גירוי יתר שחלתי עם תופעות קשות
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 25/06/2007
2 דקות קריאה
שאלה:

בעבר לקחתי גלולות למניעת הריון במשך 6 שנים. לפני לקיחת הגלולות היה לי מחזור סדיר. לפני כשנה הפסקתי לקחת גלולות ומאז לא קיבלתי מחזור באופן ספונטני, אלא רק על ידי כדורים שנתן לי הרופא למשך 21 ימים. לפני כשלושה שבועות התחלתי טיפולי פוריות בעזרת גונאל F שבו הרופא העלה לי את המינון והוסיף לי זריקה נוספת עד שהיה לי זקיק מוביל, והורה לי לקחת זריקה לביוץ ללא הזרעה או השבחה. בדיקת הזרע היתה תקינה. כיומיים אחרי הביוץ התחלתי להרגיש כאבים עזים בבטן תחתונה, עם חיורון והזעה מרובה, שלשולים והקאות, ובטן נפוחה מאוד. בבדיקת אולטרסאונד וגינאלי נמצא כי יש לי גירוי יתר שחלתי וציסטות. אין הם יודעים כרגע אם אני בהריון. לדברי הרופא עליי לשמור על מאזן נוזלים. הייתי מאושפזת במחלקת נשים כמה ימים, אך גם לאחר ששוחררתי יש עדיין כאבים עזים. האם זה מסוכן? איך זה יכול לעבור לי? האם יש סיכוי כי אני בהריון? ואם לא, האם בחודש הקרוב אני יכולה להמשיך עם טיפולי הפוריות? מה עליי לעשות כדי שזה יעבור לי חוץ ממאזן נוזלים? עד מתי יימשכו הכאבים?

תשובה:
גירוי יתר שחלתי הוא מצב של הגדלת שחלות בגלל מספר רב של זקיקים וציסטות בשחלה, והפרשה של נוזל מתוך הכלים הווסקולאריים. זוהי תופעה ידועה המופיעה במהלך טיפולי פוריות, והיא עלולה להופיע ברמות שונות של חומרה. מצב זה יכול לסכן חיים אם לא מגלים אותו ולא מטפלים בו כראוי. הסימפטומים שלו הם נפיחות, בחילה, הקאות, שלשול, תשישות, קוצר נשימה, ירידה במתן שתן, עליה פתאומית במשקל, ונוזלים בחלל הבטן (מיימת). מבחינים בין כמה דרגות של התופעה לפי חומרת הופעת הסימפטומים , ולפיהם נקבע גם אופן הטיפול. מצב של גירוי יתר קל יכול להגביר את הסיכוי להריון, אבל עם זאת, גם להגביר את הסיכוי להריון מרובה עוברים. הטיפול הטוב ביותר הוא מניעה של גירוי יתר שחלתי. זו תופעה שחולפת מעצמה, ולכן הטיפול בה הוא שמרני, על ידי טיפול בסימפטומים בלבד - לרוב על ידי מתן נוזלים. כל שנותר לך הוא לחכות שהמצב יעבור ולהמשיך במעקב על ידי הגינקולוג המטפל. אני מאמינה שברגע שהדבר יהיה אפשרי, יתחדשו טיפולי הפוריות, אבל איני בטוחה שזה יהיה כבר בחודש הקרוב. בברכה, ד"ר נעמה ורבין - אינפומד