דלג לתוכן

דילוג על ארוחת בוקר גורם להשמנה? 4 מיתוסים - והאמת

גם לכם סיפרו שארוחת בוקר היא החשובה ביותר ביום, שהיא מסייעת לחילוף חומרים מהיר ולהרגלי תזונה בריאים יותר? בדקנו את המיתוסים הנפוצים - וחזרנו עם תשובות

מאת: מירי קליין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 07/02/2016
3 דקות קריאה

כולנו מכירים את הסיסמה "ארוחת הבוקר היא הארוחה החשובה של היום". ואכן, ארוחת הבוקר נתפסת כבריאה וחשובה יותר מארוחות אחרות, ואפילו רשויות הבריאות ממליצות לאכול אותה. ישנן אף טענות שארוחת הבוקר עוזרת להפחית במשקל ושאנשים שמדלגים עליה עלולים למצוא את עצמם עם עודף משקל. אך למרות כל זאת, מתברר שרבע מהאנשים לא נוהגים לאכול בבוקר.

קראו עוד: שעועית, סויה או אפונה? בדקנו מהן הקטניות הבריאות ביותר

מחקרים שנערכו לאחרונה החלו לנתח את ההמלצה הגורפת לאכילת ארוחת הבוקר. האם באמת יהיה זה כל כך נורא אם תכניסו משהו לפה רק לקראת הצהריים? והאם העובדה שלא מתחשק לכם לאכול שום דבר בבוקר תגרום לכם להשמין ולחלות יותר? 5 מיתוסים – והאמת.

מיתוס 1: ארוחת בוקר תורמת להרגלי תזונה בריאים יותר

נכון, אבל... מחקרים רבים מוכיחים שאנשים שמקפידים לאכול ארוחת בוקר נוטים להיות בריאים יותר, שמנים פחות וללקות פחות במחלות כרוניות מסוימות. לכן, מומחים רבים סברו שארוחת הבוקר טובה לכולם. אך כל המידע הוא תוצאה של מחקרים תצפיתיים, שאמנם מוצאים קשר בין ארוחת בוקר ובריאות כללית טובה יותר, אך אינם מוכיחים שארוחת הבוקר היא הגורם לכך. 

רוב הסיכויים שההסבר לממצאים אלו נעוץ בכך שאנשים שנוהגים לאכול ארוחת בוקר כנראה גם שומרים על אורח חיים בריא יותר. נמצא שהם נוטים לאכול תזונה בריאה יותר, עם כמות גדולה יותר של סיבים, ויטמינים ומינרלים. מאידך, מחקרים מצאו שאלו שפוסחים על ארוחת בוקר נוטים לעשן יותר, לשתות יותר אלכוהול ולהתאמן פחות. מחקרים אקראיים מבוקרים הראו שאין ממש חשיבות לאכילת ארוחת הבוקר.

מיתוס 2: ארוחת בוקר והגברת חילוף החומרים

לא נכון. יש הטוענים שאכילת ארוחת בוקר מגבירה את קצב חילוף החומרים (מטבוליזם), אך זהו מיתוס בלבד. מי שטוען זאת מתכוון כנראה ל"אפקט התרמי" - העלייה בשריפת הקלוריות שמתרחשת לאחר שאוכלים, תוך כדי השקעת האנרגיה בפירוק ועיכול המזון.

קראו עוד: אחת ולתמיד: מהם האגוזים הכי טובים לבריאות

מה שבאמת חשוב לחילוף החומרים הוא סך כמות המזון שצורכים במהלך היום, ולרוב זה לא משנה מתי אוכלים וכמה פעמים במשך היום. מחקרים מצאו שלא היה הבדל בכמות הקלוריות שאדם שורף במהלך היום בין אם הוא אכל ארוחת בוקר ובין אם הוא ויתר עליה.

מיתוס 3: דילוג על ארוחת הבוקר גורם להשמנה

לא נכון. אמנם נמצא שאנשים שאינם נוהגים לאכול ארוחת בוקר מדי יום נוטים לשקול יותר. זה נראה תמוה. הרי איך אפשר לעלות במשקל אם לא אוכלים? אחד ההסברים הוא שאם לא אוכלים ארוחת בוקר נעשים רעבים מאד ואוכלים יתר על המידה בהמשך היום. 

זה נראה הגיוני, אבל זה לא נכון. אנשים אמנם יכולים לאכול יותר בארוחת הצהריים, אך לא יותר מהקלוריות שהם "חסכו" בכך שלא אכלו ארוחת בוקר. ישנם אף מחקרים שמוכיחים שאי אכילה של ארוחת הבוקר יכולה להפחית עד 400 קלוריות מסך הקלוריות שנצרכות במהלך היום.

השאלה אם לאכול ארוחת הבוקר או לא נבחנה במחקר מבוקר אקראי. לאחר ארבעה חודשים של מעקב אחר נשים וגברים בעלי משקל עודף, לא נמצא הבדל בירידה במשקל בין אלו שאכלו ארוחת בוקר ואלו שלא.

מיתוס 4: ישנם יתרונות בריאותיים לדילוג על ארוחת בוקר

נכון חלקית. דילוג על ארוחת הבוקר מהווה חלק מהשיטות השונות של צומות לסירוגין. לרבות השיטה 16/8, שכוללת צום של 16 שעות במהלך הלילה והבוקר ו"חלון אכילה" שמתפרס על שמונה שעות לאחר מכן וכולל את ארוחת הצהריים והערב. לפי שיטה זו, פשוט מוותרים על ארוחת הבוקר. מחקרים הראו שצום לסירוגין יעיל בהפחתת צריכת הקלוריות, הגברת הירידה במשקל ושיפור התהליכים הקשורים לחילוף חומרים בריא.

עם זאת, חשוב לציין שוויתור על ארוחת הבוקר או צום לסירוגין אינם מתאימים לכל אחד והשפעתם משתנה מאדם לאדם. בעוד שאנשים מסוימים עשויים ליהנות מיתרונות השיטה, אחרים עלולים לפתח כאבי ראש, צניחה ברמות הסוכר בדם, קשיי ריכוז ולעתים אף לחוש שהם עומדים להתעלף.

ארוחת הבוקר - בחירה או חובה?

מתברר, שאין שום דבר "מיוחד" בארוחת הבוקר. כנראה שלא ממש חשוב אם תאכלו את הארוחה הראשונה של היום בבוקר או לא, כל עוד תקפידו על אכילה בריאה ומאוזנת במשך היום.

ארוחת בוקר אינה מפעילה את חילוף החומרים והדילוג עליה אינו גורם להשמנה באופן אוטומטי. לאור העדויות, ארוחת הבוקר אינה חובה והיא ניתנת לבחירה אישית. אם התעוררתם רעבים בבוקר, אכלו ארוחת בוקר בריאה - עדיף עשירה בחלבון. אך אם לא מתחשק לכם לאכול, הקשיבו לגופכם, כי אין שום צורך שתכריחו את עצמכם.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו