דלג לתוכן

מחקר ישראלי מצא: טיפול משולב ביתר לחץ דם ריאתי מונע החמרה

כ-70% מהחולים ביתר לחץ דם ריאתי הן נשים צעירות שמעבר להתמודדות עם מסלול החיים, נאבקות גם במחלה נדירה שעלולה להיות קטלנית בהיעדר טיפול מתאים. מחקר ישראלי חדש מצא כי טיפול משולב עשוי להאט את התקדמות המחלה בכ-40% וכך לשפר את איכות חייהם של המטופלים לאין שיעור: כל הפרטים

מאת: ד"ר בנימין פוקס
תאריך פרסום: 08/06/2017
4 דקות קריאה


בישראל חיים כ-500 חולים ביתר לחץ דם ריאתי, 70% מהם נשים. מדובר במחלה נדירה וקשה הפוגעת בעיקר בנשים צעירות שנאלצות לעצור את מירוץ החיים תוך התמודדות עם מחלה שעלולה לסכן את חייהן. למרבה הצער, למחלה אין מרפא, אולם בשנים האחרונות נוספו תרופות חדשות והנחיות לטיפול משולב אשר עוזרות לעכב את הדרדרות המחלה ולשפר את איכות חייהם של החולים.

מחקר עדכני שנערך וסקר את מכלול המחקרים שעסקו ביעילות הטיפולים בלחץ דם ריאתי, מצא כי חשיבות טיפול משולב מעלה את סיבולת המאמץ אצל החולים, מפחיתה דרמטית אירועים קשים וכן את התמותה, האשפוזים, הצורך בהשתלות וכדומה ב-40%. מהו יתר לחץ דם ריאתי, מהם התסמינים ומהו הטיפול שעשוי לשפר דרמטית את ההתמודדות עם המחלה? כל התשובות. 

מהו יתר לחץ דם ריאתי?

יתר לחץ דם ריאתי עורקי (Pulmonary arterial hypertension) היא מחלה המאופיינת בכיווץ והיצרות של כלי הדם העורקיים בריאות, הגורמת לעלייה בלחץ העורקים המובילים דם מן החדר הימני בלב אל הריאות. כתוצאה מעלייה בלחץ העורקי - נוצר עומס על הלב אשר עלול לגרום לכשל לבבי או לאי ספיקת לב ימני.

המחלה הינה פרוגרסיבית ומחמירה עם הזמן. אחת הבעיות המרכזיות עמה מתמודדים החולים היא אבחון מאוחר של המחלה, העלול אף להיות מאוחר מדי. זאת משום וליתר לחץ דם ריאתי אין תסמינים ספציפיים, והזמן שיחלוף עד שתידלק נורה אדומה שתתריע על המחלה, הן בקרב החולים והן בקרב הרופאים, הוא קריטי ומציל חיים.


יתר לחץ דם ריאתי היא מחלה נדירה, חשוכת מרפא, הפוגעת בעיקר בנשים צעירות 

מהם התסמינים שעלולים להעיד על יתר לחץ דם ריאתי?

במרבית המקרים התלונות המרכזיות של החולים הן על קוצר נשימה, חולשה, עייפות, כאבים בחזה, סחרחורת ובצקות ברגליים, אך טענות אלו משויכות לא פעם למגוון מחלות או תופעות אחרות, כגון: אסתמה, חרדה, גיל, כושר גופני ירוד וכדומה, הרבה לפני שבכלל יעלה חשד שהחולה לקה ביתר לחץ דם ריאתי.


אבחון מהיר של המחלה הוא הצעד הראשון והחשוב ביותר בדרך לטיפול, היות והתסמינים המבלבלים עלולים לגרום לכך שעד שהיא תתגלה באיחור ניכר מרגע הופעתם. על החולים לפנות למומחה ריאות המתמחה ביתר לחץ דם ריאתי במטרה לעבור סדרת בדיקות שתכלול אקו לב, תפקודי ריאה וצילום חזה. לאחר מכן יתבצע צנתור החדר הימני של הלב ועורקי הריאה שהינו הדרך היחידה לאבחן את המחלה.

בחלק מהחולים הסיבה למחלה היא אדיופטית (ללא סיבה ידועה), אך ישנם חולים הנמצאים בקבוצות סיכון לחלות בה, דוגמת בעלי מום מולד בלב, מחלות רקמת חיבור כגון סקלרודרמה, חולים שנטלו בעבר תרופות להרזיה, מחלות כבד מסוימות, נשאי HIV או פגמים גנטיים.


מהו השילוב המנצח לטיפול ביתר לחץ דם ריאתי?

המלצות הטיפול תלויות כמובן בגורם וחומרת המחלה. קומץ קטן של חולים המגיבים לחוסמי סידן יטופלו בעזרת תרופות המותאמות לכך, במידה והם הגיבו למבחן הרחבת כלי דם ריאתיים תוך כדי צנתור החדר הימני של הלב. הטיפול יכול להניב תוצאות דרמטיות, עד כדי הארכה של תוחלת החיים באופן משמעותי, אם כי מרבית החולים לא יגיבו לטיפול זה לאורך זמן.


מסלול נוסף הן תרופות המעכבות את האנזים PDE5 וכן תרופות המעודדות את האנזים SGS, הפועלות על מנגנון של הרפיה והרחבה של כלי הדם ומוכרות יותר מתחום הטיפול בבעיות זקפה. תרופות אלו נמצאו יעילות בטיפול ביתר לחץ דם ריאתי היות והן גורמות להרחבת כלי דם ריאתיים, גם בתחום יתר לחץ דם ריאתי על רקע תסחיף ריאתי כרוני.

קבוצת התרופות השנייה פועלת במנגנון של חסימת הקולטן לאנדותלין, שנמצא שפעילות מוגברת שלו גורמת לעיבוי והתכווצות עורק הריאה המוביל דם מהלב לריאה, ולכן נגרמת עלייה בלחץ הדם הריאתי.

כאשר המחלה מתקדמת ויש החמרה בכל המדדים שלה, נהוג לתת לחולים טיפול מקבוצת התרופות השלישית, השייכת למשפחת הפרוסטציקלינים, הניתנות כטיפול דרך הווריד, תת עורי או בשאיפה (אינהלציה) וגורמות גם הן להרפיה ולהרחבה של כלי הדם. אולם, מאחר ומתן התרופות לעיתים לא נוח והן גורמות לתופעות לוואי, לאחרונה אושר בסל התרופות טיפול פומי חדשני המהווה פריצת דרך, מאחר ולראשונה ניתנת תרופה מקבוצה זו בטבליות ללא צורך בזריקה לווריד, מתן תת עורי או לחילופין באינהלציות של עד לתשע פעמים ביום. כמו כן, בשונה מיתר התרופות בקבוצה, התרופה השתתפה במחקר הגדול ביותר שנעשה אי פעם ביתר לחץ דם ריאתי והוכיחה יעילות בהפחתת הסיכון לתחלואה ולתמותה.

בעבר היה נהוג לטפל במחלה בשלבים, כאשר במידה והחולה לא הגיב לאחת התרופות נרשם עבורו טיפול נוסף, אך בשנים האחרונות ההנחיות הטיפוליות של האיגודים המובילים בעולם, מצדדים במתן טיפול אגרסיבי למחלה כבר מראשית האבחון, המשלב בין שתי תרופות או יותר, הפועלות במנגנונים שונים, וזאת על  מנת להוריד את הלחץ הריאתי עד כמה שניתן ובכך לעכב את הדרדרות המחלה, הפגיעה בחדר הלב הימני ואי ספיקת לב.

קראו עוד: לא אסטמה, לא קוצר נשימה, ולא התקף פניקה - יתר לחץ דם ריאתי

המחקר המדובר סקר 18 מחקרים שעסקו בטיפול משולב בין שתי תרופות ליתר לחץ דם ריאתי בהשוואה לטיפול בתרופה אחת. הממצא החשוב ביותר שנמצא הוא הפחתה מהותית ב'אירועים קשים' שחוו החולים. מהמחקר עולה כי נרשמה ירידה של 40% בתמותה, באשפוזים, בצורך בהשתלות וכדומה. עוד הוכח כי קיים שיפור בסיבולת המאמץ (שיפור במרחק ההליכה שהצליחו לעבור החולים ב-6 דקות) ושיפור כללי ברמה התפקודית של החולים ואיכות חייהם. כלומר, במתן קומבינציה של תרופות מצבו של החולה משתפר, הוא מתאשפז פחות ואיכות החיים שלו לאורך זמן עולה לאין שיעור.

חשוב לזכור שיתר לחץ דם ריאתי זו מחלה קשה שאין לה מרפא, אך כיום, באמצעות ארסנל הטיפולים הרחב וגמישות השימוש בהם - ניתן להאט את התקדמות המחלה ולאפשר לחולים חיים טובים יותר.


מנהל מכון ריאות ומומחה ליתר לחץ דם ריאתי, מרכז רפואי אסף הרופא

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
פרופ' נחום נשר
פרופ' נחום נשר כירורגיה של בית החזה
5.0
( 5 חוות דעת )
"חווית טיפול מקצועית ומסבירת פנים. מומלץ מאד"
פרופ' ינאי בן גל
פרופ' ינאי בן גל כירורגיה של בית החזה
מנהל המחלקה לניתוחי לב וחזה במרכז הרפואי תל-אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב)
ד"ר ארז קכל
ד"ר ארז קכל כירורגיה
מנהל היחידה לניתוחי לב-חזה בביה"ח פוריה, מנהל מרפאת הפצעים אחרי ניתוחי לב במרכז הרפואי שיבא
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אף וסינוסים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו