דלג לתוכן

עקירה כירורגית (surgical extractions)

surgical extractions

מתאים לטיפול ב:

  • דלקת חניכיים
המומחים של Infomed מסבירים:

כאשר לא ניתן לעקור שן בשלמותה ביחידה אחת ישנו צורך לבצע עקירה כירורגית. עקירה שן כירורגית תתבצע במקרים שונים, כאשר השכיחים ביותר הם שן בינה הכלואה בעצם או מקרים בהם השן נמצאת במיקום בעייתי, מה שהופך את העקירה למורכבת יותר מהרגיל. כמו כן במצבים בהם יש הרס כותרתי של השן כתוצאה מעששת יש צורך בביצוע עקירה כירורגית .

קראו עוד:   עקירה כירורגית - כל מה שאתם צריכים לדעת
 

חשוב להדגיש כי למרות השם הרע, אולי אף המפחיד, שיצא לעקירה כירורגית, ההבדל בינה לבין עקירה "רגילה" חשוב, בפועל, רק לרופא השיניים, כיוון שכמעט כל פעולה המתבצעת אצל רופא השיניים היא כירורגית, שכן היא כרוכה בחיתוך של רקמות. אמנם עקירת שן כירורגית היא הליך מורכב יותר מהרגיל, אך כל עוד הוא מתבצע על ידי רופא שיניים מנוסה אין לכם ממה לחשוש.

עקירת שן כירורגית

בהליך של עקירת שן מבצעים ניתוק של הרקמות התומכות בשן, שלאחריו נעשית משיכה או דחיפה של השן ממקומה.עקירת שן מתבצעת בדרך כלל במקרים של בעיות חניכיים הגורמות לחוסר תמיכה בשן ולכך שהיא מתנדנדת; הרס כותרתי; שן רקובה שלא ניתן להציל; עששת באזורים בעייתיים בשן, לרוב שורש השן (כאשר לא ניתן לבצע טיפול שורש); עקירת שן אלקטיבית, לצורך טיפול אורתודנטי או אסתטי.

 

 

צילום: Shutterstock

מי יכול לבצע עקירה כירורגית?

עקירת שן פשוטה יכולה להתבצע על ידי כל רופא שיניים, אך כאשר אתם זקוקים לעקירה כירורגית, שהיא פעולה מורכבת יותר, מומלץ לפנות לרופא שיניים מומחה שיש לו ניסיון רב בעקירה מסוג זה. במקרים בעלי מורכבות גדולה יותר ניתן אף לפנות לכירורג פה ולסת או מומחה לחניכיים על מנת לבצע את עקירת השן.

איזה בדיקות עושים לפני עקירה כירורגית?
 

לפני ביצוע של עקירת שן כירורגית יש לבצע צילום פנורמי. ביצוע הצילום מחייב, ולכן אם הרופא המטפל אומר לכם שאינו זקוק לכך – הדבר אמור להדליק אצלכם נורה אדומה. במקרים המורכבים יותר יהיה צורך, בנוסף לצילום הפנורמי, גם בצילום CT.

מה קורה לאחר עקירה כירורגית?

לאחר עקירה כירורגית סביר להניח שיתרחש דימום, כאב ונפיחות מסוימת. כל התופעות הללו הן נורמליות, ואינן מצביעות על בעיה. בשעות שלאחר העקירה מומלץ לצמצם את הפעילות למינימום, לפחות למספר שעות, וכן להימנע משתייה, אכילה ודיבור מיותר. חשוב שלא לשטוף את הפה ולא לצחצח שיניים 24 שעות לאחר העקירה.

לאחר עקירה כירורגית ייתכנו כאבים במקום הטיפול. הרופא ימליץ לכם על משככי כאבים, אותם מומלץ ליטול עוד לפני שפגה השפעת האלחוש המקומי, שניתן לכם בניתוח. את משככי הכאבים מומלץ להמשיך ליטול לפחות עד 24 שעות אחרי ביצוע העקירה.

כדי למנוע נפיחות במקום הטיפול מומלץ להניח עליו שקית קרח. את שקית הקרח ניתן להניח מיד לאחר סיום הטיפול, כאשר הדרך הנכונה לעשות זאת היא על ידי הנחה של הקרח על האזור למשך 20 דקות, הסרה ל-20 דקות, הנחה שוב למשך 20 דקות, וכן הלאה. מומלץ להמשיך בנוהל זה למשך מספר שעות.

כאמור, ב-24 השעות הראשונות אחרי עקירה כירורגית יש להימנע מצחצוח שיניים. לאחר מכן יש לשטוף את הפה בעדינות במי פה ולחזור על כך לאחר כל ארוחה, או לפחות ארבע פעמים ביממה, לתקופה של שבוע ימים. הדבר חשוב ביותר כיוון שהוא מסיר שאריות של מזון וחיידקים מאזור הניתוח, מונע זיהום ומסייע בתהליך הריפוי. מומלץ גם להבריש את הלשון עם מברשת שיניים יבשה, גם כן במטרה להקטין את כמות החיידקים בפה ולמנוע זיהום. חשוב להיזהר ממגע עם אזור הניתוח.

הערך אושר על ידי פרופ' זיו מזור, מומחה לפריודונטיה, מנהל מרפאה רב תחומית ומרכז לטיפולי חניכיים והשתלות שיניים בתל אביב.

    רופאים בתחום

    אורתופדיה עמוד שדרה
    ד"ר שי מנחם מנתח גב ועמוד שדרה, מומחה בכירורגיה אורתופדית
    קראו עליי עוד
    עיניים
    ד"ר תמר פדות קלויזמן
    5.0
    ( 33 חוות דעת )
    "מאד קשובה ענינית מרגישה בידיים מקצועיות ומשטרה בטחון"
    קראו עליי עוד
    נוירולוגיה
    ד"ר מיקי הר-גיל
    5.0
    ( 4 חוות דעת )
    "ד"ר הר-גיל מקצועי מאוד, רגיש לסיטואציה, אמפתי ויסודי."
    קראו עליי עודלקביעת תור

    המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

    מאמרים בנושא עקירה כירורגית

    רשלנות רפואית בטיפולי שיניים: הנה מה שחשוב לדעת
    רשלנות רפואית בטיפולי שיניים: הנה מה שחשוב לדעת
    עו"ד ד"ר זמי מור מילברג מאת: עו"ד ד"ר זמי מור מילברג 24/01/2022

    מדי שנה מוגשות בישראל עשרות תביעות בגין רשלנות רפואית, רבות מהן קשורות בתחום רפואת השיניים. איך אפשר לדעת אם הטיפול... לכתבה המלאה

    בריאות הפה: 5 טיפים מוכחים מחקרית לשמירה על החניכיים והשיניים
    בריאות הפה: 5 טיפים מוכחים מחקרית לשמירה על החניכיים והשיניים
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 15/12/2021

    שמירה על בריאות הפה אינה חיונית רק לחיוך בריא ומלא שיניים, אלא גם להפחתת הסיכון להתפתחות של שלל מחלות מערכתיות, כמו... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו