תופעות גופניות ונפשיות עם הפסקת תרופה נוגדת דיכאון
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 14/08/2008
1 דקות קריאה
שאלה:

לקחתי בעבר פבוקסיל 150, ובשבועיים-שלושה האחרונים הפסקתי את הטיפול עקב רצון להיכנס להריון. אילו תופעות לוואי יכולות להופיע לי חוץ ממה שהיו לי השבוע - בכי והתפרצויות?

תשובה:
לאחר ההפסקה של תרופה מקבוצת נוגדי הדיכאון כגון פבוקסיל, יכולים להופיע שני סוגי תופעות: תופעות נפשיות, כפי שתיארת, שהן בעצם חזרה של הסימפטומים שהיו לפני נטילת התרופה, ולפעמים באופן שונה ממה שהיה קודם. תופעות אלו יכולות לכלול אי-שקט, נטייה לבכי ולהתפרצויות, וגרוע מכך - בהמשך עלולים לחזור דיכאון או הפרעות חרדה, כפי שהיו לפני התחלת הטיפול התרופתי. תופעות גופניות כגון כאבי בטן, שלשול או עצירות, כאבי ראש, סחרחורות. תופעות אלו קשורות להשגת שיווי משקל חדש בגוף עם ובלי התרופה, והן חולפות תוך כמה ימים ועד כמה שבועות, ואינן מדאיגות. בשל החשש לחזרה של ההפרעה הנפשית בעטיה החלת בטיפול תרופתי, ובשל החשש כי הפרעה שתחמיר במהלך ההריון עלולה לפגוע במצבך הרגשי ובעקבות כך ביכולת להיכנס להריון, בהתפתחות העובר, ובהמשך ביכולתך לטפל ברך הנולד, אני ממליצה בחום לא להפסיק טיפול מבלי להמשיך במעקב פסיכיאטרי מסודר דווקא בתקופה זו של חייך, ואף לשקול חזרה לטיפול תרופתי בפבוקסיל או בתרופה אחרת שיותר מתאימה להריון, לאחר תום השליש הראשון של ההריון, שבו מתרכז רוב הסיכון להיווצרות של מומים בעובר בעקבות שימוש בתרופות. בברכה, ד"ר איילת אביטל-מגן - פסיכיאטרית