שאלה - הסיכוי להתפתחות סוכרת על פי ערכי גלוקוז בצום

השאלה:
אני בת 39. לפני כשנה, בבדיקות שגרתיות, היתה התוצאה של בדיקת גלוקוז 111. לאחר תקופה שבה שמרתי על דיאטה שהואמה לי על ידי דיאטנית, הזנחתי את הדיאטה, ועכשיו שוב חזרתי על הבדיקה. התוצאה היתה 97. אבל רמת הטריגליצרידים גבוהה מאד, 279, וגם רמת הכולסטרול הכללית היא 195 (רמת ה- HDL היא 43 ורמת ה- LDL היא 96).

גם כשלא הקפדתי על הדיאטה, לא השתוללתי עם האוכל. הפער בין רמת הגלוקוז לטריגליצרידים מוזר בעיני, כי עד כמה שידוע לי, הם קשורים בדרך כלל.

התחלתי עכשיו עם טיפולי פוריות. האם יש השפעה או סיכון מיוחד הקשור לכך?




תשובה:


ערך סוכר בצום של mg/dl100-125 מוגדר היום כ- Pre diabetes (סוכרת סמויה) עם סיכון של 40% לפתח סוכרת תוך 5 שנים. בבדיקה חוזרת התקבל ערך של 95, שנחשב לערך תקין.

היום יודעים שהערכים רציפים, כלומר, זה לא שמתחת ל-100 הערך תקין ומעל 100 הוא אינו תקין, אלא שככל שרמת הסוכר בצום גבוהה יותר, כך עולה הסיכון לפתח סוכרת. מחקר שנעשה בישראל על גברים צעירים מצא שערכי סוכר בצום של 90 עד 99 קשורים לסיכוי גדול יותר לפתח סוכרת מאשר ערכים בטווח התחתון של הנורמה (ערך הקטן מ-81).

הסיכון לסוכרת עולה גם עם רמת טריגליצרידים גבוהה מ-150 מ"ג/ד"ל. כלומר, יש לך סיבה טובה מאוד להמשיך לשמור על תזונה נכונה, דלת סוכר ודלה בפחמימות פשוטות, עשירה בסיבים, ירקות ושמן דגים. רצוי להיוועץ בדיאטנית.

רמת הכולסטרול שלך בסדר גמור, אבל רמת טריגליצרידים גבוהה מהתקין. יש לשמור על תזונה נכונה. פעילות גופנית אירובית מאוד חשובה (הליכה, ריצה, רכיבה על אופניים וכדומה), וכן הפסקת עישון וירידה במשקל אם יש משקל עודף.

אמנם הסיבה הכי שכיחה לרמה גבוהה של טריגליצרידים היא תזונה עשירה בפחמימות, אבל ערך גבוה של טריגליצרידים לא בא בהכרח עם סוכרת.

אין שום סיבה לא להמשיך בטיפולי הפוריות.

בברכה,

ד"ר שירי אורי - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס
רופאים בתחום
ד"ר שמואל יצחק ד"ר שמואל יצחק
אורטופד כללי, רפואת ספורט קרא עוד
ד"ר רויטל נימרי ד"ר רויטל נימרי
אנדוקרינולוגית קרא עוד

בריאות זה אינפומד – אתר רפואה המקיף בישראל