על המעבר מהנקה לאכילת מזונות נוספים
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 22/07/2007
2 דקות קריאה
שאלה:

עד היום, במשך 5.5 חודשים מיום היוולדה, בתנו יונקת בלבד. היא נולדה במשקל 2.870 ק"ג ושוקלת כיום 5.200 ק"ג. רופא הילדים המליץ להתחיל להוסיף לתפריטה דייסת אורז ביחד עם מרק ירקות פעם ביום, כדי לתרום לקצב עלייתה במשקל. בתנו תינוקת רגועה, נראה כי היא מתפתחת יפה, שבעת רצון אחרי האוכל ובכלל, ויש לה אפילו מעט קפלי שומן בירכיים, בסנטר ובעורף. נטייתנו היא לנסות להימנע מתוספות שאינן הנקה לפחות עד גיל 6 חודשים. יש לציין שבעלי הוא אדם נמוך ואני מעט מתחת לממוצע, ושנינו היינו תינוקות קטנים. מדוע רופאים רבים מצדדים בעמדה שחשוב כי עד גיל 5 חודשים יכפילו תינוקות את משקלם? האם יש במשקל נמוך סיכון? האם הוספה של דייסת אורז או ירקות מאודים בשלב זה עלולה לפגוע בה (ליצור הפרעות אכילה בגיל מאוחר יותר או לפגוע במערכת החיסונית או לעודד התפתחות אלרגיות)? האם אכילה מכפית עדיפה על אכילת התוספות מבקבוק?

תשובה:
בתך נמצאת בדיוק בשלב בו רופאי הילדים ממליצים על מעבר מתזונה של הנקה או האכלה דרך בקבוק להתחלת האכלה או מתן תוספות בתזונה רגילה. עד גיל חמישה וחצי או שישה חודשים מספקת תזונה של פורמולות או חלב אם כמעט את כל המרכיבים התזונתיים הנחוצים לתינוק. מגיל זה ואילך מאיץ התינוק את קצב התפתחותו, ולכן הוא נזקק לכמות גדולה יותר של קלוריות כדי לספק את דרישות הגוף הקטן שמתפתח. קצב הגדילה של תינוקות מהלידה מתחלק כך בממוצע: משקל הלידה הממוצע הוא 3.2 עד 3.4 ק"ג. עד גיל 5-6 חודשים צפוי התינוק להכפיל את משקלו בלידה. עד גיל שנה, התינוק אמור לשלש את משקלו בלידה. מגיל שנה עד גיל שנתיים קצב עליית המשקל הוא בערך 2.5 ק"ג לשנה. בגילאים 3 עד 5 קצב עליית המשקל הוא כ-3 ק"ג לשנה. כפי שאת רואה מהנתונים, אומנם משקל ביתך נמוך בהשוואה לממוצע, אך קצב עליית המשקל שלה הוא מצוין. חסרים לי מספר פרטים, כמו גובה הילדה והערכה התפתחותית קוגנטיבית, אולם לפי הפרטים שמסרת יש לי הרושם כי ביתך מתפתחת יפה. במשקל נמוך יש סיכון אם מתלווים אליו עוד סימנים של עיכוב התפתחותי, שקצרה היריעה לפרט כאן מהם, אולם כל רופא ילדים יוכל להסביר לכם מהן הסיבות המוכרות ואיך ניתן להתמודד איתן בצורה הטובה ביותר. אינני חושב שהוספת הרכיבים התזונתיים שהזכרת לתזונת בתך מהווים סיכון. להפך, יש לי הרושם שזו דיאטה עשירה בפחמימות ובמרכיבים תזונתיים חשובים אחרים אשר מומלץ מאוד להוסיפם לדיאטה של בתך. למעבר לאכילה מכפית תפקיד חשוב בפיתוח שרירי הלעיסה והמוטוריקה העדינה אשר מתפתחת אצל התינוק בכל תהליך הבליעה והלעיסה. בתיאבון! ד"ר עידו ווליניץ - אינפומד