דלג לתוכן

6 טיפים שימנעו מהילדים להיות חולים בחורף הקרוב (מומחה ממליץ)

אמנם התחזית מראה אחרת, אבל החורף כבר כאן ואיתו גם המחלות הנפוצות בעונה הקרה. ילדים ותינוקות חשופים יותר לתחלואה בשלל הנגיפים והמגיפות העונתיות ועל כן חשוב להקפיד על כללים שיסייעו להם לעבור את העונה הקרה בשלום: אספנו 6 טיפים שיעזרו

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 07/11/2017
3 דקות קריאה

החורף כבר כמעט כאן: אנחנו מוציאים את המעילים המאופסנים, המטריות והתנורים ומתכוננים לעונה הקרה. החודשים הקרירים לא מביאים עמם רק מזג אוויר סגרירי, אלא גם שלל מגיפות ומחלות עונתיות, כמו שפעת שתוך תקופה קצרה תוקפות רבים ומביאות אותנו ובעיקר את הילדים - שחשופים יותר למחלות החורף,  לבלות ימים ארוכים מתחת לשמיכה. אז כיצד תוכלו למנוע את התחלואה החוזרת והאם באמת כדאי לחסן את הילדים כנגד שפעת? פרופ' אפי בילבסקי, מומחה למחלות זיהומיות ורופא בכיר במחלקת ילדים ג' במרכז שניידר לרפואת ילדים, עם כל ההמלצות שיסייעו לכם לשמור על הבריאות של הילדים בעונה הקרה. 



1. מבצע משפחתי: הקפידו לחסן את כל בני הבית כנגד שפעת 

חיסון לשפעת אינו חלק מחיסוני השגרה הניתנים במדינה, אך משרד הבריאות ממליץ על חיסון כל הילדים, בכל חורף. יעילות החיסון משתנה משנה לשנה, אך גם בשנה שבה היעילות נמוכה (סביב 60% -70%), מי שחוסן לשפעת, יחלה בצורה קלה יותר. לכן, על מנת שהנגיף "לא יכנס" הביתה, חסנו את כל בני המשפחה שמעל גיל חצי שנה. לאור יעילות נמוכה של החיסון החי מוחלש הניתן כתרסיס לאף, השנה ינתן בארץ רק החיסון בזריקה, המכיל נגיפים מומתים. השנה יתחסנו תלמידי כיתות ב' ו-ג' בחיסון במסגרת בית הספר.

מעבר לחיסון השפעת, חשוב לבצע את חיסוני השגרה בזמן: חיסוני השגרה הוכחו מצד אחד כיעילים ביותר במניעת מחלות, ומצד שני כבטוחים ביותר למתחסנים ולכן מומלץ מאד להקפיד על חיסון הילדים בכל חיסוני השגרה. בשנים האחרונות נפוצה תופעה בה מפצלים את חיסוני השגרה, בכדי להקל על תופעות הלוואי שלהם. תופעה זו גורמת לדחיית חיסונים חשובים, שחיוני מאד שיינתנו דווקא בשנת החיים הראשונה. ראוי שהחיסונים יינתנו בזמן הנכון ואך ורק במקרה של מחלה עם חום יש לדחות את החיסון. תסמינים קלים כגון נזלת, שיעול או כאב גרון אינם סיבה מספקת לדחיית חיסון שיגרה. 

קראו עוד: לא לשכוח סוודר: המדריך המלא למחלות חורף בילדים 


גם לגביי נשים הרות, משרד הבריאות ממליץ על חיסון השפעת, ומהטרימסטר השלישי גם חיסון לשעלת. המטרה היא הגנה על האם ההרה ממחלה, והגנה על העובר שיקבל נוגדנים מאמו בצורה פסיבית (דרך השליה במהלך ההיריון, ובהנקה אחרי הלידה).

2. הילד חולה? תנו לו להישאר בבית 

זה אמנם עשוי להקשות עליכם ולגרום לנו למצוא שלל פתרונות יצירתיים לבייביסטר לילד החולה, אך בזמן מחלה יש להימנע מלשלוח את הילדים החולים למוסדות החינוך. חשוב לזכור כי ילד חולה אחד עלול להדביק מספר ילדים וכך נוצרת שרשרת הדבקה שקשה לעצור. אם כל הורה יקפיד שלא לשלוח את ילדו החולה למסגרות השונות, נביא לכך שיגרמו פחות הידבקויות והילדים יהיו חולים פחות. חשוב לעדכן את הגננת או המורה על בעיות רפואיות של הילד, במידה וישנן כאלה וכן על התרופות שהוא מקבל באופן קבוע.

3. הגיעו לביקור אצל רופא הילדים רק במקרה הצורך 

חדרי ההמתנה של רופאים בכלל ושל רופאי הילדים בפרט, עמוסים בתקופת החורף בילדים חולים ומדבקים. חשוב לדעת כי חלק מהווירוסים הנשימתיים עוברים באוויר וחלקם על ידי מגע, כולל מגע עם משטחים עליהם הווירוסים עלולים להשאר ולהדביק גם אחרי שעות רבות. לפיכך מומלץ להמנע במידת האפשר מהגעה מיותרת למרפאות. סימנים שלפיהם יש לגשת לבדיקת רופא הילדים ללא דיחוי כוללים חום גבוה, מראה חולני, הקאות, שלשולים מרובים ופריחה לא ברורה.

    




הימנעו משליחת הילד חולה למסגרות החינוכיות ומעטו בביקורים אצל רופא הילדים מחשש להידבקות בשלל מחלות ויראליות 




4. שמרו על הגיינה כדי למנוע העברת מחלות לשאר בני המשפחה 

יש להקפיד על שטיפת ידיים בסבון ומים לאחר החלפת חיתולים, שימוש בשירותים וכמובן לפני מגע עם מזון. למשפחות עם תינוקות קטנים בבית, חשוב להקפיד לשטוף ידיים לפני מגע עם התינוק וגם להנחות את האחים הגדולים לעשות כך. יש להימנע ממגע ישיר עם התינוק, במידה ואחד מבני המשפחה חולה ולאוור את חללי המגורים.



5. אנטיביוטיקה : תנו רק כשחייבים 

רוב המחלות בתקופת החורף הינן ויראליות ואנטיביוטיקה לא תעזור בתהליך ההחלמה. יתרה מזאת, מתן אנטיביוטיקה בשנת החיים הראשונה של הילד, הוכח כמגביר סיכון לתחלואה בגיל המבוגר יותר (מחלות מעי דלקתיות, אסתמה ועוד). יחד עם זאת, במידה ורופא הילדים המליץ ורשם טיפול אנטיביוטי, יש צורך להקפיד על מתן הטיפול במלואו.

6. במידת האפשר – תדחו את כניסת הילד לגן לאביב  

הכנסת תינוק בחורף של שנת חייו הראשונה למסגרת של גן, גוררת אחריה כמעט בהכרח  הידבקות של התינוק במחלות ויראליות חיידקיות רבות. כניסה מאוחרת יותר לגן, ובעונה חמה יותר, תדחה את אותן מחלות ילדות לתקופה בה הילד גדול יותר ולפיכך יתמודד עם המחלות בצורה טובה יותר. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' בנימין וולוביץ
פרופ' בנימין וולוביץ ילדים
5.0
( 12 חוות דעת )
"שמענו רבות על שיטת הטיפול הייחודית שלו והיינו חייבים לקבל אותה, הפרופ׳ איש נעים וסבלני והסביר באריכות על כל שלב ושלב בתוכנית, ניכרת מדבריו מקצועיות רבה וניסיון עשיר בנושא האסתמה של ילדים"
ד"ר גיל באר
ד"ר גיל באר ילדים
5.0
( 3 חוות דעת )
"זמינות מלאה לתורים בטווחי זמן קצרים, ד״ר גיל באר היה נעים ונוח, הסביר לעומק מה הוא בודק ובדק דברים נוספים מעבר לנושא לשמו הגעתי, נתן חוות דעת ברורה ומקצועית ובעיקר השרה תחושה טובה ורגועה"
ד"ר אסתר גנלין - כהן
ד"ר אסתר גנלין - כהן נוירולוגיה
5.0
( 6 חוות דעת )
"ד"ר גנלין מדהימה, אמפטית, סבלנית, מקצועית, מצאנו אוזן קשבת לאתגרים שלנו עם ילדנו"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום מחלות ריאה ודרכי נשימה - ילדים

בניהולו של ד"ר גיא שטויר
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו