x סגור

סרקואידוזיס (Sarcoidosis)

ראשי
אבחון ובדיקות
מניעה וטיפול

תאור

סרקואידוזיס היא מחלה רב-מערכתית הפוגעת באיברים שונים בגוף. האיברים העיקריים שנפגעים במחלה הם הריאות וקשריות הלימפה. התסמינים השכיחים ביותר במחלה הם שיעול יבש וקוצר נשימה במאמץ. אבחון המחלה נקבע על סמך ממצאים קליניים, כגון סיפור המחלה, בדיקה גופנית, בדיקות עזר שונות, בדיקות דם וצילום בית החזה, וכן על פי ממצאי בדיקה מיקרוסקופית של רקמה שנלקחה מהריאה, מקשריות הלימפה או מאיבר אחר הנגוע במחלה.
הטיפול במחלה מבוסס על מתן קורטיזון (סטרואידים), אם כי ההחלמה מהמחלה יכולה להיות גם עצמונית (ללא טיפול בתרופות). שיעור הסיבוכים הכרוכים במחלה נמוך.

במשך השנים, לאחר גילוי המחלה, תוארו מקרים רבים של פגיעות המתאימות לסרקואידוזיס ברקמה של האיברים הבאים: ריאות, עור, עיניים, עצמות, בלוטות רוק, קשריות לימפה, כבד, טחול, מערכת העצבים המרכזית, לב, מפרקים, כליות, דרכי עיכול.

הפגיעה ברקמה הנראית במיקרוסקופ היא של יצירת גרנולומה (גרגירומת) שאינה גבינתית (non-caseating granuloma) שעיקרה תאים אפיתלואידים המסודרים במבנה מסוים. הגרנולומות יכולות להיעלם או לעבור שינויים צלקתיים.

שכיחות המחלה בעולם נעה בין 10 ל-40 מקרים ל-100,000 אנשים. שכיחות המחלה בקרב נשים גבוהה במקצת משכיחותה בקרב גברים. בארה"ב שכיחות המחלה בקרב האוכלוסייה האפרו-אמריקאית גבוהה פי 15-10 בהשוואה ליתר האוכלוסייה.

הגורם למחלה אינו ידוע. בשלבים הראשונים בחקר המחלה הועלתה השערה שמדובר במחלה זיהומית הדומה לשחפת. עד כה לא הצליחו החוקרים להצביע בוודאות על גורם זיהומי (חיידקי או נגיפי) האחראי להתפתחות המחלה. ההנחה המקובלת כיום קושרת את המחלה להפרעה בפעילות מערכת החיסון, בהשפעת גורמים סביבתיים או אנטיגנים עצמוניים. במהלך המחלה נוצרים נוגדנים, ושינויים הן בסוג הלימפוציטים בדם וברקמת הריאה, והן במספרם, וכן, תבחיני עור לאנטיגנים שונים אינם מעוררים תגובה.

החלמה עצמונית מתרחשת בעיקר אצל חולים שגילוי המחלה אצלם היה אקראי. בחולים מטופלים המחלה עשויה לסגת, אך תיתכן גם הישנות של המחלה בירידה במינון או בהפסקה מוחלטת של נטילת התרופה.

החמרה עד למצב של מחלה כרונית קשה ומסוכנת מתרחשת רק ב-5% מהמקרים.

ד"ר הרצל סלמן

האנציקלופדיה הישראלית לרפואה
הוצאת ידיעות ספרים 2007

סימפטומים


הביטוי הקליני של המחלה שונה מחולה אחד למישנהו. עד 60% מהחולים אינם מראים תסמינים וגילוי המחלה שלהם מקרי, לרוב בעקבות צילום שגרתי של בית החזה.

התסמינים העיקריים שעליהם מתלוננים החולים קשורים למערכת הנשימה: שיעול יבש וקוצר נשימה בתנאי מאמץ. תלונות וממצאים נוספים יכולים להיות תפרחת רגישה בשוקיים, כאבים ונפיחות במפרקים, הפרעות ראייה ודלקת בעיניים, הגדלה של קשריות לימפה ורוק, גרד והפרעה בתפקודי כבד. כמו כן יש חולים המדווחים על ירידה במשקל ועל חום ממושך. במקרים נדירים מעורבים במחלה גם הלב, מערכת העצבים המרכזית, הכליות ודרכי העיכול.

בבדיקות דם ניתן למצוא שקיעת דם מוחשת, נוסחת התאים כמעט ואינה משתנה, חלבוני הדם עלולים להיות מוגברים, וכן עלולה להימצא רמה גבוהה של סידן בדם. בחלק מהמקרים מוצאים שיפעול של אנזים (זרז) הנקרא ACE. ניתן לבדוק את רמתו בבדיקת דם.

הממצאים העיקריים בצילום בית החזה הם הגדלת שערי הריאות על ידי קשריות לימפה, וכן הסננה עדינה ברקמת הריאות. ממצאים אלו מודגמים טוב יותר בטומוגרפיה מחשבית (CT) של בית החזה. בתפקודי ריאות נצפית הפרעה שעיקרה הקטנת קיבולת האוויר בריאה, ועיכוב במעבר החמצן מהריאות לדם. ניתן לבצע מיפוי שעיקרו סימון רדיואקטיבי של יסוד, ומדידת קליטתו ברקמת הריאה. המיפוי מבוצע בעזרת גליום וקליטתו מוגברת בריאות ובקשריות לימפה ורוק בתבנית "פנדה".




פורום אסטמה

ד"ר דקל שלומי

ד"ר דקל שלומי מומחה לריאות, אסטמה והפסקת עישון
בוגר בית הספר לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת ת"א. מומחה ברפואה פנימית וריאות (התמחות במרכז רפואי רבין, קמפוס בלינסון). חבר באיגוד לרפואת ריאות. מרצה בפני פורומים שונים כגון רופאי משפחה, אחיות הכנה עוד...

  • הודעה
  • מחבר
  • תאריך / שעה
  • צלקות בריאות
  • ענת
  • 28/09/2014 20:04
  • ד"ר דקל שלום ,
    אבי בן 77 , בשנה האחרונה אובחן אצלו מצב של הצטלקות בריאות ותפקוד של 60% . הוא סובל מקוצר נשימה שהולך ומחריף ומעייפות.
    הרופא שהיינו אצלו טוען שאין מה לעשות!!
    האם אנחנו צריכים להשלים עם המצב או שיש מוצא כל שהוא . אנחנו משוועים לעזרה .
    אודה על תשובתך
    בברכה ענת

  • הוסף תגובה פתיחה בעמוד נפרד
  • הדפס
  • דלקת ריאות שחוזרת על עצמה
  • רונית
  • 27/09/2014 21:56
  • הי, הנני כבת 49 . מזה כ- 3 שנים רצופות, אני מקבלת דלקת ריאות ללא תסמינים של חום, נזלת חרחורי נשימה או אחר. הסימן העיקרי הינו בכאבים חזקים בחזה בצד ימין. לפעמים זה מתחיל בשבועיים של שיעול קל עד מציק. רציתי לדעת האם אני צריכה לבדוק את הסיבה שזה הפך לכרוני ולו לבדוק אם יש בעיה אחרת. במקום כל שנה לרוץ לבדיקות רנטגן ולקחת באופן שיטתי אנטיביוטיקה.
    ד.א אני לא מעשנת ו/או לוקחת תרופות. אשמח לביאור בנושא.

  • הוסף תגובה פתיחה בעמוד נפרד
  • הדפס
  • שלום רונית. הדבר הראשון שצריך לברר היא האם האבחנה של דלקת ריאות נכונה. מה הממצא שיש בצילום חזה והאם הפרשנות נכונה. יש לשקול יחד עם הרופא המטפל את הצורך לבצע CT חזה. לפי הנתונים שמסרת אין דרך להמליץ אלא רצוי להפנות את השאלות לרופא המטפל ואולי לבקש יעוץ של רופא ריאות. רפואה שלמה

  • הוסף תגובה פתיחה בעמוד נפרד
  • הדפס
  • עליה קלה בנויטרופילים
  • נעם
  • 22/09/2014 01:01
  • שלום

    מזה כמה ימים שאני סובל מבעיות באף (יובש, דימום, נזלת מרובה, הפרשות צהובות), וביומיים האחרונים גם שיעול וליחה צהובה שיוצאת בשיעול (תחושת גירוי ודגדוג בסימפונות), ללא חום.
    יש מעט חרחורים בנשימה. (החשש שלי מהתפתחות דלקת ריאות, היה לי סיפור כזה בעבר כשהמקור התחיל מהאף)
    בביקור אצל רופא א.א.ג בוצעה צריבה לכלי דם באף, וכן המלצה לטיפול במשחת בקטרובן למשך 10 ימים.
    בספירת דם עליה קלה בנויטרופילים בלבד, האם יש לכך משמעות כלשהי?
    האם זה מצביע על תחילתו של תהליך זיהומי? יש צורך בבירור/מעקב כלשהו?
    והאם העובדה שבשאר הדברים אין עליה שוללת שהבעיה באף היא ממקור אלרגי?


    ESR 12.00 MM/HOUR ( 2.00- 20.00) (....*....)
    WBC 9.90 K/UL ( 4.00- 10.00) (........*)
    NEUTROPHILS 6.70 K/UL ( 1.80- 6.60) (.........)*
    NEUTROPHILS % 68.10 % ( 46.00- 68.00) (.........)*
    LYMPHOCYTES 1.88 K/UL ( 1.10- 3.50) (..*......)
    LYMPHOCYTES % 19.10 % ( 15.00- 45.00) (*........)
    MONOCYTES 0.74 K/UL ( 0.08- 0.90) (......*..)
    MONOCYTES % 7.50 % ( 2.00- 9.00) (......*..)
    EOSINOPHILS 0.46 K/UL ( 0.00- 0.60) (......*..)
    EOSINOPHILS % 4.63 % ( 0.00- 6.00) (......*..)
    BASOPHILS 0.06 K/UL ( 0.00- 0.15) (...*.....)
    BASOPHILS 0.63 % ( 0.00- 1.50) (...*.....)

    תודה

  • הוסף תגובה פתיחה בעמוד נפרד
  • הדפס
  • שלום נועם. לא ניתן במסגרת זו לקבוע מה הסיבה לבעיה. בדיקת הדם כעת לא אומרת הרבה. עיקר הבעיה צריכה להיות מטופלת על ידי רופא א.א.ג, אם אין שיפור במצבך צריך לבדק שוב. במקביל כדאי שרופא המשפחה יתרשם ממצבך הכללי ויחליט על המשך בדיקות ומעקב. רפואה שלמה

  • הוסף תגובה פתיחה בעמוד נפרד
  • הדפס
לעמוד הפורום






חפשו בפורטל infomed
אנא בחרו סוג מומחה








רופאים/מטפלים בתחום
ד"ר בוריס גנדל ד"ר בוריס גנדל
מנהל יחידת ניתוחי חז...קרא עוד

שאל אותנו שאלה
בריאות זה אינפומד – אתר רפואה המקיף בישראל