לחץ דם גבוה (High blood pressure)
לחץ הדם נקבע על פי כמות הדם שהלב מזרים ועל פי רמת ההתנגדות לזרימת הדם בעורקים. ככל שהלב מזרים יותר דם וככל שהעורקים צרים יותר, לחץ הדם עולה.
לחץ דם גבוה מתפתח על פי רב במשך שנים רבות, בסופו של דבר הוא מופיע כמעט אצל כולם. למרבה המזל, קל מאד לגלות יתר לחץ דם באמצעות בדיקת לחץ דם פשוטה ומהירה. לאחר גילוי המחלה, ניתן לטפל בעזרת תרופות ושינוי באורח החיים ובתזונה.
קיימים שני סוגים של לחץ דם גבוה:
1. יתר לחץ דם ראשוני (עיקרי)
ב- 90 עד 95 אחוזים מהמקרים של לחץ דם גבוה בקרב מבוגרים, לא ניתן להגדיר את הגורם למחלה. סוג זה של יתר לחץ דם המכונה לחץ דם גבוה ראשוני, נוטה להתפתח באופן הדרגתי, לאורך שנים רבות.
יתר לחץ דם שניוני
בקרב 5 עד 10 האחוזים הנותרים של האנשים הלוקים ביתר לחץ דם, המחלה נגרמת כתוצאה ממחלה אחרת. סוג זה של לחץ דם גבוה שנקרא יתר לחץ דם משני, מופיע על פי רב באופן פתאומי וגורם ללחץ דם גבוה יותר מזה שגורם יתר לחץ דם ראשוני.
מחלות ותרופות רבות עלולות להוביל למצב של ליתר לחץ דם משני, בהן:
- מחלת כליות
- גידולים בבלוטת יותרת הכליה
- מומים מולדים מסוימים בלב
- תרופות מסוימות, כמו גלולות למניעת היריון, תרופות נגד הצטננות, מפחיתי גודש, משככי כאבים ללא מרשם ומספר תרופות מרשם.
- סמים בלתי חוקיים, כמו קוקאין ואמפטמינים.
סימפטומים
אצל רוב האנשים שיש להם לחץ דם גבוה לא מופיעים סימנים או תסמינים, גם במקרים בהם לחץ הדם מגיע לערכים שהם גבוהים עד כדי כך שהם מהווים סכנה.
חלק מהאנשים שיש להם יתר לחץ דם מרגישים כאבי ראש קלים, סחרחורות או דימומים מהאף מעבר לרגיל, אולם סימנים ותסמינים אלו מופיעים בדרך כלל רק כאשר כשלחץ הדם גבוה מאד או כאשר יתר לחץ הדם מגיע לשלב מתקדם יותר, לעתים אפילו מסכן חיים.
סיבות וגורמי סיכון
גורמים רבים מעלים את הסיכון לסבול ממצב של לחץ דם גבוה. חלקם אינם ניתנים לשליטה.
גורמי הסיכון ליתר לחץ דם כוללים:
גיל. כאשר מזדקנים הסיכון ליתר לחץ דם עולה. בתחילת גיל העמידה יתר לחץ דם נפוץ יותר בקרב גברים. נשים נוטות יותר לפתח לחץ דם גבוה בתקופה שלאחר הפסקת הווסת.
היסטוריה משפחתית. יתר לחץ דם נוטה לעבור בתורשה.
גורמי סיכון אחרים של לחץ דם גבוה, ניתנים לשליטה, הם:
משקל גבוה או השמנת יתר. ככל שאדם שוקל יותר, הוא זקוק ליותר דם, על מנת לספק חמצן וחומרים מזינים לרקמותיו. ככל שכמות הדם הזורמת בכלי הדם גדולה יותר, כך עולה הלחץ על דפנות העורקים.
חוסר פעילות גופנית. אצל אנשים שאינם מקיימים פעילות גופנית קצב הלב גבוה יותר. ככל שקצב הלב עולה, כך הלב צריך להתאמץ יותר בכל התכווצות וכך עולה הלחץ המופעל על העורקים. בנסוף לכך, חוסר פעילות גופנית מגדיל את הסיכון להשמנת יתר.
שימוש בטבק. עישון טבק מעלה את לחץ הדם באופן מיידי וזמני ובנוסף, הכימיקלים המצויים בטבק עלולים להזיק לדפנות העורקים. כתוצאה מכך העורקים עלולים להפוך לצרים יותר ועקב זאת לחץ הדם יעלה.
תזונה עשירה מידי במלח (נתרן). כמות גדולה מידי של נתרן בתפריט עלולה לגרום לגוף לאגור נוזלים, דבר שמעלה את לחץ הדם.
תזונה דלה מידי באשלגן. האשלגן מסייע באיזון רמת הנתרן בתאים. כאשר לא צורכים, או לא אוגרים כמות מספקת של אשלגן, עלולה להצטבר כמות גדולה מידי של נתרן בדם.
תזונה דלה מידי בויטמין D. לא ברור אם תזונה דלה בויטמין D עלולה להוביל למצב של לחץ דם גבוה. החוקרים סבורים שויטמין D יכול להשפיע על אנזים המיוצר על ידי הכליות ומשפיע על לחץ הדם. יש צורך להוסיף ולחקור בסוגיה, על מנת שניתן יהיה לקבוע כיצד משפיע ויטמין D על לחץ הדם.
צריכה רבה מידי של אלכוהול. לאורך הזמן, צריכה מרובה של אלכוהול עלולה להזיק ללב. צריכה של יותר משניים או שלושה משקאות אלכוהוליים בישיבה אחת עלולה להעלות את לחץ הדם באופן זמני, מאחר והיא עלולה לגרום לגוף לשחרר הורמונים, שמגבירים את זרימת הדם ואת קצב הלב.
מתח. רמות גבוהות של מתח עלולות להוביל לעליה זמנית אך דרמטית בלחץ הדם. ניסיון להירגע באמצעות אכילה מרובה, עישון טבק או שתיית אלכוהול עלול להעצים את הבעיות בלחץ הדם.
מחלות כרוניות מסוימות. גם מחלות כרוניות מסוימות עלולות להעלות את הסיכון ליתר לחץ דם, כולל כולסטרול גבוה, סוכרת, מחלת כליות ונדודי שינה.
לעתים גם היריון תורם ליתר לחץ דם.
יתר לחץ דם נפוץ בעיקר בקרב מבוגרים, אך גם ילדים עלולים להימצא בסיכון. אצל חלק מהילדים, יתר לחץ דם נגרם כתוצאה מבעיה בכליות או בלב. אך בקרב מספר גדל של ילדים הרגלי חיים קלוקלים – כמו תזונה לא בריאה וחוסר פעילות גופנית – תורמים למצב של לחץ דם גבוה.
אבחון ובדיקות
לחץ דם מודדים באמצעות חפת מתנפח אותו כורכים סביב הזרוע ומד לחץ. תוצאות מדידת לחץ הדם מתקבלות ביחידות מילימטר כספית (מ”מ כספית)וכוללות שני ערכים (שני מספרים).
המספר הראשון או העליון, מודד את הלחץ בעורקים בזמן התכווצות שריר הלב – בזמן שהלב פועם (לחץ סיסטולי). המספר השני, או התחתון מודד את הלחץ בעורקים בין הפעימות (לחץ דיאסטולי).
על פי קווי היסוד האחרונים שהתפרסמו בשנת 2003 לגבי לחץ דם, ערכי מדידה של לחץ הדם מחולקים לארבע קבוצות כלליות:
לחץ דם נורמלי. לחץ הדם נורמלי כאשר הוא מתחת ל- 120/80 מ”מ כספית. אולם חלק מהרופאים טוענים שלחץ דם בערכים של 115/75 מ”מ כספית הוא עדיף.
טרום יתר לחץ דם. טרום יתר לחץ דם הוא מצב שבו הלחץ הסיסטולי נע בין 120 ל- 139 מ”מ כספית, או שהלחץ הדיאסטולי נע בין 80 ל- 89 מ”מ כספית.
יתר לחץ דם בשלב מספר 1. לחץ דם גבוה בשלב מספר 1 הוא מצב בו הלחץ הסיסטולי נע בין 140 ל- 159 מ”מ כספית, או שהלחץ הדיאסטולי נע בין 90 ל- 99 מ”מ כספית.
יתר לחץ דם בשלב מספר 2. המצב החמור ביותר של לחץ דם גבוה, במצב זה הלחץ הסיסטולי הוא 160 מ”מ כספית ומעלה, או שהלחץ הדיאסטולי הוא 100 מ”מ כספית ומעלה.
שני הערכים בתוצאות מדידת לחץ הדם חשובים. אולם לאחר גיל 50 הלחץ הסיסטולי חשוב אף יותר. יתר לחץ דם סיסטולי (ISH) – מצב שבו הלחץ הדיאסטולי נורמלי, אבל הלחץ הסיסטולי הוא גבוה – הוא הסוג הנפוץ ביותר של יתר לחץ דם בקרב אנשים מעל גיל 50.
תופעות נלוות וסיבוכים אפשריים
לחץ דם מופרז על דפנות העורקים, הנגרם ממצב של יתר לחץ דם, עלול לפגוע בכלי הדם ובאיברים אחרים בגוף. ככל שלחץ הדם עולה וככל שהוא נשאר גבוה ולא מטופל זמן ארוך יותר, כך גדל הנזק.
לחץ דם גבוה שאינו מטופל עלול להוביל ל:
- פגיעה בכלי הדם.
- מפרצת.
- דום לב.
- חסימה או קריעה של כלי דם במוח.
- החלשות והיצרות של כלי הדם בכליות.
- התעבות, היצרות, או קריעה של כלי דם בעיניים.
- בעיות בזיכרון או בהבנה.
טיפולים ותרופות
שינוי בסגנון החיים עשוי לסייע רבות באיזון לחץ הדם. אולם לפעמים שינויים בסגנון החיים אינם מספיקים. בנוסף לשינוי הרגלי תזונה ופעילות גופנית, הרופא עשוי להמליץ על תרופות להורדת לחץ הדם.
סוג התרופות שעליהן ימליץ הרופא תלוי ברמה של יתר לחץ הדם אצל המטופל ובבעיות רפואיות אחרות בהן הוא לוקה.
סוגי התרופות העיקריים לטיפול נגד יתר לחץ דם כוללים:
- משתנים מקבוצת תיאזיד.
- חוסמי בטא.
- מעכבי ACE.
- חוסמי אנגיוטנסין רצפטור 2.
- בולמי סידן.
- מעכבי רנין.
במקרים בהם לא מצליחים לאזן את לחץ הדם בעזרת התרופות המפורטות מעלה, יתכן שהרופא ימליץ על:
- חוסמי אלפא.
- חוסמי אלפא-בתא.
- מרחיבי כלי דם.
לאחר שמצליחים להגיע לרמה הרצויה של לחץ הדם, יתכן שהרופא ימליץ ליטול אספירין מידי יום, על מנת להקטין את הסיכון להפרעות קרדיווסקולאריות (הפרעות במערכת כלי הדם והלב).
על מנת להקטין את מינון התרופות היומי, הרופא עשוי לרשום שילוב של מספר תרופות במינון נמוך, במקום תרופה אחת במינון גבוה יותר.
למעשה, נטילה במקביל של שתי תרופות או יותר לטיפול ביתר לחץ דם, לעתים קרובות מועילות יותר מנטילה של תרופה אחת בלבד. לעתים מציאת התרופה היעילה ביותר – או שילוב התרופות היעיל ביותר – היא עניין של ניסוי וטעייה.
טיפולים אלטרנטיביים
הקפדה על תזונה נכונה ועל פעילות גופנית הן הדרכים הטובות ביותר להורדת לחץ דם גבוה, אך יש גם מספר תוספי מזון שעשויים לעזור בהורדתו, ביניהם נכללים:
- חומצה אלפא לינולנית (ALA)
- לחך סגלגל (בלונד פסיליום)
- סידן
- קקאו
- שמן כבד דגים (בקלה)
- קואנזים 10-Q
- חומצות שומן אומגה 3
- שום
הדרך הטובה ביותר לשילוב חומרים אלו בתזונה היא באמצעות אכילת מזונות המכילים אותם, אולם ניתן לצרוך אותם גם באמצעות נטילתם בגלולות או בכמוסות.
מומלץ להתייעץ עם הרופא לפני שנוטלים תוספי מזון אלו בנוסף לתרופות לטיפול נגד יתר לחץ דם. קיימים תוספים המשבשים את פעילות התרופות וגורמים לתופעות לוואי מזיקות.
כמו כן, ניתן לתרגל טכניקות של הרפיה, כמו יוגה או נשימות עמוקות, על מנת להירגע ולהוריד את רמת המתח. שיטות הרפיה אלו עשויות להוריד את לחץ הדם באופן זמני.

שאלות ותשובות
- בבדיקות דם שערכתי נמצאו הערכים הבאים: UREA - 89 CREATININE 1.72 URIC ACID 11.5 אני חולה FMF, , יתר לחץ דם ודלקת פרקים כרונית. ליתר לחץ דם אני מטופל בפוסיד ואלדוספירון. נאמר לי בעבר שתרופות אלו עלולות לגרום לתופעות הללו. שאר הבדיקות נמצאו תקינו
- אני בן 61, סובל מלחץ דם וקצת מתעוקת לב. הלחץ ברגיעה הוא 85-80 / 170-165, הדופק 65-58. כל בדיקות הדם בגדר הנורמה פרט לרמת ה- GPT, שהיתה 42. אני לוקח סימבאסטאטין 5 מ"ג ליום ורמת הכולסטרול שלי כעת בגדר הנורמה. גובהי 168 ס"מ, משקלי 66 ק&qu
- אני בן 74. במעקב סדיר אחר לחץ הדם נמצא כי בלחץ הדם הסיסטולי, 85% מן הממצאים אצלי הם בתחום 140 עד 180 ומהם 66% בתחום 160 עד 180. בלחץ הדם הדיאסטולי, 62% מהמדידות הן בתחום 80 עד 90. אני נוטל נורמיטן 20 באופן קבוע, לפי הוראת רופא בית. האם יש מקום להחלי
- בדף ההסבר המצורף לתרופה רמיפריל פלוס 25/5, מצויין שאין לשתות יין או משקה חריף עם נטילת התרופה. האם איסור זה חל גם על שתיית כוס יין או כוס בירה אחת לשבוע?
- אני בן 75, סובל מיתר לחץ דם ומטופל בתרופות לופרסור אורוס 190, כדור אחד ביום, טריטייס קומפ 5 מ"ג, כדור אחד ליום, וקאדקס 4 מ"ג, 2 כדורים ביום. לחץ הדם שלי מאוזן לאחר קבלת התרופות. לאחרונה, עקב חשד לאירוע מוחי (שלא הוכח), התחלתי לקבל גם א
- אני בן 57, מקבל זה כמה שנים כדורים להורדת לחץ דם. לפני 4 וחצי שנים קיבלתי קרדילוק להורדת לחץ הדם. שנתיים לאחר מכן הוחלף לי הכדור ל- Ocsaar. לפני שנה וחצי שוב הוחלפה לי התרופה להורדת לחץ דם לכדור בשם לוטן 50 (losartan). מזה שנתיים וחצי אני סובל מש
- אני בת 26. לפני כחצי שנה, לאחר ביופסיה, התגלה שיש לי מיקוזיס פונגואידאס. כעת אני עוברת טיפולי פוטותרפיה ונמצת לקראת סיומו. בבדיקת דם התגלה שיש לי רמה נמוכה של ויטמין D נמוך, ועכשיו אני לוקחת טיפות. לפני כשנה רמת הכולסטרול שלי היתה מעט גבוהה. כעת ר
- אני בת 67. עקב פרפור פרוזדורים ולחץ דם גבוה אני מקבלת קרדילוק 5 מ"ג ביום, טמבוקור 100 פעמיים ביום, נורווסק וטריטייס. אני גם לוקחת אספירין 100 וקומדין. הדופק שלי 48 או 50. לפעמים אני מרגישה חולשה כל כך גדולה שכדי לעשות פעולות פשוטות אני מאו
- מהי רעלת הריון?
- מי נמצא בסיכון לקדם רעלת ההריון?
מאמרים בנושא לחץ דם גבוה


כבר רבות נכתב על הנזק שצריכה מוגברת של פרוקטוז עלולה לגרום לנו. כעת, מחקר חדש מצא גורם סיכון נוסף בקרב אנשים שהתזונ... לכתבה המלאה


הפלות הן תופעה מצערת שיכולה להתפתח בשל גורמים רבים ומגוונים. מחקר חדש מצא כי התמדה בנטילת אספירין במינון נמוך באופן... לכתבה המלאה