מה זה תרומבוציטוזיס וכיצד מטפלים בו
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 21/07/2008
1 דקות קריאה
שאלה:

לאחרונה התגלה אצלי מספר רב של תרומבוציטים, העולה על הרמה התקינה: 800. האם יש טיפול יעיל? רציתי לדעת גם אם יש קשר בין תרומבוציטוזיס לבין כאבי רגליים.

תשובה:
תרובציטוזיס, היא מצב בו ספירת טסיות הדם גבוהה. תרובציטוזיס יכולה להיות מחלה ראשונית (ואז היא נקראת Essential Thrombocytosis או ET) או תגובתית או משנית. ספירת טסיות תקינה היע בערך בין 150,000 ל- 450,000. ספירה מעל 450 אלף מוגדרת כתרומבוציטוזיס. ספירה מעל 750,000 מצריכה בירור נוסף, ובמקרה הצורך התערבות רפואית. קלינית, ספירת טסיות גבוהה לא בהכרח גורמת לתסמינים, ומתגלה פעמים רבות בספירת דם שגרתית. בחלק קטן מן האנשים, ישנה תופעה הנקראת אריתרומללגיה, שהיא אודם ותחושת שריפה של הגפיים, המטופלים על ידי קירור ואספירין. בנוסף, יכולים להיות תסמינים קליניים רבים, ביניהם כאבי רגליים, שעלולים להיגרם בשל סתימות בכלי דם. הגורמים העיקריים לתרובוציטוזיס הם ET (ראה למעלה) - מחלה ראשונית של מוח העצם, כמחלה בפני עצמה או כחלק ממחלה מיאלופרוליפרטיבית אחרת (ריבוי תאים במח העצם). מצב תגובתי משני לדלקת (דלקת ריאות במקרים הכי שכיחים). ניתוח או נזק רקמתי אחר, כמו שבר, כוויות, טראומה. תפקוד טחול ירוד, שבגללו אין פירוק של התאים. דימום חסר ברזל מחלות כליה ממאירות בתרומבוציטוזיס משנית בדרך כלל אין צורך בטיפול. לעומת זאת, בתרומבוציטוזיס ראשונית, אם ספירת הטסיות היא מעל 750,000, יש לפנות להמטולוג לצורך ייעוץ וטיפול. בינתיים, דרך רופא המשפחה, יש להשלים את כל בדיקות הדם, כולל בדיקת תפקודי כליות וכבד, שקיעת דם, בדיקת CRP, מדדי אנמיה וברזל, רמות תרומבופואטין (TPO - משרה ייצור טסיות), צילום חזה ועוד. עצתי לך היא להשלים את בדיקות הדם, ולפנות לייעוץ המטולוגי. בברכה, ד"ר טלי צ'רנוביצקי - אינפומד