דלג לתוכן

בירה לבנה מגינה על העור מפני השמש

מחקר חדש שנערך במחלקת עור במרכז הרפואי האוניברסיטאי בקליבלנד אוהיו בארצות הברית בדק מהם הגורמים הסביבתיים המשפיעים על הזקנות העור הנגרמת כתוצאה מחשיפה לקרינת השמש.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 24/06/2010
5 דקות קריאה

מחקר חדש שנערך במחלקת עור במרכז הרפואי האוניברסיטאי בקליבלנד אוהיו בארצות הברית בדק מהם הגורמים הסביבתיים המשפיעים על הזקנות העור הנגרמת כתוצאה מחשיפה לקרינת השמש. מתוצאות המחקר אשר פורסם בכתב העת המדעי הבינלאומי, לרפואת עור ה - Arch Dermatol , עלה כי לצריכה של מאכלים ומשקאות מסוימים ישנה השפעה מטיבה על תהליכי הזדקנות העור. 

נזקי קרינת השמש מתאפיינים בקמטים על פני העור, פיגמנטציית יתר ואף קשורים בזירוז התפתחויות נגעים ממאירים שונים של העור עד כדי סרטן העור ומלנומה. המחקר החדש מצא כי שתייה מתונה של בקבוק אחד של בירה לבנה או כוס יין כל יום במשך תקופה רצופה של לפחות חודש מפחיתה במחצית את המדד לנזקי קרינה בעור בהשוואה לאלו שלא שתו כלל.

על מנת  לבדוק את מידת השפעת הגורמים הסביבתיים, כגון הרגלי תזונה וסגנון חיים ביחס לגורמים הגנטיים המצויים בכל אדם ואדם התבצע סקר עוקב בקרב 65 זוגות של תאומים זהים ולא זהים. בסך הכל  השתתפו כ - 130 נשים וגברים. המשתתפים התבקשו לענות על שאלונים מפורטים המעידים על ההיסטוריה הרפואית שלהם ושל קרוביהם וכן על אורח החיים אותו הם מנהלים. שאלות בנוגע להיסטוריה של סרטן העור, עישון, הרגלי תזונה, הרגלי שתיית בירה לבנה ומשקאות אלכוהוליים וכן משקל. לכל אחד מהנבדקים בוצעה הערכה של  הזדקנות העור כתוצאה מנזקי קרינה בעור באמצעות סולם המדרג את דרגת הקמטים והפיגמנטציה. דרגת הנזק על העור הייתה אכן בהתאמה רבה ביותר לגנטיקה הן בתאומים זהים והן באילו שאינם זהים. 

בקרב הגורמים הסביבתיים שנבדקו, עישון נמצא כקשור בעליה בנזק והזדקנות העור. ממצא מעניין היה קשור לניתוח הנתונים שהתקבלו לגבי הרגלי שתייה קבועים של בירה לבנה, יין, קוקטייל או משקאות אלכוהוליים אחרים. נמצא כי שתיית בירה לבנה הפחיתה באופן מהותי את מדד נזקי השמש. התוצאות התקבלו כאשר הנבדקים חולקו לקבוצות ניסוי אשר על כל אחת מהן נוסה גורם סביבתי אחר והשפעתו על נזקי העור הנובעים מחשיפה ממושכת לשמש. 

במשך 30 ימי המחקר האחרונים בהם  דווחו הנבדקים נמצא כי צריכה של משקאות אלכוהוליים כמו בירה לבנה הפחיתה באופן משמעותי את המדד לגבי נזקי הקרינה על העור. בקרב קבוצת שותי הבירה הלבנה נמצא מדד טוב יותר לנזקי הקרינה יחסית לקבוצה אשר לא שתתה כלל. 

מבדיקת הקשר בין צריכת בירה לבנה ומשקאות אלכוהוליים לבין מדד הנזק הקרינתי על העור נראה כי שתייה של  בקבוק בירה לבנה אחד או כוס יין כל יום במשך תקופה רצופה של כחודש מפחיתה במחצית את המדד לנזקי קרינה בעור בהשוואה לאילו שלא שתו כלל. חשיפה לשמש הורסת את תאי הלנגרנהס, אשר מזרזים יצור של תאים לבנים בכל פעם שהם מזהים גורם זיהומי או דלקתי. תאים אילו הם בעלי תפקיד מרכזי במערכת החיסון וההגנה של העור. כאשר הם נחלשים, למעשה גובר הסיכוי לזיהומים וגידולים בעור הגוף, לכתמים ולקמטים. המחקר משער כי התוצאות המפתיעות שהתקבלו קשורות לנוגדי החמצון   (פולפנולים) המצויים במשקאות כמו בירה ויין אדום אשר להם השפעה מכרעת על מערכת החיסון של העור. לסיכום, צריכה של אלכוהול נמצאה כגורם סביבתי מגן מפני נזקים קרינתיים, מפחית את הסיכון להתפתחות סרטן העור והזקנות.

רקע ומחקרים קודמים על בירה לבנה
בירה לבנה היא משקה טבעי המיוצר  מלתת, כישות, מים ומותסס בעזרת שמרים. הבירה מכילה פחמימות, אלכוהול, ויטמיני B ורכיבים צמחיים, שמקורם בחומרי הגלם הטבעיים. כולם יודעים כי היא תורמת למצב הרוח ומרוממת את הנפש ובשנים האחרונות מסתבר כי על פי מחקרים מדעיים כי היא גם תורמת לבריאות הגוף בתנאי שמקפידים על שתייה מתונה. 

מחקרים קודמים קבעו כי שתייה מתונה וקבועה של בירה לבנה מורידה את הסיכון למחלות לב. אחד המחקרים האחרונים הוא מחקר ארוך ורחב היקף, שנערך במכון הלאומי לבריאות הציבור באוניברסיטת סאות'רן בדנמרק, בשיתוף המכון לרפואה מונעת באוניברסיטת קופנהגן ובחן את הקשר שבין שתייה של בירה בשילוב עם פעילות גופנית, לבין הסיכון למות ממחלות לב. לקראת תחילת המחקר נאספו נתונים רפואיים של 11,914 גברים ונשים בריאים מרחבי דנמרק, בגילאי עשרים ומעלה ללא כל היסטוריה רפואית של מחלות לב. 

במהלך 20 השנים הבאות בהן התנהל המחקר, בוצע מעקב רפואי קפדני אחר המשתתפים ובתהליך איסוף הנתונים נמצא, כי בפרק זמן זה נפטרו 5,901 איש מקרב משתתפי המחקר, מתוכם 1,242 איש כתוצאה ממחלת לב. מניתוח תוצאות הנתונים שנאספו במהלך המחקר, התקבלה תמונת מצב דרמטית, המבוססת על העובדה שהמשתתפים במחקר אשר נותרו בחיים, כלומר 4,659 הגברים והנשים ביצעו בקביעות פעילות גופנית ושתו בירה לבנה. מסקנת המחקר העולה מניתוח הנתונים היא, כי שתייה מתונה וקבועה של בירה לבנה, בשילוב עם פעילות גופנית קבועה, מורידים את הסיכון למות ממחלות לב בכ- 50% לעומת הימנעות משתייה. 

נתון מעניין נוסף אשר עלה מהמחקר וחיזק את המסקנה, מצא, כי בקרב אלו, אשר ביצעו פעילות גופנית קבועה, שלא שתו בירה לבנה, עלה הסיכון לחלות במחלות לב בכ- 30%, לעומת אלו אשר שילבו בין שתייה קבועה ומתונה של בירה לבין פעילות גופנית. מסתבר גם, כי ביצוע פעילות גופנית מאומצת ושתייה מופרזת של בירה מעלים את הסיכון למות ממחלות לב. החוקרים קבעו כי ממצאים אלו מצביעים באופן ישיר על כך, ששתייה מתונה וקבועה של בירה לבנה מביאה לירידה משמעותית בסיכון למות ממחלות לב וכי השפעתה המטיבה מתחזקת בשילוב עם פעילות גופנית קבועה. המחקר פורסם השנה בכתב העת המדעי האירופי לבריאות הלב, היוצא באוניברסיטת אוקספורד באנגליה ומצטרף לשורה של מחקרים, אשר בדומה למחקרים שנערכו בעשור הקודם עם יין אדום, מצביעים על כך, ששתייה מתונה וקבועה של בירה מורידה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, סוכרת, סוגים מסוימים של סרטן ואף משפרת את התפקוד הקוגניטיבי, מסייעת לזיכרון ותורמת למצב הרוח.

מחקר מדעי נוסף אשר פורסם לאחרונה בכתב העת המדעי הבריטי לסרטן (British Journal of Cancer) קבע אף הוא כי שתייה מתונה וקבועה של בירה מפחיתה באופן משמעותי את הסיכון לחלות בסרטן הכליה. החוקרים מצאו, כי ההשפעה של הבירה על הסיכון לחלות בסרטן הכליה קשורה בהשפעת רכיבים פנוליים המצויים בה. כמו כן, משפיע האלכוהול בבירה על שיפור הרגישות לאינסולין, שהינו גורם סיכון ידוע, המגביר חלוקת תאים סרטניים. מחקר רחב היקף זה כלל כ- 2,000 משתתפים ונערך במכון לרפואה סביבתית שבסטוקהולם שבדיה ובשיתוף בית הספר לרפואה של הרווארד בבוסטון ארצות הברית ומכון קרולינסקה בסטוקהולם שבדיה.

מסתבר כי גם מחקר מדעי נרחב במיוחד אשר פורסם בכתב העת המדעי Diabetologia ועקב אחר 106,690 נשים צעירות לאורך 10 שנים, קבע כי צריכה מתונה של בירה מגינה מפני סוכרת בהיותה מפחיתה את הרגישות לאינסולין, החוקרים קבעו כי צריכת אלכוהול יומית של 30 גרם, הינה בעלת ההשפעה המגנה ביותר מפני סוכרת.
מחקר רחב היקף נוסף, שפורסם בכתב העת המדעי של איגוד הלב האמריקאי (Circulation), אשר בדק את ההשפעה הכוללת של שתיית בירה, ביחס לסיכון למחלות לב וכלי דם, סקר 15 מחקרים בהם נבדקו למעלה מ – 200 אלף משתתפים. מסיכום מחקרים אילו נמצא, שהסיכון למחלת לב וכלי דם ירד ל-78% בקרב שותי הבירה הלבנה, לעומת אילו שאינם שותים. סיכום תוצאות מחקרים אילו הצביע חד משמעית על השפעתה של שתייה מתונה של בירה לבנה בהורדת הסיכון למחלות לב וכלי דם .

מחקר נוסף, שיצא לאחרונה ואשר פורסם בכתב העת המדעי לתזונה ומטבוליזם (Annals of Nutrition and Metabolism), הינו מחקר קליני התערבותי ראשון מסוגו, שבחן את ההשפעה של צריכה מתונה של בירה רגילה על מערכת החיסון בקרב אוכלוסייה בוגרת ובריאה של כ- 57 גברים ונשים. מסקנת החוקרים היא ששתייה מתונה וקבועה של בירה מסייעת לחיזוק המערכת החיסונית ובמיוחד בקרב נשים ויכולה להסביר את השפעת הבירה במלחמתו של הגוף במחלות שונות ובמניעתן.

ממחקרים אלו ואחרים אעולה כי שתייה מתונה וקבועה של בירה לבנה, בקרב גברים עד שני בקבוקים (660 מ"ל) ביום ובקרב נשים עד בקבוק אחד ביום (330 מ"ל), מורידה משמעותית את הסיכון למחלות ומסייעת במניעתן, אולם צריכה מוגברת מבטלת השפעה זו ואף מסוכנת.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
 alita clean skin
alita clean skin עור ומין
חברה משפחתית ייחודית המתמחה בטיפול בבעיות עור
ד"ר עדי שוורץ
ד"ר עדי שוורץ גריאטריה
רופא מומחה בגריאטריה, אחראי על מחלקה סיעודית וסיעודית מורכבת
ד"ר הלנה מרטינז
ד"ר הלנה מרטינז עור ומין
4.5
( 13 חוות דעת )
"הייתי מאוד מרוצה מהיחס והמיקצועיות של ד"ר מרטינז."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו