דלג לתוכן

יישור שיניים: מה חשוב לדעת כדי לצאת מרוצים?

מחקרים מצביעים על קשר בין שיניים ישרות וחיוך כובש, לבין דימוי עצמי גבוה. אך רגע לפני שמחליטים על טיפול אורתודונטי מקיף, יש לבדוק אם המטפל הוא אכן מומחה מוסמך, אם ערכנו תיאום ציפיות והאם אנחנו מבינים היטב מה כולל הטיפול וכיצד הוא עלול להשפיע עלינו בתקופה הקרובה

מאת: ד"ר עודד יצחקי
תאריך פרסום: 18/01/2015 תאריך עדכון: 08/11/2015
3 דקות קריאה

מחקרים מצביעים על קשר בין שיניים ישרות וחיוך כובש, לבין דימוי עצמי גבוה. אך רגע לפני שמחליטים על טיפול אורתודונטי מקיף, יש לבדוק אם המטפל הוא אכן מומחה מוסמך, אם ביצענו תיאום ציפיות והאם אנחנו מבינים היטב מה כולל הטיפול וכיצד הוא עלול להשפיע עלינו בתקופה הקרובה


טיפול אורתודונטי מהווה שינוי משמעותי בחזות האסתטית של המטופל, אך יתרה מכך, הוא מקושר גם לשינוי תודעתי ונחשב כפעולה המשפרת את הדימוי העצמי ומסייעת להצלחה בתקשורת הבין אישית.

במחקר שבוצע באיטליה, נמצא כי עמדה לא תקינה של השיניים (ליקויי סגר) משפיעה על מדדים של הערכה עצמית ורווחה פסיכולוגית. המחקר סקר מעל 500 בני נוער, שלא עברו טיפול אורתודונטי, ובחן את מידת ההערכה העצמית של כל פרט ואת מידת סידור השיניים. נמצא כי צפיפות שיניים וסגר צלבי אחורי (מכונה לפעמים סגירה הפוכה), מצב שבו השיניים העליונות נמצאות בתוך קשת המשנן התחתונה ולא מחוצה לה, נמצאו בצמוד להערכה עצמית נמוכה.

כיצד מתחילים טיפול? הפגישה הראשונה במרפאה האורתודונטית כוללת לרוב שיחת היכרות אישית ומקצועית עם רופא מומחה, בדיקה קלינית ותיאום ציפיות ראשוני. הכנה נכונה של המטופל לפגישה הראשונה במרפאה האורתודונטית, יכולה לשפר את תוצאותיה. רגע לפני שמחליטים על טיפול אורתודונטי מקיף, מה חשוב לדעת, על מנת שנוכל לצאת מרוצים?

מה הציפיה שלי מהטיפול?


ניסוח מדויק וקצר של הציפיות של המטופל (או של הוריו) מהטיפול האורתודונטי יכולות לעזור לאורתודונט לבחור בתוכנית הטיפול הנכונה בעבורו. פעמים רבות קיימות יותר מאפשרות אחת לטיפול, והבחירה אמורה להתייחס לאופן שבו חווה המטופל את מצב המשנן שלו ולציפיות שלו מהטיפול.

במקרים בהם קיים פער בין הלסתות (לדוגמה, בליטה של הלסת התחתונה), על המתרפא להגדיר באופן מדויק אם הוא מצפה לשיפור בחזות הפנים או רק לשיפור בחזות המשנן.

טיפול אורותודונטי. לכל סוג של מכשור ישנם יתרונות וחסרונות

קיימים מקרים רבים בהם המטופל מופנה על ידי רופא השיניים, לייעוץ אורתודונטי בגין בעיה אורתודונטית שהמתרפא כלל לא היה מודע לה. במקרה זה מומלץ להגיע עם מכתב מרופא השיניים המבהיר את סיבת ההפניה או לפחות להבין מילולית מה אבחן רופא השיניים.

איזה מכשיר אורתודונטי מועדף עליי?


קיימות כיום אפשרויות רבות לבחירת מכשיר אורתודונטי: סמכים, המכונים פעמים רבות "קוביות" או "גשר" - רגילים, ננעלים (self ligation) או שקופים (סמכים בצבע שן, לרוב מיוצרים מחרסינה); מערכות לטיפול לינגואלי; קשתיות שקופות ועוד.

חשוב להגיע לפגישת הייעוץ ולהציג את הציפיה, אך יש לזכור כי לכל סוג של מכשור ישנם יתרונות וחסרונות, ולא תמיד כל סוג מכשור הוא בהכרח מתאים או מועדף. לכן יש להגיע עם "ראש פתוח" ונכונות לשמוע מהן היתרונות והחסרונות של כל סוג מכשור.

מיהו האורתודונט המתאים לטיפול?


הטיפול האורתודונטי מחייב ידע מתאים וניסיון, ולכן מומלץ ביותר לפנות למומחה ביישור שיניים ולסתות. ניתן לוודא כי הרופא הוא אכן מומחה באמצעות חיפוש הרופא באתר האגודה האורתודונטית או באתר משרד הבריאות ולבדוק האם הוא מוכר כמומחה במדינת ישראל.

מאחר ובמדינת ישראל כל רופא שיניים מורשה לעסוק בכל התחומים ברפואת שיניים, אך לא כל רופא שיניים הוא מומחה אורתודונט, רק רופא שעבר תכנית התמחות מוכרת ועבר את הבחינות של הועדה המקצועית, יקבל מספר רישיון מומחה מטעם משרד הבריאות. יש לשים לב כי למומחה יהיה גם מספר רישיון רופא שיניים (כמו לכל רופא שיניים) וגם מספר רישיון מומחה.

האם צפויים לי אירועים חשובים בזמן הקרוב?


טיפול אורתודונטי נמשך בממוצע פרק זמן של כשנה וחצי עד שנתיים. במהלך תקופה זו יש להגיע למרפאה האורתודונטית אחת לארבעה עד שישה שבועות ולפעמים אף יותר (כמו במקרה של הרחבה מהירה, לדוגמה, במהלכה יש להגיע אחת לשבוע או שבועיים).

במידה והמטופל שוקל, למשל, להינשא בפרק זמן זה או מתכנן נסיעה ממושכת לחו"ל, חשוב מאוד ליידע את צוות המרפאה מבעוד מועד, ולהחליט יחד אם לא כדאי לדחות את הטיפול למועד מתאים יותר מבחינה אישית.

מהן היכולות הכלכליות שלי?


הטיפול האורתודונטי הוא טיפול יקר, ולכן חשוב מאוד להבין אם הוא מתאים ליכולות הכלכליות של המטופל (או משפחתו, במידה ומדובר בקטין). מומלץ לדון עם צוות המרפאה האורתודונטית על הסדר תשלומים נכון ומתאים, עוד בטרם מתחילים את הטיפול.

האם אני סובל מבעיות רפואיות?


במידה וקיימות בעיות רפואיות שונות, מומלץ להביא מראש את התיעוד הרפואי המתאים (מכתב מקרדיולוג או מרופא אף-אוזן-גרון, באופן שיאפשר לאורתודונט לנקוט באמצעים הנכונים לטיפול.

פעמים רבות, למשל, הרחבה של הלסת העליונה משפרת את המעבר בדרכי האוויר העליונות, ומהלך זה כדאי שיבוצע בתיאום עם טיפול של רופא אף-אוזן-גרון מומחה.

בכל מקרה חשוב מאוד להגיע לבדיקה ראשונה עם נכונות לשמוע, להציג את הציפיות בצורה ברורה, אך להיות גם נכון להקשיב להמלצות הצוות המטפל. לרוב, לא תוצג תכנית הטיפול הנבחרת בסיום הפגישה הראשונה, כי אם רק לאחר הפניה לצילומים מתאימים, ביצוע מטבעי לימוד והערכה מלאה של ליקויי הסגר.

מאת: ד"ר עודד יצחקיאורתודנט מומחה ביישור שיניים, בוגר בית הספר לרפואת שיניים בהדסה עין כרם ואף נמנה על סגל המחלקה לאורתודונטיה. מאמריו מפורסמים בכתבי עת מקצועיים.  

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר גבי לביא
ד"ר גבי לביא רפואת שיניים
רופא שיניים, מומחה לרפואת הפה, מוסמך לביצוע היפנוזה רפואית וכן לשימוש בגז צחוק
ד"ר הילטון קנגיסר
ד"ר הילטון קנגיסר רפואת שיניים
4.9
( 25 חוות דעת )
"דר הילטון קנגיסר מקצועי, סבלני, מסביר ,ועדין ואכן ההרגשה היא לא טראומטית. הטיפול נעשה באווירה נינוחה. ההרגשה היא שהמטופל נמצא בידיים מיומנות…. ממליצה בחום…."
ד"ר קובי איסקוב
ד"ר קובי איסקוב רפואה אסתטית
4.9
( 89 חוות דעת )
"שירות אדיב, אכפתי, סובלני ומסביר. קיימת הרגשה טובה שהגעת למקצוען בתחום."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום יישור שיניים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו