דלג לתוכן

מתי באמת צריך לתת לילד תרופות להורדת חום?

מה ההבדל בין אקמול לנורופן? האם מותר לשלב בין תרופות להורדת חום? ומהי הטמפרטורה שבה יש צורך לתת לילד תרופה? המדריך המלא

מאת: לירון מרקוביץ, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 04/02/2016
3 דקות קריאה

בכתבה הקודמת סקרנו בהרחבה את נושא החום בילדים: יתרונות וחסרונות החום, השיטות השונות למדידת חום, מה מוגדר כחום עבור כל קבוצת גיל, מתי צריך לטפל ומתי לפנות לרופא. בכתבה זו נדון באפשרות הטיפול התרופתי להורדת החום.

קראו עוד: דלקת גרון ועד שפעת: המדריך המלא למחלות ילדים בחורף

מתי יש צורך בשימוש בתרופות להורדת חום? 

השימוש בתרופות להורדת חום ייעשה במצבים הבאים:

-אם החום מפריע לילד, דבר אשר מתבטא בירידה בפעילות והרגשה כללית רעה. איך הילד נראה להורים חשוב יותר מהמספר שמראה המדחום.

-המעטה באכילה ובשתייה במשך כמה שעות, זאת בשל החשש מהתייבשות.

-בילד שסובל ממחלות רקע, ולכן יש חשש שגופו יתקשה להתמודד עם המחלה.

-טמפרטורה של מעל 40 מעלות צלזיוס.

מתי אסור לתת תרופות להורדת חום?

-בפעוטות עד גיל שלושה חודשים חום יכול להיות הסימן היחיד למחלה משמעותית, ולכן אין לתת תרופות להורדת חום עד לגיל שלושה חודשים, אלא יש לפנות בהקדם לטיפול רפואי.

-בכל מקרה אין סיבה להעיר את הילד כדי לתת לו תרופה להורדת חום, כיוון שמטרת הטיפול לרוב הינה הקלה על הרגשת הילד.

מהן התרופות המומלצות להורדת חום? 

ישנם שני חומרים פעילים הנמצאים בתרופות המומלצות לשימוש בילדים:

פרצטמול / אצטמינופן (Acetaminophen): נמצא בתרופות כגון אקמול ונובימול. המינון המומלץ לילדים הוא 10-15 מ"ג לק"ג משקל של הילד כל ארבע עד שש שעות (ומקסימום 75 מ"ג לק"ג ליום!). תחילת ההשפעה תוך 30-60 דקות ומשך פעילות התרופה הוא ארבע עד שש שעות.

איבופרופן (Ibuprofen): נמצא בתרופות כגון נורופן. המינון המומלץ לילדים הוא 5-10 מ"ג לק"ג משקל של הילד כל שש עד שמונה שעות (ומקסימום 40 מ"ג לק"ג ליום!). תחילת ההשפעה תוך כשעה ומשך פעילות התרופה הוא שש עד שמונה שעות. תרופה זו אינה מומלצת לילדים מתחת לגיל חצי שנה.

ההמלצה המקובלת היא להתחיל עם אצטמינופן במידת הצורך, זאת בשל הניסיון רב השנים עם תרופה זו והעובדה כי במינונים המצויינים היא בטוחה לשימוש. האצטמינופן יוריד את החום ב-1-2 מעלות ברוב הילדים.

האם רצוי לשלב בין התרופות? 

למרות ששילוב שתי התרופות יעיל יותר בהורדת החום (אם כי היעילות בפועל של הורדת הטמפרטורה הזו מוטלת בספק), מומלץ שלא לשלב בין שתי התרופות בשל הסכנה בבלבול במינונים ובהגדלת הסיכוי לרעילות תרופתית, במיוחד בילדים הסובלים מיובש.

מהם היתרונות והחסרונות בשימוש בתרופות להורדת חום?

בין היתרונות בשימוש בתרופות להורדת חום ניתן למנות את העובדה כי הן משפרות את הרגשת הילד וכן מפחיתות איבוד נוזלים בגלל החום - דבר אשר עלול להוביל להתייבשות מסוכנת.

בין החסרונות ניתן להצביע על כך שהן מקשות לעתים על זיהוי המחלה האמיתית וכן על החשש מטעות במינונים, שתוביל למנת יתר.

חשוב לציין כי במקרה של מכת חום (בה לא מדובר בהעלאה מתוכננת של טמפרטורת הגוף על ידי מערכת העצבים המרכזית אלא בכשל באיזון הטמפרטורה), תרופות להורדת חום אינן יעילות ואף יכולות להזיק. לכן חשוב להבין מהו מקור החום לפני שמתחילים לטפל.

מהן תופעות הלוואי של התרופות להורדת חום?

כל עוד מקפידים על המינונים הנכונים, אצטמינופן נחשבת לתרופה שכמעט ואין לה תופעות לוואי. את  האיבופרופן יש להקפיד ליטול עם האוכל, כדי למזער את הסיכון לתופעות לוואי. חשוב לציין כי גם בצריכה נכונה קיים סיכון קטן לפגיעה כליתית.

יש לדעת כי כל התרופות להורדת החום יכולות, בסיכון אפסי (!), לגרום לקבוצת תופעות לוואי מסוכנת המתבטאת בתחילה בהופעת נגעים עוריים על גוף הילד. לכן, אם לאחר נטילת תרופה להורדת חום הופיעו נגעים עוריים חדשים או שחלה הרעה במצב הילד - יש להפסיק מתן התרופה ולפנות לגורם רפואי בהקדם.

מהי הרעלת תרופות להורדת חום? 

הרעלה תקרה בנטילת מינון יתר. זהו מצב מסכן חיים המחייב פנייה מידית לטיפול רפואי. הרעלה עלולה לקרות אם הייתה טעות בחישוב המינון, אם נלקחו מספר תרופות עם אותו החומר הפעיל במקביל או אם הילד בלע את התרופות ללא השגחת מבוגר.

כיצד תמנעו הרעלה?

-חשוב להקפיד על אחסון תרופות בטוח ורחוק מהישג ידם של הילדים. 

-חשוב לוודא שהילד מקבל את המינון המתאים לו לפי המשקל (ולא לפי הגיל!) בהתאם להוראות המופיעות בעלון התרופה.

-חשוב לוודא שהילד לא מקבל במקביל תרופות אחרות (למשל תרופות נגד התקררות או שיעול) המכילות את אותו החומר הפעיל שיש בתרופות להורדת החום ומעמידות אותו בסיכון למינון יתר. לשם כך חשוב להסתכל בעלון המצורף לכל תרופה.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' דניאל לנדאו
פרופ' דניאל לנדאו ילדים
4.9
( 18 חוות דעת )
"פרופסור לנדאו אדם מאוד נעים הסביר וענה על שאלות בסבלנות רבה."
ד"ר גיל באר
ד"ר גיל באר ילדים
5.0
( 3 חוות דעת )
"זמינות מלאה לתורים בטווחי זמן קצרים, ד״ר גיל באר היה נעים ונוח, הסביר לעומק מה הוא בודק ובדק דברים נוספים מעבר לנושא לשמו הגעתי, נתן חוות דעת ברורה ומקצועית ובעיקר השרה תחושה טובה ורגועה"
ד"ר יעל מוזר גלזברג
ד"ר יעל מוזר גלזברג ילדים
5.0
( 7 חוות דעת )
"ד״ר יעל מוזר גלזברג קיבלה אותי ואת ביתי בת ה-4( שהיא בעצם המטופלת) בנועם ועם גישה מאוד מרגיעה ונעימה לילדה. רכשה את אמונה של הילדה לפני שהחלה בכלל בבירור. ההסבר היה מאוד ברור, מקצועי,סבלני ומפורט. כמו כן הבדיקה הגופנית לילדה היתה מאוד מכבדת ונעימה. רופאה מאוד מקצועית ואף חשוב לא פחות מאוד אנושית וחמה."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום שפעת והצטננות

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו