הגורם המדויק של טרשת עורקים אינו ידוע. אולם ישנם מאפיינים מסוימים, מצבים רפואיים או הרגלים אשר יכולים להעלות את רמת הסיכון שלך ללקות בטרשת עורקים.
מכלול מצבים אלה מכונים גורמי סיכון. רמת הסיכון שלך ללקות בטרשת עורקים עולה ככל שכמות גורמי הסיכון שלך היא גבוהה יותר.
אתה יכול לשלוט על מרביתם של גורמי הסיכון ולסייע בכך למנוע או לעכב את התפתחותה של טרשת עורקים. ישנם מספר גורמי סיכון שאינך יכול לשלוט עליהם.
גורמי הסיכון העיקריים של טרשת עורקים
רמות לא בריאות של כולסטרול בדם. אשר כוללות בין השאר רמות גבוהות של כולסטרול LDL (אשר מכונה לעיתים גם הכולסטרול ה"רע") ורמות נמוכות של כולסטרול HDL (אשר מכונה לעיתים גם הכולסטרול ה"טוב").
יתר לחץ דם. יתר לחץ דם ברמות גבוהות נחשב ללחץ דם שערכיו גבוהים מ- 90 / 140 מילימטר כספית (mmHg) על פני פרק זמן מסוים.
עישון. עישון גורם נזק לכלי הדם וגורם להיצרות שלהם, מעלה את רמות הכולסטרול בדם וגורם להעלאת לחץ הדם. יתר על כן פעולת העישון עצמה מונעת העברה של אספקת חמצן מספקת אל עבר רקמות הגוף.
עמידות לאינסולין. מצב רפואי זה מתרחש כאשר הגוף אינו מסוגל להשתמש כראוי במלאי האינסולין של עצמו. האינסולין הינו הורמון המסייע לשנע את הסוכר אשר נמצא בדם אל עבר התאים הזקוקים לו.
סוכרת. זוהי מחלה אשר בה רמות הסוכר בגוף גבוהות מן הרגיל מכיוון שהגוף אינו מייצר כמויות מספיקות של אינסולין, או שהגוף אינו משתמש כראוי באינסולין שהוא מייצר.
עודף משקל והשמנת יתר. עודף משקל מוגדר כמשקל עודף כתוצאה משרירים, עצמות, שומן ו / או נוזלים. השמנת יתר מוגדרת ככמות עודפת של רקמות שומן בגוף.
חוסר פעילות גופנית. מחסור בפעילות גופנית יכולה להביא לידי החמרתם של גורמי סיכון אחרים של טרשת עורקים.
גיל. ככל שאתה מתבגר כך עולה גם רמת הסיכון שלך ללקות במחלת טרשת עורקים. גורמים אשר מקורם בסביבה או בתורשה יכולים לגרום להצטברות פלאק בתוך העורקים שלך ככל שאתה מתבגר. בזמן שתגיע לגיל המעבר או מעבר לכך, תהיה הצטברות מספקת של פלאק בעורקים על מנת שיתחילו להופיע תסמינים המצביעים על טרשת עורקים.
o אצל גברים עולה רמת הסיכון החל מגיל 45.
o אצל נשים עולה רמת הסיכון החל מגיל 55.
היסטוריה משפחתית של מחלות לב בגיל צעיר יחסית. רמת הסיכון שלך ללקות במחלת טרשת עורקים עולה במידה ואביך או אחד מן האחים שלך אובחן כסובל ממחלת לב בטרם הגיעו לגיל 55, או במידה ואמך או אחת מן האחיות שלך אובחנה כסובלת ממחלת לב בטרם הגיעה לגיל 65.
למרות שהגיל שלך, בשילוב היסטוריה משפחתית של תחלואת לב בגיל מוקדם יחסית, הם גורמי סיכון של טרשת עורקים, אין משמעות הדבר כי גם אתה תלקה בטרשת עורקים בעקבות כך.
ביצוע שינויים באורח החיים שלך ו / או נטילת תרופות, על מנת לטפל בגורם סיכון זה או אחר, יכולים לסייע לך לצמצם את רמת הסיכון שלך ללקות בטרשת עורקים כתוצאה מתורשת על בסיס משפחתי. יתר על כן ניתן גם למנוע את התפתחות המחלה, אפילו במקרה ומדובר בקשישים.
גורמי סיכון מתפתחים
החוקרים ממשיכים לחקור גורמי סיכון נוספים של טרשת עורקים.
רמות גבוהות בדם של חלבון אשר מכונה חלבון מגיב C (CRP - C-reactive protein) יכולים להעלות את רמת הסיכון ללקות במחלת טרשת עורקים והתקפי לב. רמות גבוהות של CRP בדם הן הוכחה להימצאותה של דלקת במקום כלשהו בגוף. הדלקת היא תגובת הגוף בעקבות פציעה או התפתחות של זיהום.
על פניו נראה כי הנזק אשר נגרם לדפנות הפנימיות של העורקים הוא המעורר של הדלקת ועל ידי כך הוא מסייע להיווצרות הפלאק שהוא הגורם לטרשת עורקים.
בני אדם בעלי רמות נמוכות של CRP בדם עלולים גם הם ללקות בטרשת עורקים, אם כי תהליך ההתפתחות של המחלה אצלם הוא איטי יותר, מאשר אצל אלה אשר מציגים רמות גבוהות של CRP בדם. המחקרים אשר מבוצעים כיום מנסים לגלות האם צמצום הדלקת והורדת רמות ה- CRP בדם יכולים לסייע להפחית את רמת הסיכון ללקות בטרשת עורקים.
רמות גבוהות של שומנים בדם, אשר מכונים טריגליצרידים, יכולים להעלות גם הן את רמת הסיכון ללקות בטרשת עורקים, במיוחד בקרב האוכלוסייה הנשית.
גורמי סיכון אחרים אשר משפיעים על טרשת עורקים
ישנם גורמי סיכון נוספים אשר יכולים גם הם להעלות את רמת הסיכון שלך ללקות במחלת טרשת עורקים.
אלה כוללים בין השאר:
דום נשימה בשינה. דום נשימה בשינה היא הפרעה אשר בה אתה מפסיק לנשום, או שנשימתך הופכת רדודה מאוד, בזמן השינה. דום נשימה בשינה אשר אינו מטופל יכול להעלות את רמת הסיכון שלך לפתח יתר לחץ דם, סוכרת ואפילו התקף לב או שבץ מוחי.
לחץ ומתח נפשי. מחקרים רבים הוכיחו זה מכבר כי הגורם המעורר הנפוץ ביותר של התקפי לב הוא אירוע אשר מעורב בו פרץ רגשות, במיוחד כאשר רגשות אלה מכילים בתוכם כעס רב.
אלכוהול. צריכת יתר של משקאות אלכוהוליים יכולה לגרום לפגיעה בשריר הלב או להביא לידי החמרה של גורמי הסיכון של טרשת עורקים. מומלץ כי גברים לא יצרכו יותר מאשר שני משקאות אלכוהוליים על בסיס יומי. מומלץ כי נשים לא תצרכנה יותר מאשר משקה אלכוהולי אחד על בסיס יומי.