דלג לתוכן

אורוגניקולוגיה ופלסטיקה וגינלית: כל המידע על הפרעות ברצפת האגן

30-50% מהנשים בגילאים השונים סובלות מהפרעות ברצפת האגן אשר גורמות לפגיעה קשה באיכות החיים ואף עלולות להביא לפגיעה בזוגיות. התמחות חדשנית אשר צמחה מתחום הגניקולוגיה, מספקת פתרונות לבעיות המגוונות ומסייעת לנשים רבות בשיפור תחושת הדימוי העצמי. כל הפרטים

מאת: ד"ר שרית ברק
תאריך פרסום: 26/03/2017
3 דקות קריאה

תפיסת הנשיות שלנו נגזרת מרבדים שונים ביניהם, אימהות זוגיות קריירה ונראות חיצונית. הרגשת הנשיות הינה סובייקטיבית כאשר ההקשרים החברתיים והתרבותיים משפיעים על האופן שבו אישה חווה את עצמה ובסופו של דבר התחושה האישית הטובה צומחת מתוך הכרה והערכה עצמית אישית. 

שביעות רצונן של הנשים ככלל ללא תלות במעמד או בתפקיד, מושפעת גם מתפקודן הכללי אך גם מתפקודו הפיזיולוגי של גופן. הזדקנות, קמטים, פגמים חיצונים, תפקוד לקוי של אברי הגוף ולבסוף אי השלמה עם הגוף, מעלים אצל האישה תחושת חוסר שביעות רצון, חוסר ביטחון ואי נוחות ניכרת, בעיקר כאשר מדובר באזורים האינטימיים בגופה. 

בשל העלייה ברמת המודעות לאיכות החיים, תפס תחום האורוגניקולוגיה והפלסטיקה הווגינלית תאוצה בשנים האחרונות. היכולת לספק מענה ופתרון לבעיות מטרידות מאפשר לנשים, צעירות ומבוגרות כאחד, לשפר את איכות החיים שלהן ואת דימוין העצמי ועל ידי כך להרגיש נשיות יותר ומאושרות יותר. מהו תחום האורוגניקולוגיה ובאיזה בעיות הוא מטפל? מומחית מסבירה. 



מהו תחום האורוגניקולוגיה?

בראשיתו צמח תחום האורוגניקולוגיה מהגניקולוגיה. האורוגינקולוג הינו רופא שהתמחה במיילדות וגינקולוגיה ועבר התמחות או השתלמות נוספת ברפואת רצפת האגן ובטיפול בהפרעות בתפקוד רצפת האגן בנשים, תוך הכרת האנטומיה הסבוכה של רצפת האגן והבנת הקשר התפקודי בין המערכות השונות הממוקמות כולם בסמיכות זו לזו ברצפת האגן: מערכת הרבייה הנשית, מערכת השתן ומערכת העיכול. בכך למעשה מרכז מקצוע האורוגניקולוגיה ורפואת רצפת האגן את כל תחומי הידע של הגניקולוג וחלק מתחומי הידע של האורולוג והכירורג הפרוקטולוג. היתרון בשילוב התחומים נובע מהיכולת של האורוגניקולוג לתת במקרים רבים גם מענה והתייחסות לבעיות נוספות הקשורות ברפואת נשים, כגון התייחסות לתוכניות הפריון והילודה של האישה, התייחסות למצבים פתולוגיים נוספים באגן כגון ציסטות שחלתיות, רחם שרירני, דימומים חוזרים והפרעות תפקודיות אחרות בגיל הפריון ובגיל המעבר. 


בעשור האחרון, חווה תחום האורוגניקולוגיה התפתחות ניכרת וזאת בשל טכניקות ופיתוחים טכנולוגיים חדשניים ויעילים לטיפול בהפרעות מבניות ותפקודיות של רצפת האגן. במקביל התפתח גם תחום האסתטיקה והפלסטיקה הווגינלית, המתעסק בעיקר בשיפור המראה החיצוני ותפקוד האזור, וכיום נחשב לחלק בלתי נפרד מהאורוגניקולוגיה.

כירורגיה פלסטית של אברי המין הנשיים כוללת הליכים שונים לרבות ניתוחים בשפתיי הפות הגדולות והקטנות, תיקון הנרתיק הפנימי ותיקון אזור הפרינאום (החיץ). ניתוחים אלה מבוצעים בעיקר עקב פגמים מולדים, עיוותים כתוצאה מתאונות וטראומה של האזור, תיקון נזקי לידה, הפרעות כתוצאה מהשמנה או מהרזיית יתר, ושינויים הנובעים מהזדקנות הרקמות הטבעיות של הגוף. הניתוחים מתבצעים לצורך תיקון ושיפור המראה ותוך שמירה על תפקוד האזור. 




כירורגיה פלסטית של אברי המין הנשיים כוללת הליכים שונים המבוצעים עקב פגעים מולדים או עיוותים שנוצרו מטראומה באזור


מהם תחומי העיסוק של האורוגניקולוג?

• תיקון צניחת אברי האגן: רחם, שלפוחית שתן, רקטום וכיפת הנרתיק, 

דליפת שתן: בשיעול, בדחיפות, דליפה מעורבת

•תסמונת השלפוחית הרגיזה (תכיפות ודחיפות במתן שתן) 

•הפרעות בריקון שתן

•דלקות שתן חוזרות

•דליפת צואה וגזים

•כאבים כרוניים באגן, בנרתיק ובשלפוחית השתן (IC)

•הפרעות וכאבים בתפקוד המיני ובקיום יחסי מין שמקורן בתפקוד לקוי של רצפת האגן

•תיקון של קרום הבתולין: פתיחה או איחוי מחדש

•תיקון נזקי לידה

•תיקון קרעים בפי הטבעת 

•סעיפי השופכה (דיברטיקולה), תיקון נצור (פיסטולה) 

•מחיצות בנרתיק

•ציסטות בנרתיק

•תיקון עיוותים מולדים ונרכשים במבנה הפות ורצפת האגן 

•תיקון פלסטי של פגמים אסתטיים וקוסמטיים באברי המין בשפתיים ובנרתיק

סך שכיחות ההפרעות השונות ברצפת האגן מגיעה לכ 50% מהנשים וההפרעות בכללותן גורמות לפגיעה קשה ביותר באיכות החיים ובתפקוד היום יומי עד כדי הפסקת עבודה, הימנעות מפעילויות חברתיות, פגיעה קשה בתדמית הגוף, להערכה עצמית נמוכה ולפגיעה בזוגיות וביחסי האישות. יש לציין כי קיימת עליה בשכיחות הבעיות בגיל המבוגר ובזקנה, אולם חלק מהבעיות הנזכרות לעיל מופיעות בילדות, נערות, נשים צעירות ולאחר לידות. על אף השכיחות הגבוהה של חלק מהמצבים, נשים רבות חשות שלא בנח לשוחח על בעיותיהן ולבקש עזרה. חלק ניכר מנשים אלה סובל מהפרעות נפשיות כתוצאה מפגמים אלה ובשל הבושה וחוסר הידע על הטיפולים האפשריים כיום, נשים אלה אינן ניגשות לטיפול במשך שנים רבות. 

קראו עוד: את לא לבד: המדריך המלא לבעיות נפוצות במערכת השתן התחתונה 

כיום קיימות יחידות אורוגניקולוגיות ברוב קופות החולים ובמחלקות הנשים בבתי החולים בארץ. במסגרת המרפאות מתבצע בירור מקיף של הבעיות ומוצעים מגוון טיפולים שיקומיים, תרופתיים וכירורגים. בנוסף לבדיקה הגופנית, מתבצע שימוש בכלים מתקדמים, כגון אורודינמיקה, ציסטוסקופיה, ואולטראסאונד לצורך אבחון מקיף. טרם הטיפול הנבחר יש לשקלל את גיל האישה, מצבה המשפחתי, תוכניותיה להמשך ילודה, מחלות רקע, מצבה הבריאותי הכללי וניתוחים קודמים, זאת על מנת להתאים עבורה את הטיפול המיטבי. כיום קיים מגוון רחב של טיפולים, בניהם טיפולים שמרניים, פיזיותרפיה, טיפולים תרופתיים, טיפולי לייזר וניתוחי רצפת אגן עם שיעורי הצלחה גבוהים ורמת סיכון נמוכה יחסית.

חשוב להדגיש את הצד הנפשי של העיסוק באורוגניקולוגיה ובפלסטיקה ואסתטיקה וגינלית. מטופלות שמגיעות לקבלת טיפול, סובלות מבעיות שנוגעות למקומות הרגישים, המוצנעים והאינטימיים ביותר לאישה ולכן לעיתים הן חורגות גם אל המישור הנפשי הפסיכולוגי. נשים אלו לרוב מסתובבות עם הבעיות במשך שנים רבות ולא יודעות לאן לפנות, אולם לשמחתנו עם הידע המקצועי הקיים והמתפתח והמידע הקיים בפני הנשים והפתיחות במדיה התקשורתית, יותר ויותר נשים פונות לעזרה רפואית הניתנת על ידי הרופאים האורוגניקולוגים. כמובן שיש צורך להסביר למטופלות כי מדובר בתהליך שעשוי לקחת זמן וכמובן לבצע תיאום ציפיות, אולם במרבית המקרים ניתן בהחלט להגיע לשיפור משמעותי באיכות החיים של האישה וכיום מוכח וידוע שאיכות חיים מאריכה חיים.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר עודד קסלר
ד"ר עודד קסלר אורולוגיה
רופא מוהל ואורולוג ילדים ונוער בכיר.
פרופ' אמנון זיסמן
פרופ' אמנון זיסמן אורולוגיה
אורולוג מנתח, מנהל המחלקה האורולוגית במרכז רפואי שמיר (אסף הרופא)
ד"ר שירה חתומי
ד"ר שירה חתומי אורולוגיה
מנהלת מחלקה אורולוגית, המרכז לרפואה יועצת, מגדל המאה תל אביב
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אורו-גינקולוגיה, בריחת שתן ורצפת האגן

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו