ויטמין E – באילו מזונות נמצא ומהי השפעת עודף של ויטמין
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 24/07/2007
1 דקות קריאה
שאלה:
מהן תופעות הלואי של עודף ויטמין E? באילו סוגי מזון נמצא ויטמין E?
תשובה:
ויטמין E הוא נוגד חמצון (אנטיאוקסידנט), חשוב ביותר שמירה על תאי הגוף, הוא חשוב לשימור הקרום החיצוני שלהם. כמו כן, לוויטמין זה, כמו לשאר האנטיאוקסידנטים, יש תפקיד חשוב ביותר בנטרול הרדיקלים החופשיים בכל מערכות הגוף: לדוגמה, בעצמות מונע נטרול הרדיקלים החופשיים את דלדול העצם; במערכת הקרדיו-וסקולרית נטרול הרדיקלים החופשיים ומניעת חמצון הכולסטרול מורידים את הסיכוי לחלות במחלות לב שונות. ויטמין זה נמצא בכמות גדולה יחסית באגוזים, בשקדים, בדגנים מלאים ובירקות עם עלים כהים. חשוב רק לזכור שוויטמין זה מסיס רק בנוכחות שמן, ועל כן חשוב לאכול מזונות אלה בתוספת מעט שמן (כפית שמן, או כמוסה של שמן פשתן או שמן נבט חיטה מספיקים בהחלט) על מנת שהוויטמין ייספג בגוף. הצריכה המומלצת ליום היא כ- 15 מ"ג. נטילה מופרזת של ויטמינים המסיסים בשמן (כדוגמת ויטמין זה) יכולה להביא להרעלה. זאת, בניגוד לצריכה מופרזת של ויטמינים שמסיסים במים, אשר פשוט יופרשו בשתן במקרה של צריכה מוגברת. עם זאת, לא נמצאו הוכחות וסימפטומים ברורים להרעלה כתוצאה מצריכה מוגברת של ויטמין זה, למעט בחילות, סחרחורות ושלשולים. כמו כן, מי שנוטל תרופות נוגדות קרישה, רצוי שיימנע מצריכה של יותר מ-40 מ"ג ליום. ד"ר מורן שויקה-רבאו - אינפומד