דלג לתוכן

מאצ'ה או קפה: איזה מהמשקאות עדיף לבריאות שלנו?

המשקה התורן בעולם הוולנס הוא מאצ'ה – אבקה ירקרקה המבוססת על תה ירוק. האם הוא מתעלה על כוס הקפה של הבוקר ומהם היתרונות המשותפים בשני המשקאות הפופולאריים? בדקנו

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 25/02/2021
6 דקות קריאה


תה מאצ'ה הרקיע שחקים לאחרונה בעקבות אינספור מובילי דעה וכוהנות כושר ובריאות שהחליפו את כוס הקפה של הבוקר בכוס של המשקה הירקרק.

מקור המאצ'ה, אבקה דקיקה בעלת צבע ירוק עז אשר מגיעה אלינו הישר מיפן, הוא בקמליה סינית – צמח התה . מדובר במרכיב איכותי במיוחד המכיל אינספור רכיבים בריאותיים אותו מומלץ לשלב בתזונה שלנו. 

מאצ'ה מכילה קטכינים, סוג של רכיב צמחי הפועל כנוגד חמצון טבעי. למעשה, כמותם של קטכינים מסוימים במאצ'ה גבוה יותר משמעותית מאשר בסוגים אחרים של תה ירוק. לכן, אם תכללו את התה הירקרק בדיאטה שלכם תוכלו להעלות משמעותית את צריכת נוגדי החמצון וכך להגן על התאים מנזק פוטנציאלי ואף לצמצם את הסיכוי למחלות כרוניות שונות (1) . 

עם כל הכבוד לכוכב החדש בעולם משקאות הבוקר, יש לזכור שגם לקפה יש יתרונות בריאותיים רבים. כך למשל, שני מחקרים מקיפים מצאו כי שתיית קפה מפחיתה את הסיכוי למוות בכ-20% בגברים ובכ-26% בנשים (2) . אם זה לא מספיק, מחקר אחד שבוצע באוניברסיטת הרווארד מצא כי שתיית קפה עשויה לגרום לנו להיות שמחים יותר. מהממצאים עלה כי נשים ששתו ארבע כוסות קפה ביום או יותר, היו בסיכון נמוך יותר לדיכאון בכ- 20% (3). האם היתרונות של מאצ'ה עולים על אלה שבכוס קפה? ועם איזה משקה עדיף לפתוח את הבוקר? אספנו עבורכם את היתרונות, והחסרונות של כל אחד מסוגי המשקאות.

מאצ'ה וכוס קפה
Mr.Somsak | Shutterstock

יתרונות משותפים

מסייעים לירידה במשקל 
קפה, כמו גם מאצ'ה מכילים קפאין אשר עשוי לתרום לירידה במשקל על ידי הפעלה של רקמת שומן חומה או שומן חום (4). ידוע כי רקמת שומן זו מגנה מפני הצטברות של שומן בגוף בשל יכולתה ליצור אנרגיית חום ולתרום לתהליך המטבוליזם של רכיבים כמו שומן או גלוקוז  (5). מספר מחקרים אף מצאו כי צריכת קפאין מגבירה את קצב המטבוליזם בכ-13%, מספר שעות לאחר צריכתו (6) . לצד זאת, שני המשקאות מכילים מרכיבים שעשויים לתרום לדיאטה: קפה מכיל חומצה כלורוגנית  (CGA) ומאצ'ה מכילה אפיגלוקטצין גאלט (EGCG) – שניהם תורמים לירידה במשקל. 

מגינים על בריאות הלב 
מספר מרכיבים במאצ'ה וקפה עשויים למתן את גורמי הסיכון שעלולים להוביל למחלות לב (7). שני המשקאות מכילים פוליפנולים אשר עשויים להפחית את הסיכוי להתפתחות של אגרגצית טסיות, וכך לסייע במניעת היווצרות של קרישי דם בעורקים ולהפחית גם את הסיכון להתקף לב (8). פוליפנולים מסייעים גם בהרפיה של כלי הדם וכך תורמים למיתון לחץ דם גבוה (9)  . 

מכילים אנטי אוקסידנטים שעשויים להילחם בסרטן
אנטי אוקסידנטים הם רכיבים חיוניים אשר ממתנים את האפקט המזיק של עקה חמצונית (Oxidative Stress)  בגוף שעלול להוביל להתפתחות של מספר מחלות, כולל סרטן (10).   

פוליפנולים הם קבוצה של נוגדי חמצון המצויים בפירות, ירקות, קפה ותה (11). EGCG ו- CGA הם הפוליפנולים העיקריים המצויים בתה וקפה בהתאמה. EGCG עשוי למנוע גדילה והתפשטות של גידולים, להגביל את יצירתם של כלי דם המזינים את הגידול, ולתרום למוות של תאים סרטניים (12). באופן דומה, CGA עשוי להגן מפני סרטן המעיים והכבד באמצעות פגיעה בהתפתחות הגידולים הממאירים (13) . 

מה ההבדל בין קפה למאצ'ה?

שני המשקאות מספקים בוסט של אנרגיה, אך הם עושים זאת באופן שונה. 
קפה ידוע כמקור לאנרגיה מידית והפחתת תחושת העייפות. הסיבה לכך היא ספיגה מהירה של הקפאין לאחר שתיית קפה המובילה לכך שריכוזו בדם עולה כ-15 דקות לאחר שתיית הקפה. כאשר הוא נספג, הקפאין עובר את מחסום הדם - מוח וחוסם רצפטורים של אדנוזין, רכיב בעל יכולת לקידום שינה. מסיבה זו אנו מרגישים ערניים לאחר שתיית קפה (14). 
מאצ'ה מכילה גם היא קפאין. אולם משקה זה גורם לעלייה איטית יותר ברמות האנרגיה. מאצ'ה מכילה גם את חומצת האמינו ל-תיאנין אשר עשויה להפחית לחץ על ידי הגברת גלי האלפא במוח. בדומה לקפאין, גם חומצת אמינו ל-תיאנין עוברת את מחסום הדם - מוח ועשויה להגיע לריכוז המקסימלי בדם כחצי שעה אחרי שתיית כוס המשקה הירקרק (15) .כאשר חומצה זו משולבת עם קפאין היא מסייעת במיתון עייפות והגברת תחושת הערנות. 

האם קיימות גם סכנות בצריכה מוגברת של כל אחד מהמשקאות?

מאצ'ה וכן גם קפה מלאים ביתרונות בריאותיים וככל הנראה הם יספקו את מנת האנרגיה הנדרשת אחרי לילה ללא שינה. אולם, חשוב להקפיד על צריכה מתונה כדי למנוע סיכונים בריאותיים. כך למשל, רמות גבוהות של EGCG הקיימות כאמור במאצ'ה, עלולות להוביל לנזק לכבד. אולם דרוש מחקר נוסף בנושא כדי לקבוע מעל לכל ספק שמדובר בסיכון ממשי (16). 

לצד זאת, צריכה מוגברת של קפה ואף גמילה ממנו עלולה להוביל לתופעות לוואי מסוימות, כמו דופק מואץ, כאבי ראש, נדודי שינה ואף חרדות . 

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.

מקורות

(1) ham-Huy, L. A., He, H., & Pham-Huy, C. (2008). Free radicals, antioxidants in disease and health. International journal of biomedical science: IJBS, 4(2), 89.‏
(2)  Lopez-Garcia E, van Dam RM, Li TY, Rodriguez-Artalejo F, Hu FB. The relationship of coffee consumption with mortality. Ann Intern Med. 2008 Jun 17;148(12):904-14. doi: 10.7326/0003-4819-148-12-200806170-00003. PMID: 18559841; PMCID: PMC3958951.
(3)  Lucas M, Mirzaei F, Pan A, Okereke OI, Willett WC, O'Reilly ÉJ, Koenen K, Ascherio A. Coffee, caffeine, and risk of depression among women. Arch Intern Med. 2011 Sep 26;171(17):1571-8. doi: 10.1001/archinternmed.2011.393. PMID: 21949167; PMCID: PMC3296361.
(4) Watanabe, M., Risi, R., Masi, D., Caputi, A., Balena, A., Rossini, G., ... & Lubrano, C. (2020). Current Evidence to Propose Different Food Supplements for Weight Loss: A Comprehensive Review. Nutrients, 12(9), 2873.‏
(5) Velickovic K, Wayne D, Leija HAL, Bloor I, Morris DE, Law J, Budge H, Sacks H, Symonds ME, Sottile V. Caffeine exposure induces browning features in adipose tissue in vitro and in vivo. Sci Rep. 2019 Jun 24;9(1):9104. doi: 10.1038/s41598-019-45540-1. PMID: 31235722; PMCID: PMC6591281.
(6) Acheson KJ, Gremaud G, Meirim I, Montigon F, Krebs Y, Fay LB, Gay LJ, Schneiter P, Schindler C, Tappy L. Metabolic effects of caffeine in humans: lipid oxidation or futile cycling? Am J Clin Nutr. 2004 Jan;79(1):40-6. doi: 10.1093/ajcn/79.1.40. PMID: 14684395.
(7) Bøhn SK, Ward NC, Hodgson JM, Croft KD. Effects of tea and coffee on cardiovascular disease risk. Food Funct. 2012 Jun;3(6):575-91. doi: 10.1039/c2fo10288a. PMID: 22456725.
(8) Li, D., Wang, R., Huang, J., Cai, Q., Yang, C. S., Wan, X., & Xie, Z. (2019). Effects and mechanisms of tea regulating blood pressure: evidences and promises. Nutrients, 11(5), 1115.‏
(9) Pizzino, G., Irrera, N., Cucinotta, M., Pallio, G., Mannino, F., Arcoraci, V., ... & Bitto, A. (2017). Oxidative stress: harms and benefits for human health. Oxidative medicine and cellular longevity, 2017.‏
(10) Hayakawa, S., Ohishi, T., Miyoshi, N., Oishi, Y., Nakamura, Y., & Isemura, M. (2020). Anti-Cancer Effects of Green Tea Epigallocatchin-3-Gallate and Coffee Chlorogenic Acid. Molecules, 25(19), 4553.‏
(11) Shankar S, Ganapathy S, Srivastava RK. Green tea polyphenols: biology and therapeutic implications in cancer. Front Biosci. 2007 Sep 1;12:4881-99. doi: 10.2741/2435. PMID: 17569617.
(12) Romualdo GR, Rocha AB, Vinken M, Cogliati B, Moreno FS, Chaves MAG, Barbisan LF. Drinking for protection? Epidemiological and experimental evidence on the beneficial effects of coffee or major coffee compounds against gastrointestinal and liver carcinogenesis. Food Res Int. 2019 Sep;123:567-589. doi: 10.1016/j.foodres.2019.05.029. Epub 2019 May 22. PMID: 31285007.
(13)  Institute of Medicine (US) Committee on Military Nutrition Research. Caffeine for the Sustainment of Mental Task Performance: Formulations for Military Operations. Washington (DC): National Academies Press (US); 2001. 2, Pharmacology of Caffeine. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK223808/
(14) White, D. J., De Klerk, S., Woods, W., Gondalia, S., Noonan, C., & Scholey, A. B. (2016). Anti-stress, behavioural and magnetoencephalography effects of an l-theanine-based nutrient drink: A randomised, double-blind, placebo-controlled, crossover trial. Nutrients, 8(1), 53.‏

(15) Mereles, D., & Hunstein, W. (2011). Epigallocatechin-3-gallate (EGCG) for clinical trials: more pitfalls than promises?. International journal of molecular sciences, 12(9), 5592-5603.‏

(16) Herrick J, Shecterle LM, St Cyr JA. D-ribose--an additive with caffeine. Med Hypotheses. 2009 May;72(5):499-500. doi: 10.1016/j.mehy.2008.12.038. Epub 2009 Feb 14. PMID: 19223125.



האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום תזונה ותוספי תזונה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו