דלג לתוכן

ריפוי בעיסוק להפרעות בויסות החושי (Occupational therapy for SPD)

Occupational therapy for SPD
המומחים של Infomed מסבירים:

ריפוי בעיסוק הוא תחום שנועד לקדם את עצמאותו ותפקודו של הפרט במגוון משימות ואינטראקציות יום יומית. ריפוי בעיסוק להפרעות בוויסות החושי מציע טכניקות להתמודדות עם קשיים אשר עלולים להופיע כחלק מן ההפרעה.

ריפוי בעיסוק להפרעות בויסות החושי – אודות ההפרעות

להפרעות בוויסות החושי (SPD - sensory regulation disorders) קשת רחבה של תסמינים. הן נחלקות לשני סוגים - הפרעה בויסות החושי מסוג רגישות יתר, והפרעה בוויסות החושי מסוג תת-רגישות. הכוונה היא לרגישות גבוהה או נמוכה לכאב, צלילים, אורות, מגע ועוד. ניתן להבחין ברגישות זו בדרך כלל עוד בשנות החיים הראשונות. הן רגישות יתר והן תת-רגישות עלולות לגרום למצוקה על כל היבטיה (פיזית, רגשית, קוגניטיבית וחברתית). לעיתים קרובות מומלץ על הליך של אבחון חושי במקביל לאבחון פסיכולוגי, דבר שמאפשר לקבוע האם אכן מדובר בהפרעה בויסות החושי, או שמא מדובר במצוקה אחרת, למשל מצוקה רגשית כלשהי, הפרעות קשב וריכוז וכדומה. למשל, ילד עשוי להימנע מסיטואציות חברתיות מפני שהוא רגיש לרעשים, או בעקבות מצוקה אחרת, כמו חרדה חברתית או דיכאון, המחייבת טיפול פסיכותרפיה לילדים.

ריפוי בעיסוק להפרעות בויסות החושי – כיצד מטפלים?

ריפוי בעיסוק מסייע להתמודד עם מגוון קשיים. בין היתר מוצע ריפוי בעיסוק ללקויי למידה, ריפוי בעיסוק להפרעות קשב וריכוז, ועוד. במהלך ריפוי בעיסוק להפרעות בוויסות החושי, מתבצעת בשלב הראשון הערכה של המשימות והאינטראקציות בהן המטופל מתקשה. לדוגמא למשל, ישנם ילדים אשר מתקשים להירדם בשל רגישות לרעשים או לאור. ילדים אחרים עלולים להיפצע אך לא לדווח על כך מפני שהם אינם רגישים לכאב. עם סיומו של שלב ההערכה, מותאמת למטופל במסגרת הריפוי בעיסוק תכנית פעולה, במטרה לסייע לו לתפקד היכן שהוא מתקשה. אצל ילדים, התהליך כולל גם גיוס של ההורים, במסגרת הטיפול או במסגרת הדרכת הורים, על מנת לסייע להם להבין את מצבו של הילד ולהקל עליו. מטרת מפתח של ריפוי בעיסוק להפרעות בוויסות החושי בילדים, הנה לימוד המשפחה והילד לגבי ההפרעה, דבר שפעמים רבות מביא לירידה בתחושת האשמה והתסכול שהילד וסביבתו חווים נוכח הקשיים.

    רופאים בתחום

    כירורגיה
    פרופ' סמי ניטצקי סגן מנהל המחלקה לכירורגיה של כלי הדם והשתלות ברמב"ם
    קראו עליי עוד
    כירורגיה פלסטית
    ד"ר בתיה יפה מומחית לכירורגיה פלסטית
    קראו עליי עוד

    מאמרים בנושא ריפוי בעיסוק להפרעות בויסות החושי

    הרם-הורד או שיטת ה-5 דקות: מהי הדרך הכי טובה להרדים תינוק
    הרם-הורד או שיטת ה-5 דקות: מהי הדרך הכי טובה להרדים תינוק
    מיכל הלפרין, מערכת אינפומד מאת: מיכל הלפרין, מערכת אינפומד 01/11/2015

    מותשים משעות ללא שינה ומניסיונות אינסופיים להרדים את התינוק? בדקנו עם המומחים מהן השיטות הטובות ביותר - וחזרנו עם תוצאות לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו