דלג לתוכן

אקנה: מהן הדרכים שבאמת עוזרות לטפל בפצעי בגרות

הם מופיעים סביב גיל 15 וגורמים לבני נוער רבים עוגמת נפש רבה. אך כיום ישנם מגוון של טיפולים שיכולים לסייע לסובלים מפצעי בגרות (אקנה). מהם הטיפולים המועילים ביותר?

מאת: דר' אסי לוי
תאריך פרסום: 06/10/2015
3 דקות קריאה

החוויה של לקום בבוקר ולגלות חצ'קון חדש באמצע הפנים היא חלק ניכר מגיל ההתבגרות. אמנם את החוויה המפוקפקת לא ניתן למנוע, אך אין זה אומר שעלינו להיכנע. בטיפול נכון ניתן להפחית בצורה משמעותית את תופעת האקנה בגיל ההתבגרות ואת חוסר הנעימות המתלווה אליה. 

קראו עוד: 9 מוצרים שחשבתם שהם בריאים - אבל הם לא

ממה נגרם אקנה?

"חצ'קונים" או במונח הרפואי "אקנה" היא מחלה שנפוצה בעיקר בקרב בני נוער בגילאי 15-18, אך יכולה להופיע גם בגיל צעיר יותר. לרוב המחלה חולפת עד גיל 25, כש-10% חסרי מזל מהאוכלוסייה ימשיכו לסבול מפצעי בגרות גם בגיל מבוגר יותר.

פצעי בגרות הם מחלה דלקתית מתמשכת של זקיקי השיער ובלוטות החֶלֶב, המופיעים בעיקר על פני אזורי עור עתירי שומן, כמו מצח, פנים, צוואר, חזה, גב עליון וזרועות עליונות. 

הסיבה לכך שהם מופיעים בעיקר בגיל ההתבגרות נובעת מכך שגיל ההתבגרות מתאפיין בעלייה ברמת ההורמונים הזכריים, הנקראים אנדרוגנים. אלה מופיעים אצל בנים ובנות כאחד. העלייה ברמת האנדרוגנים גורמת לייצור יתר של שומן על ידי בלוטות החלב. 

אקנה. 10% ימשיכו לסבול מפצעי בגרות גם בגיל מבוגר יותר

כיצד נוצרים פצעי הבגרות?

תאי העור מייצרים כמות גדולה מדי של חֵלֶב (מסיבות הורמונליות ו/או אחרות). העור מתעבה ותאי עור מתים נושרים לתוך נקבוביות העור הפתוחות וחוסמים אותן, מה שגורם לעור להפוך לשומני, מבריק ועבה יותר. לאחר מכן נקבוביות העור נחסמות ומתפתחות לפצעונים - שחורים או לבנים שניתן לראותם (נקראים "קומדונים"). חֵלֶב ותאי עור מתים נותרים בתוך נקבוביות העור ונוצרת סביבה המאפשרת לחיידקי אקנה (P.acnes) להתרבות בנקבובית העור. בעקבות התרבות חיידקי אקנה מתחיל תהליך דלקתי - ונוצרים פצעונים דלקתיים.

פצעי אקנה יכולים להופיע בשלוש דרגות שונות, שמשתנות מאדם לאדם ומתקופה לתקופה. 

אקנה קל: מאופיין בקומדונים שחורים ו/או לבנים ולעתים גם מספר קטן של פצעונים דלקתיים. חשוב לטפל כבר בשלבים הראשונים של האקנה, כדי למנוע את ההחמרה של הפצעונים.

אקנה בינוני: מאופיין במספר בינוני של פצעונים דלקתיים על העור לצד פיגמנטציה (כתמים בעור) או הצטלקות של העור.

אקנה קשה: פצעונים  דלקתיים בהיקף נרחב על העור עם פיגמנטציה ו/או הצטלקות, או אקנה הגורמת למצוקה נפשית ניכרת.

כיצד ניתן לטפל בפצעי בגרות?

לא כל מי שסובל מפצעי בגרות פונה לקבלת טיפול, לעתים בשל בושה, לעתים מתוך מחשבה שזה יעבור לבד, לעתים בשל חשש כי אין מה לעשות ולעתים מסיבות אחרות, אך מומלץ לפנות לרופא המטפל שיעזור להתמודד עם הבעיה.

כיום קיימות מספר אפשרויות טיפול:

1. טיפול מקומי 

אלו הם תכשירים למריחה מקומית, בצורה של ג'ל או קרם. התכשירים יעילים בעיקר לאקנה קל או כטיפול משלים לתכשירים הניתנים בבליעה במקרה של אקנה בינונית-קשה. תכשירים עיקריים:

תכשירים אנטי בקטריאליים ללא אנטביוטיקה: תכשירים אלו יעילים כנגד חיידקי אקנה,  אך אינם גורמים לעמידות ויעילים לטווח ארוך. ניתן לשלב תכשירים אלו יחד עם אנטביוטיקה

רטינואידים: הרטינואידים הינם נגזרות של ויטמין A. הם מעודדים התפתחות תקינה של העור ושל בלוטות החלב וכך מפחיתים הופעה של פצעונים חדשים.  הרטינואידים מומלצים לטיפול במצב של אקנה קל עד בינוני.

אנטיביוטיקה: הפעילות העיקרית הינה כנגד החיידק P.acne   באקנה דלקתית בחומרה קלה עד בינונית. לרוב יש לשלב עם תרופה נוספת, כדי למנוע עמידות.

2. טיפול סיסטמי 

טיפול שלרוב ניתן בבליעה. הטיפול הסיסטמי יעיל מהטיפול המקומי, אולם כרוך בהשפעה על מערכות הגוף ולפיכך עלול לגרום לתופעות לוואי בהתאם. טיפולים עיקריים הכלולים בסוג טיפול זה הם ההורמנלי, שמיועד לנשים בלבד, והאנטיביוטי, ששם עקרון הפעילות דומה לתכשירים המקומיים המקבילים.

אנטיביוטיקה: כדי לטפל בפצעי בגרות נעשה לרוב שימוש באנטיביוטיקה מסוג מינוציקלין או דוקסיציקלין, המסייעת להרוג את החיידקים שגרמו להתפרצות אקנה. טיפול זה מפחית את התפתחותם של פצעים נוספים ושל דלקת ולרוב נמשך כשלושה עד ארבעה חודשים.  

גלולות למניעת הריון: הגלולות למניעת הריון מסדירות את רמות ההורמונים בגוף ולכן עשויות לסייע בטיפול במצים של אקנה אצל נשים ונערות. השימוש הוא בגלולות שמשלבות אסטרוגן ופרוגסטרון.

איזוטרטינואין: זהו טיפול שניתן במקרים של אקנה חמור במיוחד שלא הגיב לטיפולים אחרים. מדובר בנגזרת של ויטמין A , אך גם בתרופה חזקה מאוד שלה תופעות לוואי מסוכנות כמו פגיעה בכבד, יובש קשה ואף דלקת המעי הגס. נטילה של תרופות אלו אסורה בהריון.  


הכותב הוא רופא עור בכיר בבית החולים "בילינסון"

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר הלנה מרטינז
ד"ר הלנה מרטינז עור ומין
4.5
( 13 חוות דעת )
"הייתי מאוד מרוצה מהיחס והמיקצועיות של ד"ר מרטינז."
ד"ר קרלוס אידסס
ד"ר קרלוס אידסס עור ומין
מומחה למחלות עור ומין. ניתן לקבוע תור 24 שעות ביממה
ד"ר עומרי זידאן
ד"ר עומרי זידאן עור ומין
רופא עור מומחה בתחום אבחון מוקדם של סרטן העור בבית החולים בילינסון
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אקנה – פצעי בגרות

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו