דלג לתוכן

10 סיבות נפוצות לכאבי בטן

כמעט כולם סובלים מכאבי בטן או אי-נוחות בבטן מפעם לפעם. יש כאבי בטן שאינם מצריכים התייחסות מיוחדת ויש כאבי בטן שדווקא צריכים לעורר את תשומת לבכם. כך תדעו איך להתייחס לכל כאב בטן

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 26/12/2011 תאריך עדכון: 23/11/2020
3 דקות קריאה
כמעט כולם סובלים מכאבי בטן או אי-נוחות בבטן מפעם לפעם, ומחפשים כל פתרון שיקל על המצב. כאבי בטן יכולים להיגרם מבעיה בכל אחד מאברי הבטן – מערכת העיכול, כבד, טחול לבלב, שלפוחית השתן, הכליות והתוספתן. יש כאבי בטן שאינם מצריכים התייחסות מיוחדת ויש כאבי בטן שדווקא צריכים לעורר את תשומת לבכם. כך תדעו איך להתייחס לכל כאב בטן

ברוב המקרים הסיבות לכאבי הבטן הן טריוויאליות ואין צורך לפנות לקבלת עזרה רפואית, אך קיימים מקרים בהם כדאי לפנות לרופא. לכן חשוב להכיר את הסיבות הנפוצות לכאבי בטן:

1. וירוס
זיהום ויראלי הוא הסיבה הנפוצה ביותר לכאבי בטן. יכולים להופיע שלשולים, הקאות, ואפילו חום גבוה או סימפטומים דמויי שפעת. בדרך כלל המחלה חולפת לבד אחרי מספר ימים. אין צורך לקחת אנטיביוטיקה לטיפול במחלה ויראלית – אנטיביוטיקה עוזרת כנגד חיידקים בלבד, ולא כנגד וירוסים.

2. הרעלת מזון
הרעלת מזון מתרחשת כאשר אוכלים אוכל מזוהם בחיידקים, וירוסים, או חומרים כימיים. בשר, דגים, ומיונז הם המזונות המובילים בגרימת הרעלות מזון. התסמינים יופיעו בדרך כלל 8-12 שעות אחרי הארוחה ויכללו בחילה, כאבי בטן, שלשולים והקאות.

3. עצירות
כמעט כל אחד יסבול מעצירות בשלב כלשהו של חייו. עצירות מופיעה בעיקר בנשים ובגיל מבוגר. לרוב, העצירות נובעת מהפחתה בתנועתיות המעי. הסיבות יכולות להיות חוסר שתיה מספקת, תזונה דלה בסיבים, לחץ נפשי ועוד. התחושה היא של בטן נפוחה וכואבת, ומיעוט יציאות.

4. תרופות
קיימות לא מעט תרופות שיכולות לגרום לכאבי בטן. סוגים שונים של אנטיביוטיקה, משככי כאבים וסטרואידים הם רק כמה דוגמאות. מומלץ לבדוק בעלון התרופה אם היא כאבי בטן הם אחת מתופעות הלוואי המתוארות.

5. כיב קיבה / תריסריון
כיבי קיבה או תריסריון (החלק הראשון של המעי הדק) נוצרים ממספר סיבות - זיהום בחיידק H. pilory , נטילת תרופות מסוגים שונים ועוד. התוצאה – נוצר כיב  בדופן הקיבה או התריסריון. הכאב האופייני הוא כאב שורף בבטן העליונה, בדרך כלל אחרי ארוחות או בלילה. לעתים מתלווה לכאב תחושת צרבת.

6. אבני מרה
גורמות להופעת כאבים חדים בבטן הימנית העליונה. האבנים נוצרות וגדלות לאט במשך זמן רב, ולבסוף נתקעות בצינורות המרה וגורמות להופעת התסמינים. בחשד לאבן בדרכי המרה יש לפנות לרופא.

7. אבנים בכליות
כמו אבני מרה, גם בכליות מדובר בתהליך ארוך ואיטי של היווצרות האבנים עד לתחילת הופעת התסמינים. כאבי בטן יופיעו כאשר האבן תנסה לעבור מהכליה לצינור השתן ותיתקע. הכאב האופייני הוא כאב חד ודוקר בדרך כלל במותן אחת, ממש מתחת לצלעות. יכולות להופיע גם בחילות, הקאות או מתן שתן בתדירות תכופה. כאבי בטן הנובעים מאבנים בכליות מצריכים פנייה לרופא לבדיקה וקבלת טיפול.

8. דלקת בדרכי השתן
בדלקת בדרכי השתן תחושו כאבי בטן חדים ובעיקר בבטן התחתונה. בנוסף יכולה להופיע תכיפות במתן שתן, תחושת דחיפות וחוסר יכולת להתאפק, ואפילו חום גבוה ודם בשתן. דלקות בדרכי השתן נפוצות בהרבה אצל נשים, ומחייבות טיפול. בכל מקרה כזה חובה לפנות לרופא.

9. אי סבילות ללקטוז
כאבי בטן אלו נובעים מחוסר יכולת לעכל לקטוז - סוכר שנמצא בעיקר בחלב ומוצריו, הנגרם בעקבות מחסור באנזים בשם לקטז. זהו מצב לא מסוכן, אך גורם לתסמינים לא נעימים כגון בחילות, כאבי בטן, התכווצויות, תחושת נפיחות ושלשול המופיעים לאחר צריכת מוצרי חלב.

10. דלקת של התוספתן
כאבי בטן אשר מתחילים ככאב בטן עמום סביב הטבור, אשר מתחזק ומתקדם אל הבטן הימנית-תחתונה. יכולים להופיע גם חום גבוה, בחילות והקאות, חוסר תיאבון, עצירות ורגישות מקומית ניכרת בבטן ימנית תחתונה. זהו מצב המחייב פניה לקבלת עזרה רפואית.

בכל מקרה של כאבי בטן, חשוב לפנות לרופא במצבים הבאים:

• כאבי בטן המלווים בחום גבוה

• הקאות בלתי פוסקות

• כאבי בטן הנמשכים יותר ממספר ימים


• כאבי בטן חדים המופיעים בצורה פתאומית

• הקאות דמיות או צואה דמית

• כאבים בזמן מתן שתן

• כאבי בטן בעת הריון

• קשיי נשימה

• רגישות בבטן במגע
מאת: הדס כץ, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר אלי קפלן
ד"ר אלי קפלן נפרולוגיה
ד"ר אמיר שרעבי
ד"ר אמיר שרעבי ראומטולוגיה
4.8
( 6 חוות דעת )
"כעת מוקדם מדי לדון כיצד הטיפול עדיין בעוד שבוע"
ד"ר ריבה פיינמן
ד"ר ריבה פיינמן המטולוגיה
מנהלת השירות להמטולוגיה אמבולטורית רמב"ם, חיפה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו