סרטן הכבד (Liver Cancer)
הכבד אחראי על סינון מתמיד של הדם הזורם בגוף, הוא הופך חומרים מזינים ותרופות שנספגים ממערכת העיכול, לחומרים כימיים מוכנים לשימוש. לכבד יש תפקידים חשובים נוספים, ביניהם סילוק רעלים וחומרים כימיים אחרים מהדם והפיכתם להפרשות. דרך הכבד עובר כל הדם הזורם בגוף, לכן הוא נגיש מאד לתאי סרטן שזורמים בדם.
כבד יכול להיפגע מסרטן ראשוני, המתפתח בו עצמו, או מסרטן שמתפתח במקומות אחרים בגוף ואז מתפשט אל הכבד. ברוב המקרים סרטן הכבד הוא משני או גרורתי, כלומר מקורו של הגידול הממאיר נמצא במקום אחר בגוף.
ברחבי העולם, סרטן ראשוני בכבד תוקף גברים פי שניים מאשר נשים, זהו הסרטן הנפוץ ביותר בקרב גברים, הוא תוקף בעיקר אנשים מעל גיל 50.
כבד מורכב ממספר סוגים של תאים, לכן יש מספר סוגים של גידולים שיכולים להתפתח בו. חלק מהגידולים שפירים וחלקם גידולים סרטניים, שעלולים להתפשט גם אל מקומות אחרים בגוף (לשלוח גרורות). הגידולים השונים מתפתחים מסיבות שונות ומטופלים בשיטות שונות. סיכויי ההחלמה תלויים בסוג הגידול.
גידולי כבד השפירים הנפוצים ביותר הם:
· המנגיומה
· אדנומה של הכבד
· תהליך פוקאלי דמוי גידול
· ציסטה
· לימפומה
· פיברומה
· ליומיומה
סוגי סרטן הכבד הם:
· הפטוצלולר קרצינומה (HHC).
· סרטן בדרכי המרה (מקורו של סרטן זה בצינור המרה, והוא לא ידון במאמר זה).
סיבות וגורמי סיכון
סרטן כבד ראשוני (הפטוצלולר קרצינומה) נוטה לתקוף אנשים שיש להם מומים מולדים בכבד, אנשים שמפריזים בשתיית אלכוהול, או אנשים הלוקים בזיהום כרוני, הנובע ממחלות כמו צהבת מסוג B ו- C, המוכרומטוזיס (כאשר יש יותר מידי ברזל בכבד) וכן שחמת הכבד (צירוזיס). 
יותר מ- 50% מהאנשים שאובחן אצלם סרטן כבד ראשוני, לוקים גם בשחמת הכבד (צלקת בכבד, שנגרמת לעתים קרובות כתוצאה משתיה מופרזת של אלכוהול, מצהבת B ו- C ומהמוכרומטוזיס, מחלות שעלולות לגרום לנזק בלתי הפיך ולאי ספיקת כבד). 
אנשים שסובלים מהמחלה הגנטית המוכרומטוזיס, שמתבטאת בכמויות גדולות מידי של ברזל, נמצאים בסיכון גבוה אף יותר.
חומרים מסרטנים רבים עלולים לגרום להתפתחות של סרטן כבד ראשוני, ביניהם קוטלי עשבים מסוימים וכימיקלים כמו ויניל כלוריד וזרניך. עישון, במיוחד כאשר הוא מלווה בשתייה מופרזת של משקאות אלכוהוליים, מגביר את הסיכון להתפתחות המחלה.  אלפא טוקסין - רעלן מסרטן, שמיוצר על ידי סוג מסוים של עובש, יכול אף הוא לגרום להתפתחות המחלה. אלפטוקסינים נמצאים לעתים בחיטה, בבוטנים, באורז, בתירס ובפולי סויה.
גורמי סיכון נוספים:
·          מין החולה. 
·          משקל. 
·          שימוש בסטרואידים אנבוליים(סטרואידים לבניית הגוף). 
·          היסטוריה של סוכרת. 
·          מחלות מטבוליות תורשתיות.
אבחון ובדיקות
לא מקובל לבצע באופן גורף, שיקוף לגילוי מוקדם של סרטן הכבד ראשוני, אולם ניתן לשקול ביצוע שיקוף לאנשים שנמצאים בסיכון גבוה. יחד עם זאת המחקרים לא הצליחו לקבוע האם השיקוף יעיל עבור כל החולים. על מנת לאבחן סרטן כבד, יש לשלול תחילה את קיומן של מחלות אחרות, בעלות תסמינים זהים.
אנשים בסיכון גבוה הם אלכוהוליסטים ואנשים הלוקים בצהבת כרונית.
בדיקות נוספות:
בדיקות דם שמודדות את סמני הגידול (מרקרים) –חומרים שרמתם בדם עולה כאשר אדם לוקה במחלת סרטן הכבד עשויות לסייע בקביעת אבחנה. סרטן הכבד מפריש חומר בשם אלפא פטופרוטאין (AFP), שקיים בדרך כלל אצל עוברים ונעלם בזמן הלידה.בדיקת אולטרסאונד היא הבדיקה הראשונה שמבצעים בדרך כלל, משום שבאמצעותה ניתן לגלות גידולים בגודל 1 ס"מ. סריקת טומוגרפיה ממוחשבת (CT) והדמיה בתהודה מגנטית ((MRI עשויות לגלות גידולים קיימים ולסייע בדירוגם, אולם לעתים קרובות הן נותנות תוצאות חיוביות שגויות. ביופסיה היא הבדיקה היחידה שיכולה להבדיל בין גידול שפיר לגידול ממאיר.
לפרוסקופיה היא בדיקה יעילה לגילוי גידולים קטנים, קביעת ההיקף של שחמת הכבד, או לקיחת דגימה לצורך ביופסיה ועוד. לפרוסקופיה או ביצוע סריקה על-קולית (סריקה באולטרסאונד) במהלך ניתוח.
טיפולים ותרופות
כל הסוגים של סרטן הכבד קשים לריפוי. סרטן ראשוני בכבד, לעתים רחוקות מתגלה בשלב מוקדם- השלב בו הסיכויים לטפל בו הם הטובים ביותר. גם בסרטן משני בכבד, או בגרורות של סרטן אחר שהתפשטו אל הכבד קשה לטפל, משום שאז מדובר סרטן שכבר התפשט.
הרשתות הסבוכות של כלי דם ודרכי מרה בכבד מקשות אף הן על ביצוע הניתוח. רוב הטיפולים מתמקדים בשיפור ההרגשה של המטופל ובניסיון להאריך את חייו.
חולים שהתגלו אצלם גידולים בשלבים התחלתיים, אותם ניתן להסיר באמצעות ניתוח, הם בעלי הסיכויים הטובים ביותר להחלים. למרבה הצער, ברוב המקרים של סרטן כבד לא ניתן לבצע ניתוח, אם משום שהסרטן נמצא כבר בשלב מתקדם מידי, או משום שהכבד חולה מידי ולא יעמוד בניתוח.
במקרים מסוימים ניתן להקטין את הגידולים באמצעות טיפול כימותרפי, ולהביא אותם למצב שיאפשר הסרתם באמצעות ניתוח.
את אותו תהליך ניתן לעיתים לבצע באמצעות אתנול במקום בכימותרפיה. אין הוכחות לכך שכימותרפיה לאחר ניתוח מעלה את סיכויי ההישרדות של החולה. חולים שהטיפול בהם הצליח והמחלה נמצאת בהפוגה, צריכים להיות במעקב צמוד, על מנת לוודא שהמחלה אינה מתחדשת.
קריותרפיה – טיפול באמצעות הקפאת הגידול, וצריבה באמצעות אנרגיית גלי רדיו (RFA) לצורך השמדת הגידול, הן שיטות שיכולות לשמש במקרים מסוימים של סרטן כבד.
טיפולי הקרנות ניתן לבצע בדרכים רבות, אולם יש להם מגבלות, משום שסבילות הכבד להקרנות היא נמוכה. כאשר משתמשים בהקרנות, עושים זאת כדי להקל על תסמינים מחוץ לכבד, או על מנת להקל על כאב בכבד, על ידי כיווץ הגידול. בטיפול באמצעות תסחוף (אמבוליזציה), עושים שימוש בכימותרפיה או בהקרנה, על מנת לעצור את אספקת הדם אל הגידול. בשיטה זו ניתן להשתמש גם לצורך טיפול בגידולים גדולים יותר.
השתלת כבד היא אופציה עבור חולים שיש להם סרטן הכבד וגם שחמת הכבד. זהו הליך שיש בו סיכון רב, אך גם סיכויים לריפוי.
סרטן כבד מתקדם כולל יותר טיפול טוב אחד. בעזרת כימותרפיה והקרנות במינון נמוך, ניתן לעתים לעצור את התפשטות הסרטן ולהקל על הכאבים, אך יחד עם זאת, התועלת של הטיפולים הללו בסרטן מסוג זה היא קטנה.
רוב החולים מקבלים משככי כאבים חזקים בשילוב עם תרופות להקלה על בחילות ונפיחות, או לשיפור התיאבון. התרופה בסוראפניב (נקסאוואר) היא הראשונה שמשיגה שיפור ניכר במצבם הכללי של חולים הלוקים בסרטן מתקדם בכבד, ולא ניתן לטפל בהם באמצעות כימותרפיה.
אנשים הלוקים בסרטן מתקדם בכבד יכולים לבחור להצטרף למחקרים קליניים שבודקים שיטות טיפול חדשות. מחקרים אלו כוללים הקפאת תאי הגידול לצורך השמדתם, שימוש בסוכנים ביולוגיים כמו אינטרפרון או אינטרלוקין-2 במטרה לעודד את המערכת החיסונית לתקוף סרטן כבד באופן נמרץ יותר, ושליחת סוכנים קטלניים ישירות אל התאים הסרטניים, תוך שימוש בחלבונים סינטטיים, שנועדו להשמיד גידולים ספציפיים.
שאלות ותשובות
- האם במשך השנים שיש שחמת הכבד יכול להתפתח גידול ממאיר בעקבות השחמת? האם יש אפשרות להשתלת כבד לאדם שהכבד שלו נגוע בשחמת?
- אמי עברה בדיקת סונר של הבטן עליונה. הממצאים: כבד בגודל ומרקם תקין, כיס מרה עם אבן בקוטר 2.2 ס"מ. דרכי המרה אינן מורחבות. הודגם לבלב חלקי בשל גזים במעיים, הודגם טחול בגודל ומרקם תקין, נמצאה ציסטה בגודל 0.1 ס"מ. נמצאו מוקדים היפרקוגנים ב
- בבדיקות CT נמצאו ציסטה זעירה של הכבד באונה השמאלית, וציסטה בגודל 33 מ"מ בתחתית הכבד. יותר מאחור "מודגמת הסתיידות אליפטית תוך-כבדית בקוטר 12.8 מ"מ". האם זו סיבה לדאוג?
- עשיתי בדיקת CT של הבטן ושל האגן ואלה ממצאי הבדיקה: קשרית לימפה מוגדלת בקוטר 14 מ"מ בכרית השומן הקרדיופרנית מצד ימין. קיימת פקקת בווריד הפורטלי השמאלי וקיימת אטרופיה יחסית של האונה השמאלית של הכבד. אין הרחבת דרכי המרה בתוך הכבד או מחוצה לו.
- אני בת 28. התגלה אצלי ממצא לא ברור על האונה השמאלית בכבד. שלחו אותי לעשות בדיקת MRI על מנת לעשות אבחנה מבדלת בין FNH לאדנומה. האם החומר המוזרק לפני הבדיקה מסוג גדוליניום הוא מסוכן אם יש לי סוכרת מסוג 1 כבר 19 שנה, ואין פגיעה באברי מטרה, וגם בבדיק
- התגלה אצלי גוש שפיר בכבד .כעת אני אמורה לעבור בדיקת MRI על מנת לדעת האם מדובר ב-FNH . אני מבקשת לדעת על איזו מחלה מדובר, האם היא מסוכנת ומהו הטיפול שאצטרך לעבור.
- אני בן 39. רציתי לדעת מהי הסננה שומנית מוקדית. בבדיקת MRI: "השינויים הנראים בתוך הכבד נובעים כנראה משינוי שומני מוקדי. אם קיים מצב קליני מתמשך, יש לבצע מעקב בבדיקת הדמיה." הבדיקה בוצעה באנגליה. לממצא של הסננה שומנית פוקלית (מוקדית) של ה
- מיומה בכבד - מה הטיפול והסיכונים?
- ברצוני לדעת את המשמעות של תוצאות בדיקת CT של הבטן והאגן: "הודגמו קשריות לימפה מוגדלות ברטרופריטונאום, לציין בלוטות קטנות וליפומה במזנטריום". בבדיקת הכבד נכתב ש"הכבד תקין בגודלו, מרקמו הומוגני, פרט לציסטה מזערית בכיפת הכבד".
- בבדיקת CT של הבטן והאגן עם חומר ניגוד היו הממצאים: "בקוטב תחתון של כליה ימנית נצפה תהליך ציסטי כ-2.8 ס"מ עם קפסולה עדינה אשר קיבלה האדרה אחרי הזרקת ח.נ., ושתי ציסטות בקוטר 1 ס"מ בכבד בשתי האונות". הומלץ לי לעבור בדיקת MRI. האם זה
מאמרים בנושא סרטן הכבד


עובדות ומיתוסים על מחלת הסרטן לכתבה המלאה


מממצאי מחקר סקר חדש שנערך ביוזמת האגודה האמריקאית לסרטן (ACS) עולה כי שיעור התמותה ממקרי סרטן ירד לאורך שני העשורים... לכתבה המלאה


להפטיטיס C אין חיסון, אבל גילוי של המחלה וטיפול בה יכול למנוע את התקדמות המחלה ומניעת נזק בלתי הפיך לכבד. מה אתם יו... לכתבה המלאה


לכבוד יום הסרטן הבינלאומי המצוין היום, לפניכם 4 מחקרים חדשים המציגים תוצאות חשובות עד מפתיעות על הקשר בין פעילות גו... לכתבה המלאה


סקר שערכה האגודה המלחמה בסרטן מצא כי בני נוער מאמינים יותר במניעה וריפוי של סרטן ועלייה באמונת הציבור כי עישון, היע... לכתבה המלאה


מחקר חדש מצא קשר חד משמעי בין עודף משקל לסיכון גבוה יותר לפתח מחלות סרטניות שונות. המחקר עקב אחר 5.2 מיליון אנשים ב... לכתבה המלאה


טיפולי בוטוקס, אשר מוכרים לנו מתחום הרפואה האסתטית וטשטוש הקמטים, הוכחו כיעילים בטיפול בסרטן הקיבה ובמניעתו לכתבה המלאה


-
חסות
למרות שהבשורה על סיום הטיפולים האונקולוגיים וניצחון הסרטן מלאה באופטימיות, עבור המחלימים האונקולוגים גם החזרה לחיי... לכתבה המלאה


הכבד הוא אחד האיברים החיוניים בגופינו, והוא ממלא תפקידים שונים, לרבות סינון הרעלים מהגוף וייצור חומרי בניין חיוניים... לכתבה המלאה