דלג לתוכן

מהי לימפומה שאינה הודג'קין

היא יכולה להופיע בכל גיל, אך הסיכון לחלות בה עולה ככל שמתבגרים. מאז שנות ה-70 נרשמת עלייה משמעותית במספר המקרים המאובחנים בסרטן הלימפומה שאינה הודג'קין. כעת בוחנים מחקרים את הקשר בין עלייה זו, לזיהומים בתינוקות

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 04/02/2015
3 דקות קריאה

היא יכולה להופיע בכל גיל, אך הסיכון לחלות בה עולה ככל שמתבגרים. מאז שנות ה-70 נרשמת עלייה משמעותית במספר המקרים המאובחנים בסרטן הלימפומה שאינה הודג'קין. כעת בוחנים מחקרים את הקשר בין עלייה זו, לזיהומים בתינוקות  


NHL היא מחלה ממארת של לימפוציטים, תאים של מערכת החיסון, ומתבטאת כהגדלה של קשרי לימפה בגוף או כגוש המסנן איברים שונים בגוף או שילוב של שניהם. לימפומה שאינה הודג'קין יכולה להופיע בכל גיל אך יש עלייה ברורה בסיכון לפתח את המחלה ככל שהגיל עולה. 

מאז שנות ה-70, בכל העולם ובמדינות אשר מנהלות רישומי סרטן מסודרים בפרט, נצפתה עלייה עד כדי הכפלה או השלשה של מספר המקרים החדשים המאובחנים מדי שנה. 

גורם הסיכון העקבי והמוצק למחלה הינו הפרעה כלשהי בויסות או בתפקוד של מערכת החיסון כולל מחלות אוטואימוניות, מחלות של כשל חיסוני בין אם מולד או נרכש ותרופות או הליכים רפואיים אשר מדכאים את מערכת החיסון (השתלות, לדוגמה).  גורם סיכון משמעותי נוסף הינו סיפור משפחתי של מחלות במערכת הדם ככלל ולימפומות בפרט. בנוסף, ידוע קשר בין NHL ומספר רב של מחלות זיהומיות כולל וירוסים (כגון EBV, HCV) וחיידקים (H.pylori).  כמו כן ישנן גם עדויות על קשר בין NHL וגורמים סביבתיים ותעסוקתיים, כגון, חשיפה לחומרי הדברה. 

כל גורמי הסיכון הללו מצליחים להסביר רק באופן חלקי את התחלואה ב-NHL, אך הם אינם מסבירים את העלייה התלולה בהיארעות המחלה בעשורים האחרונים. הסבר אחד לעלייה הינו שיפור באבחון – כיום ניתן להגיע לאבחנה מדויקת של לימפומה, כאשר בעבר היו עלולים להיות מסווגים כגידול לא ספציפי. באזורים מסוימים בעולם, מגיפת HIV הסבירה חלק מהעלייה בהיארעות הלימפומה, אך בישראל, שגם בה נרשמה עלייה ב-HIV, הוכח הסבר זה כלא מדויק.

התרבות בלתי מבוקרת


לימפומה היא קבוצת מחלות של מערכת הלימפה. מערכת הלימפה מורכבת בבסיסה מתאים לימפוציטים. תפקידם העיקרי של תאים אלו הוא לסייע לנו כנגד תהליך זיהומי, ויראלי, חיידקי או אחר. הלימפוציטים מתרכזים בבלוטות הלימפה, משם הם יוצאים ופועלים בכלי הלימפה ובזרם הדם. ישנם גם ריכוזים של לימפוציטים באיברים ובמערכות החשופות לגירויים חיצוניים שונים, למשל מערכת העיכול.

כאשר אוכלוסיית לימפוציטים מסוימת מתרבה באופן שאינו מותאם לתהליך פיזיולוגי, למעשה תהליך הבקרה הטבעי שאמור למנוע את ההתרבות הזו כשל. התרבות בלתי מבוקרת כזו עלולה לגרום להגדלה של בלוטת לימפה אחת או יותר, אשר ניתנת למישוש ולעיתים אף כואבת. אוכלוסיות הלימפוציטים יכולה להתרבות גם בזרם הדם, אז ניתן לראות כי ספירת הדם אינה תקינה ויש בה יותר מדי לימפוציטים ביחס לאוכלוסיות האחרות. זוהי לימפומה - מחלה ממארת של מערכת הלימפה. 

הדמייה של תאים סרטניים


המחלה נגרמת לרוב משינוי גנטי אחד או יותר המתרחש בתאים אלו. לא תמיד ניתן לזהות שינויים אלו. במקרים בהם מזהים את השינויים, ניתן להשתמש בהם על מנת לעקוב אחר תוצאת הטיפול.

קשר לירידה בתמונת תינוקות?


מחקר שמובילה פרופסור אורה פלטיאל, המטולוגית בכירה במחלקה להמטולוגיה וביה"ס לבריאות הציבור באוניברסיטה העברית בירושלים, בודק את הקשר שבין העלייה ב-NHL, לירידה הדרסטית בשיעורי תמותת תינוקות ממחלות זיהומיות, בעקבות התקדמות הרפואה.

במחקר שנערך בקרב כ-17,000 תינוקות בירושלים, שנולדו בין השנים 1964-1976, נמצאו בסיכון גבוה פי שלושה לפתח NHL תינוקות שאושפזו בשנה הראשונה לחייהם בעקבות זיהום. במחקר נוסף שנערך בשוודיה נמצא קשר דומה, עם עליה בשיעור כפול לחלות באחד מסוגי NHL ובפרט בלימפומה אגרסיבית, בקרב אלה שאושפזו בינקות.


"ההשערה שאנו בודקים במחקרים שלנו גורסת שחלק מהעלייה ב-NHL נובעת דווקא בשנים מקבילות לתקופה של ירידה דרסטית בשיעורי תמותת תינוקות ממחלות זיהומיות", הסבירה פלטיאל במסיבת עיתונאים שנערכה לציון יום הסרטן הבינלאומי.


"הממצאים הראשוניים מצביעים על כך שייתכן שלימפומה מסוג B היא המחלה הקשורה להתפתחות והתקדמות האנושות. בעוד אותם האנשים הפגיעים למחלה לא היו שורדים בעבר, כיום הם שורדים עד הבגרות. למזלנו ולמזלם רוב הלימפומות אכן ניתנות לטיפול. יש התקדמות יפה ביכולת שלנו לרפא את המחלה והתצפית של עלייה בהיארעות אינה מלווה בעלייה בתמותה מהמחלה ברוב המדינות", מוסיפה פליטאל. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר עופר פורים
ד"ר עופר פורים אונקולוגיה
מנהל שרות גדולי מערכת העכול במכון אונקולוגי בית חולים אסותא אשדוד. נותן חוות דעת משפטיות
ד"ר שרון פלס
ד"ר שרון פלס אונקולוגיה
מנהלת השירות לגידולי מערכת העיכול במערך האונקולוגי באיכילוב
ד"ר שולים שפיגל
ד"ר שולים שפיגל אונקולוגיה
מומחה לאונקולוגיה, לשעבר מנהל אשפוז יום אונקולוגי במערך האונקולוגי במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב)
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום טיפול תומך בחולי סרטן

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו