דלג לתוכן

טיפול בקלינאות תקשורת, ריפוי בדיבור (Speech Therapy)

Speech Therapy

מתאים לטיפול ב:

  • חירשות מלידה באוזן פנימית
  • גמגום
  • תסמונות מוחון
  • שיתוק מוחין
  • הפרעה פונולוגית
המומחים של Infomed מסבירים:
היכולת לתקשר עם הסביבה היא יכולת בסיסית ההכרחית להישרדות, הן של בני אדם והן של בעלי חיים. מיומנויות תקשורת כוללות יכולות לקליטה של מידע מהסביבה ולעברתו, והיעדרן עלול לפגום באופן משמעותי בתפקוד.

קלינאי תקשורת מתמחים בטיפול בבעיות של דיבור, של שפה ושל שמיעה אצל ילדים ואצל מבוגרים. רוב קלינאי התקשורת מועסקים על-ידי שירותי הבריאות והם עובדים במקומות כמו גני ילדים, מרכזים להתפתחות הילד, בתי-ספר רגילים ומיוחדים, מרכזי בריאות קהילתיים ובתי חולים. חלק מקלינאי תקשורת מתמחים בתחומים ספציפיים, כמו חירשות, נכות פיסית, קשיי למידה, ילדים מרקע דו-לשוני ועוד.


מתי יש לפנות לקלינאי תקשורת?

התקשורת בין אדם לסביבתו מתחילה מרגע לידתו, ולכן אפשר לפנות לקלינאי תקשורת מרגע לידת התינוק. הטיפול יכול להתחיל בגילאים צעירים מאוד - במידה וישנה בעיה התפתחותית או במידה וישנה בעיית האכלה כתוצאה מבעיה פיזית (כמו חך שסוע, למשל).

טיפול בקלינאות תקשורת - אבחון

קלינאי התקשורת יאבחן את היכולות והקשיים של הילד תוך התחשבות בהתפתחותו ובבריאותו הכללית. לכן, בטרם יוחלט על שיטת הטיפול המתאימה ביותר, ייאסף מידע על תפקוד הילד בסביבתו הטבעית: יחסי הגומלין בתוך המשפחה הגרעינית, תפקוד הילד בגן או בבית-הספר, היחסים עם ילדים אחרים ועוד. בנוסף, לפני תחילת הטיפול ייערך לילד מבחן שמיעה שנועד לבדוק האם הקושי נובע מליקויים במערכת השמיעה.

קלינאי תקשורת נעזרים במשחקים בכדי לבדוק את התפתחות השפה והדיבור אצל הילדים. מצורת המשחק שלהם קלינאי התקשורת יכולים להסיק על דרך החשיבה, על היבטים שונים של התפקוד האינטלקטואלי, על רמת הקשב והריכוז ועל כישורי התקשורת הבלתי מילולית (לדוגמה, שימוש בקשר עין).

קלינאי התקשורת יבדוק את רמת ההבנה של הילדים באמצעות שימוש בטכניקות שונות - לעיתים נדמה שהילדים מבינים יותר ממה שהם מבינים בפועל, דבר שאפשר לבחון אם מסלקים את הרמזים המצביים.

קלינאי התקשורת יאבחן את יכולת ההבעה של הילד בהתמקדות על אוצר המילים שלו, על המבניים הדקדוקים בהם הוא משתמש ועל צלילי הדיבור שפיו מפיק.

אופן הטיפול

הפורמט הטיפולי נקבע בהתאם להפרעה ולצרכי הילד, כאשר ישנן שיטות טיפוליות שונות ומגוונות בהן משתמשים קלינאי התקשורת. למשל, כשמטפלים בהפרעה פונולוגית משתמשים בלמידה המבוססת על חיקוי - הילד מחקה את ההגייה של המטפל, עד שנוצרת הגייה נכונה של המילה הבעייתית. לפעמים תדירות הפגישות היא פגישה אחת לשבוע, בעוד שבפעמים אחרות היא פגישה אחת לחודש. במקרים מסוימים אף ניתנים קורסים אינטנסיביים במהלך החופשות. משך הטיפול יכול לנוע בין חצי שעה לשעה וחצי, כאשר אם מדובר בטיפול קבוצתי, הטיפול עשוי להימשך זמן רב אף יותר.

הילד בדרך כלל מלווה על ידי אחד מהוריו במהלך הטיפול, בכדי שאפשר יהיה להמשיך לתרגל את העבודה בבית יומי באופן יומיומי וכך לשפר באופן משמעותי את התפקוד. בכדי להבטיח שהטיפול אצל קלינאי התקשורת יוביל לתוצאות, מומלץ לעשות שימוש בטיפול מערכתי, אשר מיישם את טכניקות הטיפול בסביבה הרחבה של הילד, ובפרט בבית-הספר או בגן.

הפרעות שניתן לטפל בהן בעזרת קלינאות תקשורת

ניתן לטפל בהפרעות תקשורת כמו הפרעה פונולוגית, גמגום, הפרעת התבטאות בשפה והפרעה משולבת של התבטאות וקליטה של השפה.

    רופאים בתחום

    נטורופתיה
    ד"ר דן קרת מטפל בנטורופתיה ותזונה
    קראו עליי עוד
    כירורגיית פה ולסת
    ד"ר אלי רוזנפלד רופא בכיר במחלקה לכירורגיית פה ולסתות בביה"ח בילינסון, מרכז רפואי רבין בפתח תקווה.
    קראו עליי עוד
    עיניים
    ד"ר תמיר וינברג
    5.0
    ( 24 חוות דעת )
    "לדר וינברג הגעתי במצב בעייתי של מספר 12 מינוס וקטרקט מתקדם לגילי. פגשתי רופא מקצועי מאוד, שירותי ורואה אותי ברמה האישית ברמת המתח והחרדה בה הייתי שרויה. לאחר בדיקות, חישובים והסבר מקצועי, עשה ניתוח מדהים. היום אני רואה בזכותו 6:6. מעריכה מאוד וממליצה בחום🌺"
    קראו עליי עוד

    מאמרים בנושא טיפול בקלינאות תקשורת, ריפוי בדיבור

    נולד לכם פג? כך תתרמו להצלחת הטיפול בו
    נולד לכם פג? כך תתרמו להצלחת הטיפול בו
    ד"ר שמואל צנגן מאת: ד"ר שמואל צנגן 24/11/2015

    לידה של פג מלווה לרוב בעצב, חשש ותחושה של חוסר אונים עבור ההורים הטריים, שצפו וחלמו על רגע הלידה. לרגל ציון יום הפג... לכתבה המלאה

    קשיי למידה או קריאה? בדקו קודם את מיקוד הראייה
    קשיי למידה או קריאה? בדקו קודם את מיקוד הראייה
    ערן אדלוביץ, אופטומטריסט מאת: ערן אדלוביץ, אופטומטריסט 17/06/2014
    • כתבה מכילה וידיאו

    התחום של קשיי למידה נמצא במודעות כל כך גבוהה, שמדהים לגלות שלמרות זאת, רובנו לא יודעים על מרכיב חשוב מאין כמוהו בתה... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו