דלג לתוכן

ניתוחים אנדוסקופיים (Endoscopic surgery)

Endoscopic surgery

מתאים לטיפול ב:

  • מחלות אף והסינוסים מולדות
  • כבד-עימדון מרה בילדים
  • זיהום של דרכי המרה
המומחים של Infomed מסבירים:
ניתוח אנדוסקופי מאפשר גישה ישירה לחללי הגוף דרך חתכים זעירים, על ידי החדרת אנדוסקופ (מעין טלסקופ ממוזער המחובר למצלמת וידיאו זעירה) לתוך האזור המנותח: לחלל הבטן, לבית החזה, ולחללים נוספים בגוף. דרך חתכים נוספים מוחדרים מכשירי ניתוח מיוחדים המאפשרים חיתוך והפרדה של רקמות, קשירה ו"הלחמת" כלי דם ותפירת רקמות, והניתוח כולו מתבצע כאשר המנתח מתבונן במסך וידיאו גדול במקום במנותח. את תחושת המגע של יד המנתח ברקמה מחליפים תנאי ראות מיטביים, הגדלה ותאורה טובה מאוד. במרבית הניתוחים יש צורך בהרדמה כללית.

ניתוח אנדוסקופי בבטן נקרא לפרוסקופיה.
ניתוח אנדוסקופי בבית החזה נקרא תורקוסקופיה.
ניתוחים אנדוסקופיים מבוצעים גם במוח, בסינוסים, בלוע, באגן, בדרכי השתן והמין ובמפרקים.

לניתוחים אנדוסקופיים מספר יתרונות על ניתוחים פתוחים:
הטראומה לדופן הגוף בניתוח אנדוסקופי קטנה באורח ניכר מזו שבניתוח רגיל. מידת הכאב פחותה, ומרבית החולים שנותחו בשיטה אנדוסקופית יכולים להשתחרר מבית החולים בתוך מספר ימים, ולחזור לפעילות רגילה לחלוטין בתוך כשבוע. המנותח מסוגל להיות נייד בתוך פרק זמן קצר וכך נמנעים סיבוכים בריאות ובלב. גם סיבוכים הכרוכים בפצע, כמו זיהום ובקע בעקבות ניתוח אנדוסקופי, נדירים, מכיוון שפצע הניתוח האנדוסקופי קטן באורח משמעותי בהשוואה לפצע מניתוח רגיל.

הניתוח האנדוסקופי השכיח ביותר בכירורגיה הכללית הוא כריתת כיס המרה. ניתוח זה הוא ניתוח הבטן הבררני השכיח ביותר, ובעולם המערבי הוא מחליף כיום את הניתוח "הפתוח" ב-90% מהמקרים בקירוב. במצבי חולי אחרים לא תמיד נכון לבחור בגישה אנדוסקופית, וזאת משיקולים של בטיחות הניתוח, בשל מגבלותיו הטכניות ועל פי התאמתו לסוג המחלה.

בנוסף לניתוח זה מתבצעים כיום ניתוחים רבים בשיטה אנדוסקופית, וניתן לסווגם לשלוש קבוצות:
1. ניתוחים מקובלים ומוכרים המתבצעים במרבית בתי החולים. הניתוח השכיח ביותר הוא כריתת כיס המרה. בנוסף מתבצעים ניתוחים למניעת הזעת-יתר בכפות הידיים, כריתת התוספתן, ופעולות אנדוסקופיות לצורך התקנת ביופסיה מחלל הבטן או מבית החזה.

2. ניתוחים מורכבים יותר המתבצעים במרכזים רפואיים בעלי מומחיות מיוחדת. בניתוחי בטן מדובר בניתוחי קיבה למניעת עליית חומצה לוושט (רפלוקס), ניתוחים לכריתה של הטחול, יותרת הכליה, והכליה (כולל הוצאת כליה לצורך השתלתה), כריתה של חלקי מעי דק או גס וניתוחי בקע על כל סוגיהם. בניתוחי בקע יש לניתוח האנדוסקופי יתרון בעיקר בשל היכולת לחזור כמעט מייד לפעילות רגילה, והוא יעיל במיוחד לתיקון של בקע נישנה ובקע דו-צדדי.

3. ניתוחים ניסיוניים המתבצעים במסגרת הערכה ופיתוח של ניתוחים חדשים במרכזי מחקר גדולים. במרכזים בודדים מבוצעים ניתוחים ניסיוניים נוספים. כיום נמצאים בפיתוח ניתוחים של כלי דם גדולים, ניתוח מעקפים אנדוסקופי בלב, ניתוחים בעוברים בזמן ההריון כדי לתקן מומים מלידה טרם הלידה, וניתוחים ב"שלט רחוק", כלומר, המנתח מבצע את הפעולה תוך שהוא מסתייע במערכת רובוטית הנשלטת מרחוק.

ד"ר עמיר סולד

    רופאים בתחום

    יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
    ד"ר אביטל גלאובך רופאה מומחית ברפואה אסתטית , מומחית ברפואת נשים, פתולוגיה צוואר הרחם, פוריות
    קראו עליי עוד
    קרדיולוגיה
    ד"ר יונתן קוגן מנהל היחידה לטיפול נמרץ לב, אסותא אשדוד, קרדיולוג מומחה במחלות לב והתמחות בהפרעות קצב
    קראו עליי עוד
    יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
    ד"ר אלברט סמנדרוב מומחה ברפואת נשים, מיילדות , מומחה במחלות צוואר הרחם
    קראו עליי עוד

    המומחים של Infomed עונים על שאלות:

    מאמרים בנושא ניתוחים אנדוסקופיים

    האם בקרוב יסתיים עידן הבדיקות הפולשניות?
    האם בקרוב יסתיים עידן הבדיקות הפולשניות?
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 28/12/2021

    בדיקות אנדוסקופיה מצריכות החדרה של מצלמה לתוך הגוף. מחקר פורץ דרך מציג טכניקת הדמיה חדשנית, שאולי תפטור אותנו מבדיק... לכתבה המלאה

    הכירו את הניתוח האנדוסקופי לטיפול בדורבן שעשוי לקצר את זמן ההחלמה ולמזער את הכאבים
    הכירו את הניתוח האנדוסקופי לטיפול בדורבן שעשוי לקצר את זמן ההחלמה ולמזער את הכאבים
    ד"ר קונסטנטין חרמוב מאת: ד"ר קונסטנטין חרמוב 01/06/2021

    סיבה שכיחה לכאבים בכף הרגל המובילה לפנייה לרופא אורתופד היא דורבן, או דלקת ברצועת העקב בכף הרגל. ניתוח אנדוסקופי ל... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו