דלג לתוכן

מצעד הג'אנק: מה יותר בריא - פלאפל או פיצה?

המבורגר, צ'יפס, שווארמה, פיצה: מה נחשב לאסון ומה למזון? קבלו את מצעד הג'אנק פוד הישראלי: מהמומלץ יותר לפחות. וגם: למה ל"חטיף בריאות" אין ממש קשר לבריאות ומה יש למומחים לומר על תפריט הילדים שמציעות המסעדות?

מאת: מיכל הלפרין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 07/12/2015
4 דקות קריאה

לקנות שווארמה לצהריים או לא? מי לא נאלץ לעמוד בדילמה המאתגרת הזאת. תשובה חיובית לשאלה טומנת בחובה לא מעט יתרונות: ראשית, זה זול יחסית ועולה לנו אפילו פחות מארוחה ביתית. שנית, אם נצא מנקודת הנחה שאתם לא גרים באמצע המדבר, מדובר על אוכל מאוד זמין והכי חשוב - טעים בטרוף.


קראו עוד: 6 דברים שקורים לגוף כשמפסיקים לאכול פחמימות


אז למה לא, בעצם? מתברר שגם במזון מהיר ניתן למצוא ערך תזונתי - הכל, כרגיל, תלוי בסוג בו בוחרים. "במקום להזמין המבורגר שמן, אפשר להזמין כזה שעשוי מחלקים רזים של בקר, כמו למשל סינטה, שנחשב נתח באיכות טובה מאוד", מסבירה ד"ר אולגה רז, תזונאית קלינית וממציאת דיאטת הלחם. "אם במקרה עצרתם עם הילדים באחת מרשתות המזון המהיר, המאכל הכי בריא שתוכלו למצוא שם זה חזה עוף בלחמנייה. אפשר, כמובן, להסתפק בחצי לחמנייה וכך לחסוך בקלוריות נוספות. וכמובן שאם תוותרו על הצ'יפס ותזמינו סלט עם רוטב בצד תגבירו עוד יותר את הערך התזונתי של המזון. השורה התחתונה היא שגם במסעדת מזון מהיר אפשר לבחור את המוצר שנחשב בריא יותר".

"באופן עקרוני, כשיוצאים לאכול מחוץ לבית, רצוי לבחור באוכל כמה שיותר מבושל וכמה שפחות מתועש", מוסיפה ענבל דרוקר, דיאטנית הבית של מרכז הספורט באוניברסיטת תל אביב ומרצה במכללה האקדמית בוינגייט.

פלאפל, שווארמה או פיצה? מהטוב לגרוע

בעזרתה של דרוקר ניסינו לעשות סדר בבלגן ולהבין איזה מזון מהיר יכול לשמש תחליף ראוי לארוחת צהריים מדי פעם - וממה כדאי לכם פשוט להימנע. דרוקר מדגישה שרשימת המאכלים היותר בריאים רלוונטית רק אם המקום בו אתם אוכלים אכן עושה שימוש בחומרי גלם טריים ואיכותיים.

המומלצים

מקום 1: חומוס בחומוסיה 

לדברי דרוקר, מדובר בארוחת צהריים בריאה ולגיטימית, המורכבת ממוצרים טבעיים ובריאים, החל מגרגירי חומוס, העשירים בסיבים תזונתיים; טחינה, שנחשבת מקור לסידן ומכילה שומן בריא; ולעיתים גם ביצה או פול, שמוסיפים לערך התזונתי הכולל. 

מקום 2: פלאפל 

מנת פלאפל מכילה גרגרי חומוס ומטוגנת בשמן עמוק, פעולה שגורמת למזון לספוח פחות שמן. ניתן להוסיף לה סלטים טריים, במקום לבחור בסלטים עתירי שמן, ובנוסף, רצוי להעדיף פיתה מחיטה מלאה, העשירה בוויטמינים ובסיבים תזונתיים.

פלאפל או פיצה?

פלאפל. העדיפו פיתה מחיטה מלאה

מקום 3: פיתה דרוזית עם לבנה 

אופטימלית למי שממהר ומעוניין בסנדוויץ' משודרג, המכיל סידן ופחמימה, שנחשבת למקור מצוין לאנרגיה.

מקום 4: שווארמה 

בהנחה שמדובר בנתח בשר הודו טרי וטוב, שנחשב לדל שומן, מדובר במנה משביעה ומלאה בברזל ובוויטמין B12.

קראו עוד: מחומוס ועד בננה: 7 מזונות שיעזרו לכם להפסיק לנשנש

ככה-ככה

מקום 1: סמבוסק או פיצה 

אם קונים במקום "רציני" שמשתמש בגבינה איכותית (ולא במשהו שרק מזכיר גבינה) ובבצק הנאפה במקום, לא מדובר במנה רעה בכלל: הגבינה מספקת סידן וחלבון, רוטב עגבניות שנעשה מעגבניות טריות מספק ליקופן, שנחשב לנוגד חמצון יעיל נגד סוגים שונים של מחלות, ותוספות כמו ברוקולי או פטריות עשויות לשדרג עוד יותר את המנה ולהוסיף ויטמינים ומינרליים. 

החיסרון הבולט במנה, לדברי דרוקר, הוא הערך הקלורי שבה. בשורה התחתונה, כנראה שתוכלו למצוא דברים יותר בריאים בסביבה - אבל לכולנו מותר להתפנק מדי פעם.

פלאפל או פיצה?

פיצה. הקפידו לקנות במקום שמשתמש בגבינה איכותית

מקום 2: שניצל 

אם השניצל עשוי מחזה, ולא מבשר מעובד שמרקמו עיסתי, ובהנחה שהמקום דואג לתחלופה קבועה וסדירה של השמן, אפשר ליהנות מנתח בשר שמספק ברזל, חלבון ו-B12. גם כאן הבעיה המרכזית נובעת מטיגון השניצל, שהופך אותו למוצר פחות בריא, אשר עולה לנו בלא מעט קלוריות. ובכל זאת, אם חשקה נפשכם בשניצל - לכו על זה מדי פעם.



מסוכנים לבריאות

מקום 1: המבורגר, נקניקיות ונקניקים 

הם לרוב מכילים אחוז שומן גבוה, ומיוצרים משאריות בשר או מבשר מעובד, עמוסים בכולסטרול וחומרים משמרים ומסרטנים. וכשמדובר בנקניקיות, לעתים נעשה שימוש גם בשקית ניילון סינטטית שאינה מומלצת כלל.

אם אתם מכורים להמבורגר, ד"ר רז ממליצה שתעדיפו כזה העשוי מנתח סינטה (ואם יש לכם אפשרות, קנו בשר טרי והכינו לבד. תתפלאו עד כמה זה קל, טעים ובטוח גם בריא יותר).

קראו עוד: שומן טראנס: 10 מזונות שכדאי להתרחק מהם 

מקום 2: בורקס 

לרוב עתיר שומן ומכיל חמאה או מרגרינה, המכילים שומן טראנס, שנחשב כמזיק לבריאות. העדיפו לבחור באחד המכיל מלית גבינה דלת שומן או תרד.

פלאפל או פיצה?

נקניקיות. לרוב מיוצרות מבשר מעובד

מקום 3: צ'יפס 

רוב בתי העסק, ואפילו חלק ממסעדות היוקרה, משתמשים בצ'יפס קפוא המכיל סוכר וכמות גדולה של שומן. אם במקרה מצאתם מסעדה שבה הצ'יפס נחתך במקום והשמן מוחלף בכל יום מחדש, תוכלו לפרגן לעצמכם מנה כזאת מדי פעם.

מקום 4: רוטב קטשופ או אלף האיים 

מכילים המון סוכר ועלולים להעלות את רמת הכולסטרול בגוף ולהזיק לבריאות. העדיפו לתבל בשמן זית, מעט מלח ולימון.

ומה לגבי קינוח?

אם נדמה לכם שתמזערו את הנזק התזונתי על ידי שימוש במוצרים המכילים תחליפי סוכר, כגון דבש, סילאן, סוכר חום, פרוקטוזה או גלוקוזה, יש לנו חדשות עבורכם: כל אלה לא עדיפים על סוכר - לא מבחינה קלורית ולא מבחינה תזונתית. 

"הכל נחשב ג'אנק פוד באותה מידה", טוענת רז ומסבירה שאם, למשל, אתם רוכשים ריבה "ללא סוכר", כדאי לברר מדוע היא בכל זאת מתוקה ולבדוק את הרכיבים המצוינים על האריזה. סביר להניח שתגלו שכמות הקלוריות זהה לזו שבריבות רגילות, וזאת משום שריבות אלה מכילות ריכוז גבוה של פרוקטוזה - סוכר הפירות.

גם החטיפים הנמכרים כ"חטיפי בריאות" לרוב מכילים סוכר בצורותיו ושמותיו השונים, המשפיעים על הגוף בדיוק כמו סוכר. בדומה לחטיפי הבריאות, גם חלק מדגני הבוקר מכילים סוכר בצורות שונות. רז ממליצה לקרוא היטב את המרכיבים המצוינים על גבי האריזה, לפני שאתם מצרפים את המוצר לסל הקניות שלכם.

תפריט ילדים? לא תמיד כדאי

מסעדות רבות מציעות כיום מנות ילדים, שגודלן קטן יותר ומחירן נמוך. אך פעמים רבות המנות הללו אינן בריאות כלל - ועדיף לוותר עליהן. "נקניקים ונקניקיות, למשל, מכילים כמות גדולה של שומן, מלח וניטרטים (חומרים שעלולים לעודד תהליכים סרטניים), והם פופולריים מאוד במנות ילדים", קובעת רז. "גם שניצלונים המוצעים בתפריט מסוג זה מכילים כמות שמן גדולה, כי הם מצופים בנדיבות בפירורי לחם, הסופגים שומן רב. 

"בנוסף, נדיר למצוא ארוחת ילדים שלא כוללת גם שתייה ממותקת וחטיף מתוק או מזרק שוקולד כ'בונוס'. כל אלו הופכים את הארוחה לחסרת ערך תזונתי, ואפילו לא בריאה ממש. במקרה כזה עדיף לוותר על ארוחת הילדים ולהזמין עבור הקטנים שלכם דווקא משהו מהתפריט הכללי".


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ניקוי רעלים ותזונה טבעית

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו