דלג לתוכן
ניתוח סרטן קיבה
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 08/05/2007
2 דקות קריאה
שאלה:

לאבי גילו סרטן קיבה עם גרורות בלימפה (גם באיזור הפריקרד) ומוקד קטן בריאה. הוא מוגדר כבלתי נתיח. מדוע לא מנסים לנתח ולהקטין את הגידול איפה שאפשר? למה לא מציעים הקרנות אלא רק כימותרפיה? האם ניתוח (גם אם הסיכוי הוא קטן מאוד) לא יכול לעזור להאריך את חיי המטופל? האם בכל מקרה של סרטן גרורתי לא מנתחים?

תשובה:
למרות שנשמע הגיוני שצמצום גודלו של הסרטן באמצעות ניתוח יסייע בהארכת תוחלת החיים, מחקרים שהשוו טיפול ניתוחי לטיפול שאינו ניתוחי בסרטן קיבה לא מצאו שום תועלת בהארכת תוחלת החיים בחולים עם סרטן קיבה, שעברו כריתת קיבה. במקרים רבים הגידול חודר אל איברים חיוניים, ולא ניתן להסירו במלואו בלי לפגוע באיברים הללו. כמו כן, שיעור הסיבוכים הניתוחיים עשוי להיות גבוה, כך שהנזק יכול להיות גדול מן התועלת. קיומן של גרורות מעיד בדרך כלל על כך שהסרטן התפשט אל זרם הדם או אל מערכת הלימפה, כך שתאים סרטניים יימצאו גם במקומות שלא רואים בהם גרורות בבדיקות CT. במקרים כאלה כריתת מוקדי הגידול הנראים לעין באמצעות ניתוח אינה יעילה, שכן גם לאחר הכריתה עדיין נשארים בגוף תאי גידול רבים, ובמקרים רבים, כריתת הגידול הראשוני מביאה להאצה בצמיחת הגרורות. באשר להקרנות, בדומה לטיפול ניתוחי, גם ההקרנות הן טיפול מקומי, אשר מכוון לאזור מסויים. כאשר המחלה מפושטת, ותאים סרטניים קיימים בגוף באזורים שונים, לא ניתן לכוון את הקרינה כך שתשפיע על הגוף כולו. גם לקרינה תופעות לוואי רבות, הקשורות בגודל שדה הקרינה ובאיברים הנמצאים בשדה הזה, והקרנה של חלק מן האזורים הנגועים לא תביא לתועלת הרצויה. במקרים כאלה, כאשר המחלה מפושטת, הטיפול המועדף הוא בדרך כלל כימותרפיה, משום שהחומרים הכימיים מגיעים אל כל תאי הגוף. יש מקרים בהם מנתחים גם כאשר הסרטן גרורתי. קיימים סוגי סרטן, כמו סרטן אשכים וסרטן כליה, בהם יש תועלת בכריתת הגידול הראשוני גם כאשר קיימות גרורות, משום שהיא מאריכה את תוחלת החיים, ועשויה אפילו להביא לריפוי. ניתוחים מתבצעים לעיתים גם במקרים בהם קיימת גרורה בודדת, כאשר המנתח סבור כי הוא יכול לכרות אותה במלואה בלי לגרום לנזק לאיבר בו היא נמצאת (למשל, במקרים של סרטן המעי הגס עם גרורה בכבד). לעיתים ניתוח נחוץ כחלק מההערכה הראשונה, לקביעת דרגת הגידול (stage), ולעיתים הוא מבוצע בחולים גרורתיים כדי לשפר את איכות החיים, אך בלי השפעה על תוחלת החיים. כאשר מדובר בסרטן הקיבה, הניתוח עשוי לשפר סימפטומים כמו כאב, בחילה, דימום או חסימה. ד"ר ליה עשת - אינפומד
רופאים בתחום
פרופ' דוד ורסנו
פרופ' דוד ורסנו עיניים
מנתח קטרקט ,מנהל את היחידה לקרנית ומנהל המקטע הקדמי במחלקת העיניים, מרכז הרפואי תל אביב (איכילוב).
ד"ר דיאנה גולדין
ד"ר דיאנה גולדין רפואה פיזיקלית ושיקום
5.0
( 9 חוות דעת )
"דר׳ דיאנה גולדין נהדרת!! היא הצילה אותי, הייתי אחרי תאונה עם עבר של ניתוח עמד׳ש צווארי. הרגשתי הקלה משמעותית אחרי תקופה ארוכה של כאב קיצוני היא עזרה לי מאוד מאוד בדיקור יבש. יש לדר׳ גולדין יש יד קלה, נשמה גדולה ורצון עצום לסייע ולהסביר בסבלנות כל דבר על מנת להרגיע. תודה לך מכל הלב"
ד"ר מיכל שמעונוביץ מור
ד"ר מיכל שמעונוביץ מור כירורגיה
5.0
( 8 חוות דעת )
"ד״ר שמעונוביץ רופאה נהדרת, מקצועית ביותר ובו זמנית נעימה ואדיבה. היא מסורה בצורה יוצאת דופן. אני ממליצה בחום לכל מי שתרצה לבחור בד״ר מיכל שמעונוביץ!!"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו