תופעות לוואי של טיפול בפרדניזון
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 28/08/2007
1 דקות קריאה
שאלה:

עקב טיפול בפרדניזון אני סובלת מעלייה תלולה במשקל, מתופעות של עייפות וחוסר אנרגיה לאחר האוכל, ומקושי לרדת במשקל כבר שנתיים לאחר הפסקת הפרדניזון. אירודיולוג איבחן תפקוד יתר של הלבלב והיפוגליקמיה. נקבעה לי תזונה על בסיס קמח מלא, ארוחות כל 4 שעות. תוצאות בדיקות דם לאחר צום: גלוקוז: 92; TSH: 2.55. האם הבדיקות תומכות באבחנה?

תשובה:
טיפול בפרדניזון אכן מוביל לעתים קרובות לעלייה במשקל. כמו כן, אחת מתופעות הלוואי של טיפול בסטרואידים היא עלייה ברמת הסוכר בדם. זהו מצב הדומה לסוכרת. הסיבה לכך היא העובדה שפרדניזון יוצר תנגודת לאינסולין, וכך להפרעה במשק הסוכר בגוף. עם הפסקת הטיפול ההשפעה של הפרדניזון חולפת לחלוטין. אם נשארת הפרעה במשק הסוכר, דהיינו רמות סוכר גבוהות בדם, בדרך כלל מדובר באדם שהיה מפתח סוכרת גם ללא קשר לטיפול בסטרואידים. בשאלתך את מעלה מצב ההפוך לסוכרת: מצב של היפוגליקמיה. קיימים מצבים רבים המובילים להיפוגליקמיה, אחד מהם הוא פעילות יתר של הלבלב, בדרך כלל כתוצאה מגידול המפריש אינסולין. תוכלי לקרוא על הסיבות להיפוגליקמיה בשתובה הבאה: http://infomed.co.il/questions/q_072007_30.asp