הריון ומחלת הדרמטומיוזיטיס
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 07/10/2005
2 דקות קריאה
שאלה:

האם אישה אשר סובלת ממחלת דרמטומיוזיטיס נמצאת בקבוצת סיכון של הפלה של הילוד ? האם נדרשת שמירת הריון ?

תשובה:
לא ציינת באיזה שבוע נמצאת בת זוגך, מתי אובחנה אצלה המחלה ? האם היא מטופלת כרגע ? האם המחלה פעילה כרגע ? דרמטומיוזיטיס ופולימיוזיטיס הן מחלות דלקתיות שמערבות את השרירים, שהסיבה להן היא לא כל כך ידועה אך מניחים שהרקע הוא אוטואימוני. המחלות מאופיינות בחולשת שרירים, עליה באנזימי השריר בדם (CPK) ודלקת באזור המעטפת של סיבי השריר. מדובר במחלה נדירה עם שכיחות של 1:28,000 באוכלוסיה הכללית, רוב החולות הן נשים. המחלה פוגעת בד"כ בעשור 5-6 לחיים עם שיא נוסף בקרב ילדים בגיל העשרה. מסקירה של הספרות עולה כי התוצאה של ההריון היא פחות טובה אם המחלה מתבטאת בשלב מוקדם של ההריון או שיש התלקחות של מחלה פעילה בשלב מוקדם. בעוד שהתפתחות המחלה או התלקחות מחודשת שלה בשליש שני או שלישי של ההריון, נושאות תוצאות טובות יותר של ההריון הן מבחינת העובר והן מבחינת האם. הספרות מדווחת של שיעור התלקחות של 40% מהחולות בהריון עם מחלה שאובחנה בגיל הילדות לעומת, 17% התלקחות במחלה, שאובחנה בגיל מבוגר יותר. מעט מאוד מקרים דווחו עם מחלה שאובחנה במהלך ההריון. חזרה בהריונות הבאים הייתה נדירה. מאמר אחד שפורסם ב - 2003 וסקר 27 מקרים של נשים עם מחלה פעילה או החמרה בזמן הריון ותק' משכב הלידה מצא כי: 8 מהנשים פיתחו התלקחות/מחלה לאחר הלידה. יתר המקרים נראו במהלך ההריון : 7 מקרים עם מחלה בשלב מוקדם שמתוכם היו 3 הפלות, מוות אחד לאחר הלידה, מוות תוך רחמי ותינוק בריא אחד. 5 מקרים של מחלה בשליש שני שמתוכם היו: 2 הפלות, פיגור בגדילה תוך רחמית ולידת תינוק בריא. 7 מקרים של מחלה בשליש שלישי שכללו: 3 לידות מוקדמות, פיגור גדילה תוך רחמי אחד, ושלוש לידות של תינוקות בריאים. 22 נשים נוספות שמחלתן היתה לא פעילה במהלך ההריון הראו תחזית טובה יותר מבחינת העובר, עם לידה של 16 תינוקות בריאים. מאמר מסכם אחר מצא כי בקרב חולות עם מחלה פעילה בזמן הריון - 30% מההריונות הסתיימו בלידת תינוק בריא, 30% היו לידות מוקדמות ו - 40% מההריונות הסתיימו בהפלה או מוות עוברי. לעומת נשים עם מחלה לא פעילה או מחלה קלה יותר שאצלן: 57% - לידות רגילות, 21.5% - לידות מוקדמות ו - 21.5% הפלות או מוות עוברי. כלומר, כל עוד המחלה לא פעילה אצל בת זוגך, ניתן לקוות לטוב. עליה להיות במעקב צמוד אצל רופא/ת הנשים שלה, במידה והיא מטופלת תרופתית יש להתייעץ לגבי השימוש בתרופות במהלך ההריון.