ללא קשר אם הדימום הפסיק או לא. כך בין כל חפיסה לחפיסה. אם תקחי את הגלולה ביום הראשון של הווסת, את יכולה לקיים יחסים ללא שימוש נוסף באמצעי מניעה אחרים. שימי לב כי במידה ולא תקחי את הגלולה הראשונה ביום הראשון של הווסת, בשבעת הימים הראשונים ללקיחת הגלולה לא תהיי מוגנת ולכן יש צורך באמצעי מניעה נוספים. תופעות הלוואי של הגלולות משתנות מאישה לאישה ולא תמיד מופיעות אצל כל אחת. תופעות לוואי מיידיות של גלולות למניעת הריון הן נפיחות, בחילות, רגישות בשדיים, שינויים במצב הרוח. תופעות אלו בדרך כלל שוככות כעבור מספר חודשים. תופעות לוואי נוספות, לטווח הארוך, הן עליה בקרישיות הדם עם עליה בסיכון לאירועים תרומבואמבוליים, למשל קרישי דם בוורידי הרגל העמוקים, קריש דם בעורקי המוח (תופעה זו מתרחשת בנוכחות גורמי סיכון נוספים, ובדרך כלל רק מגיל 35 ומעלה בנשים מעשנות). כמו כן, גלולות עשויות להעלות לחץ דם, להעלות את רמת הכולסטרול ולהגביר במעט את העמידות לאינסולין ואת רמת הסוכר בדם. ד"ר יובל עצמון - אינפומד