טכיקרדיה על חדרית אצל אישה בהריון
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 28/06/2008
1 דקות קריאה
שאלה:

אני בהריון בשבוע ה-31. התגלתה אצלי טכיכרדיה על חדרית במהירות דופק של כ-200 לדקה. האם זה יכול לסכן אותי בלידה? והאם במצב כזה עדיף לעשות ניתוח קיסרי?

תשובה:
טכיקרדיה על חדרית (SVT) כוללת קבוצה של מחלות שהמשותף להן הוא קצב לב מהיר הנוצר בעלייה של הלב או ב- AV node, כלומר ממקור לא חדרי. הפרעת הקצב זו יכולה להתבטא לפני ההריון ובמהלכו, ומושפעת משינויים הורמונליים, מזרימת הדם ומן המערכת האוטונומית שמשפיעה על תפקוד הלב. קיומה של מחלת לב, ובפרט מחלת לב תורשתית או ראומטית, מגדילה את הסיכוי להפרעת קצב בהריון, ולכן חשוב לשלול אפשרויות אלה בבדיקות מתאימות, כגון בדיקת אקו לב. סימפטומים של טכיקרדיה על חדרית כוללים קוצר נשימה, פלפיטציות (דפיקות בחזה), סחרחורת, תחושת לחץ בחזה וחולשה. כאשר אין סימפטומים מיוחדים, בדרך כלל אין צורך בטיפול. במקרים קלים של SVT ואירועים לא שכיחים, מקובל להוריד את הקצב המהיר על ידי תנוחת וולסלווה (נשיפה חזקה עם פה ואף סגורים), עיסוי עורק הקרוטיד בצוואר, או הנחת קרח על הפנים. כאשר יש סימפטומים קשים יותר, או כאשר יש שינויים בזרימת הדם המסכנים את האם והעובר, מותחל טיפול תרופתי בתרופות לטיפול בהפרעות קצב כמו דיגוקסין, וראפאמיל ואדנוזין, אשר הוכחו כבטוחות לשימוש בהריון. במקרה הצורך, כאשר החולה לא יציב, נעשה טיפול חשמלי להחזרת קצב הלב לסינוס. מומלץ להיות במעקב קרדיולוגי סדיר במהלך ההריון. הקרדיולוג יעריך בסמוך למועד הלידה אם נחוץ ניתוח קיסרי. מידע נוסף על תרופות לטיפול בהפרעות קצב תוכלי למצוא כאן: http://www.infomed.co.il/doSearch.asp?usage=32